Chef Luka Jezeršek: S slastnim burgerjem zbrali kar 2.000 evrov

23. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Chef Luka Jezeršek: S slastnim burgerjem zbrali kar 2.000 evrov (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Enota intenzivne terapije in nege novorojenčkov Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je prejela donacijo v vrednosti dva tisoč evrov, ki jo je že drugo leto zaporedoma podarilo družbeno odgovorno podjetje Hood Burger. Humanitarno akcijo so organizirali v sodelovanju s priznanim slovenskim kuharskim mojstrom Lukom Jezerškom.

Sredstva donacije bo porodnišnica porabila za nakup treh pulznih oksimetrov, ki jih uporabljajo za nadzor dihanja nedonošenčkov. Ta naprava je zelo pomembna, saj natančno meri nasičenost kisika v arterijski krvi prezgodaj rojenih otrok, ki imajo zaradi nezrelega dihalnega centra težave z dihanjem, kar lahko privede do dihalnega premora.

Hood Burger je lani moči združil s kuharskim šefom Karimom Merdjadijem, letos pa z Luko Jezerškom. ''Ekipa Hood Burgerja me je poklicala in povprašala o sodelovanju v tej akciji. Odgovor je bil takoj da! Povezovanja med gostinci je premalo, in če je zraven še dobrodelnost, je to še večji motiv,'' je povedal Luka in dodal, da smo ljudje vsak trenutek odvisni drug od drugega. ''Ob predaji čeka je bilo osebje porodnišnice polno zaposleno, tisti trenutek je bilo na oddelku 35 dojenčkov. To so ljudje, ki zelo srčno in vestno opravljajo svoje delo. Prav ta dan so imeli pomanjkanje naprav, ki se bodo kupile iz te donacije,'' je še zaupal kuharski mojster – skupaj s Tilom Pleterskim in Klemnom Ptičakom so razvili poseben burger, ki je navdušil goste vseh starosti.

Krompirjevi bombici in 100-odstotno pašni govedini so pridružili brusnični čatni z gorčičnimi semeni in jabolki ter rukolo. John Goat Burger, kot so ga poimenovali, pa so zaključili z vrhunskim mladim kozjim sirom. ''Glede na to, da je akcija tekla približno 14 dni in je bilo prodanih dva tisoč burgerjev, sem bil nad rezultatom presenečen,'' je povedal Luka, ki pa ni bil prvič dobrodelen. ''Če je le čas, z veseljem pomagam, ampak trenutno sem zelo zaseden s snemanjem MasterChefa. Naša hiša je že dolgoletni partner, donator na licitaciji barik sodov v podjetju Vina Koper, kjer gre izkupiček za pediatrično kliniko v Izoli,'' je razložil.

Za pomoč novorojenčkom

Ob prejemu donacije je dr. Irena Štucin Gantar, dr. med., izrazila veselje in se vsem pobudnikom akcije in njenim sodelujočim lepo zahvalila za zbrana sredstva, ki jih bodo na enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov koristno uporabili. Til Pleterski in Klemen Ptičak, ustanovitelja restavracije Hood Burger, poudarjata in se hkrati veselita, da sta v položaju, ko lahko pomagata pomoči potrebnim. Vsem svojim gostom se zahvaljujeta za podporo in sodelovanje pri zbiranju sredstev. Najavila sta, da bodo tudi v prihodnjem letu organizirali dobrodelno akcijo za pomoč novorojenčkom, saj želita prispevati k temu, da se otroci rojevajo v najboljših razmerah.

Barbara Majič

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu