Čuki so enotni: Nov basist Miha je naš!

Čuki so enotni: Nov basist Miha je naš! (foto: Marko Dalbello Ocepek) Marko Dalbello Ocepek
Vir: Lady
26. 5. 2017

S skupino Čuki je vedno zabavno, saj so fantje vedno dobre volje in polni glasbenega navdušenja. Kar dolgo so iskali tistega, ki bi po 29 letih na basu nadomestil Vinka Cankarja. To je storil Miha Novak, ki so ga najprej odslovili, po mesecu in pol pa poklicali nazaj in postal je njihov. Kakšna je ta zgodba, so nam zaupali kar vsi člani 'čukov', vsak na svoj malce poseben, šaljiv in 'čukast' način.

Jože Potrebuješ, vodja skupine, je podrobno opisal, kako so potekale avdicije za novega basista. "Tako ali drugače se je prijavilo več kot 90 kandidatov. Tudi dve basistki," pove Jože.

Merila niso bila nič posebnega, se nasmehne Jože: "Biti mora dober basist, glasbo mora imeti v krvi, tudi vokalno mora biti popoln in fino je, da ima rad ljudi in živali, ne sme se bati punc, pa vsaj nekaj pes­mi od 'čukov' mora znati, priporočeno je znanje angleščine, ruščine, kakšnega afriškega jezika," se malce pošali in nadaljuje: "Mora biti športno aktiven, ki nam lahko sledi tako na kopnem kot na morju. To je skoraj vse."

Miha je prepričal takoj, čeprav ...

No, Miha Novak, ki je zdaj uradno postal basist 'čukov' in nadomestil Vinka Cankarja, je imel vse te kakovosti, čeprav so ga najprej – odslovili.

"Prvič smo se z Miho srečali 13. marca na avdiciji, ko nas je sicer res navdušil. Ampak čez en teden smo mu sporočili: "Oprosti, Miha, super fant in basist si, ampak kako se bo fant, ki ima še redno službo, od šestih zjutraj do dveh vozil na vse vaje, nastope, snemanja ... žal. Veliko sreče na tvoji glasbeni poti."

"V glasu sem slišal, da mu je bilo hudo. In smo izbirali naprej. Toda nekaj nam ni dalo miru in čez mesec in pol smo ga znova poklicali. Čez dva dni je bil 'čuk'. Prej smo se videli dvakrat v življenju. Tako je to pri nas. Nora hiša oziroma noro gnezdo, ali kje že čuki stanujejo," pripoveduje dobro razpoloženi Jože.

Sicer je bilo glasbenikov, ki so se jim zdeli dobri, če ne že odlični, kar nekaj. "Vsaj 12 fantov je bilo takoj 'za oženit', mislim, glasbeno. Ampak saj veste, nadomestiti Vinka po 29 letih pri 'čukih' ni enostavna stvar."

Miha Novak je Jožeta Potrebuješa navdušil, in ko sem ga prosila, naj pove, kaj ga je res najbolj prepričalo, sem dobila neposreden odgovor. "Miha je 21-letni vrhunski glasbenik, pravi basist, ki bas igra s telesom in dušo. Uživa v tem. Že ko je prvič na avdiciji odprl kovček svoje nove bas kitare, sem videl njegov odnos do glasbe. Igra več inštrumentov in je pevec, ki ima neverjeten bas pa tudi velik glasovni razpon. Je tudi fant s stasom, s stilom oblačenja – tudi to šteje. Zna se dobro obnašati, zdaj ima še malo treme, ampak jaz imam že toliko medijskega instinkta, da sem od prvega dne prepričan, da je pravi. Miha je 'top', in to lahko rečem že samo po dveh kratkih srečanjih z njim. V glavnem je šlo za instinkt, priznam. Več o njem vam povem čez kakšen teden, ko ga malo bolje spoznam."

Jože Potrebuješ: "Miha je naš!"

Miho so vsi dobro sprejeli in Jože se ne boji, da ne bi bilo tako tudi z oboževalkami in oboževalci. "Ni me strah. Jernej, Matjaž in jaz smo ga takoj sprejeli za svojega. To je glavno. Radi smo skupaj. Zdaj je sicer vse 'na kupu', ogromno dela imamo, ampak imamo se super. Imeli smo že dva skupna nastopa in uživamo. Za poslušalce, sploh poslušalke, se pa sploh ne bojim. Miha je po enem tednu že pravi 'čuk' oziroma čukec. Daleč najmlajši!"

