Chef Luka Jezeršek je na izmenjavi v Španiji neizmerno užival

Chef Luka Jezeršek je na izmenjavi v Španiji neizmerno užival (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
4. 2. 2017

Eden izmed treh sodnikov v oddaji MasterChef, ki na male zaslone znova prihaja spomladi, Luka Jezeršek, je zelo zahteven žirant. Kako tudi ne, saj prihaja iz vrhunske kulinarične družine. Kljub temu pa je zgovorni kuhar moral prestati številne preizkušnje, kot je bila tudi študentska izmenjava pred desetimi leti, od katere je odnesel več, kot je pričakoval.

V začetku januarja je program za mednarodno izmenjavo študentov Erasmus (pri nas pod okriljem CMEPIUS-a – Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja) praznoval 30 let. Eden od ambasadorjev Erasmusa pri nas je prav Luka Jezeršek. "Biti Erasmusov ambasador razumem kot poslanstvo prenašanja informacij in opogumljanja mladih, da se udeležijo mobilnosti v tujini. Gre za promocijo poguma za odkrivanje novih destinacij, turističnih znamenitosti, kultur, jezikov, gastronomskih značilnosti ter novih poznanstev in prijateljstev. Naziva ne jemljem zgolj kot priznanje, temveč tudi kot odgovornost do mladih," je povedal Luka, ki je tudi sam leta 2007 prek Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem za šest dni odšel na izmenjavo v špansko Baskijo. Ta je poznana kot domovina odlične hrane. "V okviru tega programa smo izvedli sklop predavanj na partnerski šoli. Moja zadolžitev je bila izvesti šesturno predavanje na temo standardov v cateringu za oddelek kuhinje. Namen potovanja je bil učenje, opazovanje, prenos znanja in iskanje novih stikov, ki bi mi lahko pomagali pri razumevanju njihove kulture in gastronomije. Želel sem si spoznati in videti čim več, saj na takšnih potovanjih človek vedno najde nekaj novega, nekaj, s čimer lahko ustvari novo storitev ali produkt," je zaupal Luka.

Štejejo malenkosti

O Španiji še danes pripoveduje z največjim navdušenjem. "Imel sem priložnost videti mesto Bilbao, elegantno letovišče San Sebastian, obiskal sem družinsko kuharsko šolo Luis Irizar, jedel v restavraciji Martin Berasategui s tremi Michelinovimi zvezdicami, bil del Txoka (značilno baskijsko gastronomsko druženje, kjer ljudje skupaj kuhajo, eksperimentirajo in se družijo). Ogledal sem si znameniti Guggenheimov muzej, deželo La Rioja, spoznaval zgodovino vina 'Dinastia Vivanco', obiskal vinske kleti Bodegas Puelles, videl kraj Elciego, obiskal edinstven hotel s ponudbo Wine Spa, obiskal šolo EIDE, kjer sem predaval tamkajšnjim študentom o turizmu, kulinariki in vinih Slovenije, ter imel priložnost obiskati največjo baskovsko gostinsko šolo Escuela Superior de Hosteleria Artxanda," se je razgovoril vrhunski gostinec in priznal, da ga vsaka izkušnja v tujini zaznamuje. "Vedno podrobno opazujem malenkosti, kot so priprava jedi, strežba, kakšno vino so ponudili in tudi kako so nekaj prodali. Gre za proces povezovanja tistega, kar sem videl v tujini, in prenosa v moj posel v Sloveniji," je še dodal. Sicer pa je tudi družinsko podjetje Jezeršek omogočilo izmenjavo študentu iz Portugalske, ki je prišel k njim na prakso. "Tisti, ki pride k nam na prakso, ima dejansko ponujen cel paket, od bivanja, prehrane do organiziranega dela. Pod mentorstvom se kali v smeri, ki ga zanima, prav tako pa mu omogočimo, da pripravi in pokaže svoje tradicionalne in najljubše jedi. Tako da se tudi mi kaj naučimo od njega," je za konec povedal Luka.

Barbara Majič