Člani Eroike poleg glasbe obožujejo tudi šport

Člani Eroike poleg glasbe obožujejo tudi šport (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
19. 12. 2016

Čarobni glasovi pevskega tria Eroika bodo tudi v decembru božali ušesa poslušalcev, saj fantje ob praznovanju desetletnice delovanja pripravljajo prav poseben koncert najlepših melodij. Prav zato jim bo ostalo bolj malo časa za prostočasne dejavnosti, vendar so Aljaž Farasin, Matjaž Robavs in Metod Žunec nadvse aktivni tudi daleč stran od glasbenih odrov in koncertnih dvoran.

"Obožujem šport, čeprav moram pri tem paziti na svoj glas. Življenjsko energijo usmerjam v petje, zato izvajam blage telesne vaje, s katerimi ne izčrpam telesa. V mladosti sem ogromno kolesaril. Še danes rad gonim na pedale vse do morja, rad pa se odpravim tudi v hribe," je priznal tenorist Aljaž Farasin, ki ga zadnje čase vabijo tudi na številna gostovanja po Evropi, ob tem je nadvse aktiven tudi v ljubljanski Operi. Poleg tega pevec rad tudi pobrska med kupi knjig, medtem ko le redko prime za daljinski upravljalnik televizorja in si ogleda informativno oddajo. Po njegovem mnenju je namreč svet že tako prenasičen z negativnimi novicami.

"Ob branju dobrih novic se v nas sproži zavist. Ne more drugemu iti boljše, če gre tebi slabše. Nismo pripravljeni zapustiti cone udobja, lažje je pritisniti na daljinec kot pa se odpraviti ven v naravo na zrak," je prepričan priljubljen tenorist. Matjaž Robavs prav zagotovo ni eden izmed takšnih, saj se poleg petja ukvarja še s številnimi drugimi aktivnostmi. Tako s prijatelji rade volje odigra tudi nogometno tekmo, saj je velik ljubitelj tega športa in že več let zvest svoji ekipi. "Moj brat je bil vrhunski športnik, v stari državi je igral tudi za slovensko nogometno reprezentanco, tako da sem bil skoraj vsak teden na kakšni nogometni tekmi zagrizen navijač. Potem sem to strast hotel tudi sam realizirati, vendar je vse skupaj ostalo na ljubiteljski ravni. Danes se rad 'podim' za vsem, čemur se reče žoga," nam je v smehu obrazložil priljubljen baritonist, ki je tudi profesor na Akademiji za glasbo.

Po drugi strani Metod Žunec, ki je nekoč študiral sociologijo, prisega na vsakodnevno telovadbo, ki mu vzame le slabo uro časa. Ta je sestavljena iz desetih skupin vaj, ki so nastale na podlagi njegovih dognanj. Izjemen tenorist namreč veliko bere, sam pa je napisal tudi že nekaj knjig. "Že samo branje knjig sproži neko širitev obzorij, oplojevanje zavesti. Rad berem, tako slovenske avtorje kot tudi tuje. Prvi so me v zadnjem času še posebej navdihnili, saj so naravnost genialni.

Posežem tudi po literaturi, ki mi da raznovrstne ideje. Misli me navdihujejo, pa vendar je tudi zgodba sama za sebe zanimiva. Zadnjič sem bral o starovercih v Soški dolini, kot bi znova odkril svoje praprasorodnike," nam je v smehu zaupal Metod, čigar dela lahko najdete v čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice, kmalu pa bodo dostopna tudi na njegovi spletni strani.

Njihovi glasbi lahko prisluhnete:

15. 12.: Litija, Kulturni center

18. 12.: Bled, Festivalna dvorana

23. 12.: Ljubljana, Unionska dvorana Grand hotela Union

N. A.