Valerio Lutman, trenutno najbolj iskani kuharski šef pri nas, je na svojem blogu delil recept, za eno njegovih slastnih slaščic.
Tokrat, se lahko doma posladkate z receptom za čokoladno torto z jagodami in karameliziranem pistacijem. Spodaj je Valerijev recept in fotografija, ki obeležuje to posebno sladico iz čokolade. Kot je zapisal Valerio je to staljena čokoladna sladica, ki bo vaše ljubljene očarala ob vseh priložnostih.
Sestavine za 6 oseb
Za karamelizirane pistacije potrebujemo:
50g sladkorja
50g pistacij
Za jagodno omako:
100g jagod
20ml vode
30g sladkorja
Za čokoladni sufle:
150g zdrobljene temne čokolade
150g masla
3 jajca
4 rumenjaki
150g sladkorja v prahu
45g moke
45g kakava v prahu
dodatno maslo in sladkor v prahu za modelčke
Karamelizirane pistacije
Sladkor stopimo na suho na srednjem ognju do svetlega karamela, ne mešamo. Vlijemo na peki papir in ohladimo. V multipraktiku ga zmeljemo v prah in dodamo pistacije. Posujemo na tanko na peki papir in pečemo na 140 stopinj da se stopi. Ohladimo in zdrobimo na poljubno velike kose.
Jagodna omaka
Jagode zmiksamo z vodo in sladkorjem, precedimo.
Čokoladni sufle
Nad paro stopimo čokolado in dodamo maslo, dobro premešamo. Odstranimo in dodamo stepena jajca in rumenjake, premešamo in dodamo še presejan sladkor v prahu, moko in kakav v prahu. V namazane in s sladkorjem v prahu posute modelčke vlijemo maso do maksimalno 3/4 višine modelčka in shranimo v hladilnik. Po potrebi spečemo na 180-190 stopinj pribljižno 8-9 minut.
In še Valerijev nasvet ...
Stopinje in čas pečenja se razlikujejo od pečice do pečice. Pravilno je pečen takrat, ko je ob prerezu čokolada v jedru še tekoča. Na sliki je uporabljen jogurtov sladoled v katerega je zapičena karamelna pistacija, lahko pa uporabite tudi drugega.
Dober tek!
Foto: Valerio Lutman