Ciril Komotar: Avtomobilski navdušenec in vloger

Ciril Komotar: Avtomobilski navdušenec in vloger (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
10. 7. 2017

Avtomobile mu je skoraj dobesedno v zibko položil njegov pokojni oče Ciril.

Sprva je bil z avtomobili povezan »zgolj« kot absolutni navdušenec, zadnjih 12 let pa tudi poklicno, kot avtomobilski novinar in fotograf. Danes pa še kot vloger.

Vaši odmevni vlogi (na YouTubu več kot sedem tisoč, na Facebooku okrog 40 tisoč sledilcev) so poimenovani Komotar minuta. Zakaj takšno poimenovanje, ko pa so vaši vlogi daljši od minute?

Komotar je jasno, zakaj. Minuta pa, ker je neka časovna enota, ki jo za začetek vsi poznajo, hkrati pa je ljudem jasno, da gre za nekaj kratkega. Seveda drži, da še nobena Komotar minuta ni bila dolga le 60 sekund. Recimo, da velja takole: Komotar minuta je nenehno spremenljiva časovna enota. Takšna zanimiva, malo ekscentrična, vedno pozitivna in upam, da tudi informacijsko bogata!

Zakaj ste se sploh odločili vlogati?

Prigovarjanja partnerice Tine v stilu: »Ciril, že več kot desetletje živiš izredno zanimivo življenje. Avtomobili, fotografija, nenehne službene poti po zanimivih državah in še zanimivejših mestih. Prepričana sem, da bi takšen življenjski slog koga zanimal.« Potem sem en dan gledal v svoj telefon in sem si (na glas) rekel: »Pa saj ti si vse, kar potrebujem!« In sem začel.

Če seštejete – koliko časa vam vzameta snemanje, montiranje?

Vsebino bolj ali manj nabiram vsak dan. Telefon snema neutrudno, spomina ni nikoli dovolj. Včasih že v prvi polovici dneva naberem dovolj za vlog, včasih za to potrebujem le pol ure, včasih pa ob pol šestih zvečer nimam še nič. In potem se zgodi ,zegen', ko gospe avto v njeni odsotnosti s parkirnega mesta ‚zleze' na sredino ceste in tam obstane. Nastal je vlog številka 110, ki je postal viralen. Danes ima na Facebooku že več kot 200 tisoč ogledov.

Kakšen avtomobil vozite vi?

Ker testiram avtomobile, vozim skoraj izključno testne. Svojega avta v tem trenutku nimam. Če pa pride do izrednega primera, si avtomobil izposodim od Tine.

Kakšen avto bi priporočali Jani? Moderni, radovedni in razgledani ženski, stari nad 30 let.

Če bi moral ustreliti takole na prvo žogo in predvidevati, da bo avtomobil uporabljala samo ona, bi jo usmeril proti kateremu od majhnih šik, sodobnih, varčnih športnih terencev. Modni so, pogosto pa imajo napredno aktivno-varnostno tehnologijo večjih in dražjih vozil.

Katerega znanega Zemljana bi si želeli peljati ‚en krog'?

Štejejo tudi tisti, ki so že zapustili ta svet? Potem bi bila to košarkar Dražen Petrović in voznik formule Ayrton Senna. Njuna determinacija in neusahljiva želja po konstantnem izboljševanju, ki ju je prekosila le še ljubezen do domovine, me fascinirata še danes. Če bi izbiral med živimi, pa kar Michaela Jordana – ne morem pomagati, športni heroji moje mladosti so moja šibka točka.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografija: osebni arhiv