Čokoladna torta po receptu Valeria Lutmana

Čokoladna torta po receptu Valeria Lutmana (foto: Arhiv) Arhiv
16. 3. 2015

Valerio Lutman, trenutno najbolj iskani kuharski šef pri nas, je na svojem blogu delil recept, za eno njegovih slastnih slaščic.

Tokrat, se lahko doma posladkate z receptom za čokoladno torto z jagodami in karameliziranem pistacijem. Spodaj je Valerijev recept in fotografija, ki obeležuje to posebno sladico iz čokolade. Kot je zapisal Valerio je to staljena čokoladna sladica, ki bo vaše ljubljene očarala ob vseh priložnostih.

Sestavine za 6 oseb

Sufle, Valerio lutman

Za karamelizirane pistacije potrebujemo:

50g sladkorja

50g pistacij

Za jagodno omako: 

100g jagod

20ml vode

30g sladkorja

Za čokoladni sufle:

150g zdrobljene temne čokolade

150g masla

3 jajca

4 rumenjaki

150g sladkorja v prahu

45g moke

45g kakava v prahu

dodatno maslo in sladkor v prahu za modelčke

Karamelizirane pistacije

Sladkor stopimo na suho na srednjem ognju do svetlega karamela, ne mešamo. Vlijemo na peki papir in ohladimo. V multipraktiku ga zmeljemo v prah in dodamo pistacije. Posujemo na tanko na peki papir in pečemo na 140 stopinj da se stopi. Ohladimo in zdrobimo na poljubno velike kose.

Jagodna omaka

Jagode zmiksamo z vodo in sladkorjem, precedimo.

Čokoladni sufle

Nad paro stopimo čokolado in dodamo maslo, dobro premešamo. Odstranimo in dodamo stepena jajca in rumenjake, premešamo in dodamo še presejan sladkor v prahu, moko in kakav v prahu. V namazane in s sladkorjem v prahu posute modelčke vlijemo maso do maksimalno 3/4 višine modelčka in shranimo v hladilnik. Po potrebi spečemo na 180-190 stopinj pribljižno 8-9 minut.

In še Valerijev nasvet ...

Stopinje in čas pečenja se razlikujejo od pečice do pečice. Pravilno je pečen takrat, ko je ob prerezu čokolada v jedru še tekoča. Na sliki je uporabljen jogurtov sladoled v katerega je zapičena karamelna pistacija, lahko pa uporabite tudi drugega.

Dober tek!

Foto: Valerio Lutman