Jože se dobro zaveda, da bo Mihi v naslednjih mesecih malce težko, saj bo moral usklajevati tako službo kot skupino. A Miha se po njegovih besedah že počuti dobro.

"Je pa res, da bo verjetno Slovenec, ki bo naredil skoraj največ kilometrov po naših cestah v naslednjih mesecih, Vuhred na Koroškem, a je lahko še od dlje ... Pa še redno delo v službi, ta bo res bolj malo spal, kot ta prav čuk. Ampak Miha bo zmogel, verjamemo v to in se veselimo novega člana," zaključi Jože.

Jernej Tozon o svojem vstopu med 'čuke'

Jernej Tozon, ki je bil pred Miho Novakom zadnji priključeni član 'čukov', se še dobro spominja, kako je bilo nadomestiti enega od priljubljenih 'čukov', saj je sam nadomestil prejšnjega pevca Marka Vozlja.

"Minilo je že devet let, odkar sem postal član skupine Čuki. Na pobudo brata Miha sem se dobil z Jožetom Potrebuješem in takoj sva se ujela. Ves 'bend' me je z odprtimi rokami sprejel medse in takoj sem padel v njihov ritem. Nikoli se nisem primerjal z Markom Vozljem, saj sem skupini dal neki nov, drugačen pridih. Menim, da sva si tako po glasu kot po stasu preveč različna. Marka zelo spoštujem kot pevca in prijatelja. Na začetku se je vse dogajalo zelo hitro. Moj največji problem je bil ta, da sem se moral v kratkem času naučiti ogromno besedil, čeprav sem komade poznal. Pa seveda trema," je iskren Jernej, ki se kot 'čuk' v skupini Čiki počuti odlično.

"Fantje so super, ko smo se spoznali, smo imeli občutek, kot da se poznamo že celo večnost, čeprav se prej nismo." Tudi sam je sodeloval na avdicijah za novega basista in bil za Miho.

"Za novega basista smo se odločili kot skupina, naredili smo avdicijo, na katero se je prijavilo več kot 90 basistov. Za Miho smo se odločili, ker je odličen glasbenik, preprost in pošten fant, pravi 'čuk'. Kot skupina smo ga že sprejeli medse, za nasvete smo mu vedno na voljo. Bistvo vsega je, da uživa v naši glasbi, družbi in da ostane tak, kot je. Čuk," zaključi Jernej Tozon.

Matjaž Končan: "Miha je pozitivček"

Tudi Matjaž Končan, ki igra klaviature in harmoniko, je sodeloval pri iskanju novega basista. "Seveda je moral vsak zaigrati vsaj pesti pesmi od Čukov, da smo videli, ali jih sploh pozna," najprej pove v smehu.

Iskanje je bilo težko, pravi: "Navdušilo nas je več glasbenikov, na koncu je bila odločitev zelo zelo težka. Novi član Miha Novak je prepričal s posebno energijo in mladostjo ter seveda z igranjem in petjem." Ima kak­šen nasvet za novega 'čuka'? "Naj bo to, kar je, pozitivček. Naj ostane preprost."

Posneli že prvo pesem in videospot

Čuki imajo novo pesem, ki bo gotovo nov poletni hit. Ruzak je dinamična pesem s pozitivnim sporočilom in nalezljivo melodijo, ob kateri se bo žuralo to poletje. Pesem govori o tem, kako vsak od nas v življenju nosi svoj nahrbtnik in kako je pomembno, kaj nosimo v njem.

Zanimivost nove uspešnice je tudi 'rap', ki v njihovih pesmih ni ravno pogost, a je zaradi njega pesem še bolj mladostna. Pri pesmi že sodeluje novi član Miha Novak, posneli so že videospot, in sicer v Bohinju. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da bo v videospotu nastopala tudi Jagoda, ki je z Jernejem plesala v oddaji Zvezde plešejo.

"Kaj počnem? Kmetujem!"

Poklicala sem tudi Vinka Cankarja, zdaj že upokojenega basista Čukov, ki ga je zamenjal Miha Novak. Vinko uživa v kmetovanju in pove, da Čukov niti še ne pogreša.

Ko ga vprašam, kaj počne, odgovori: "Kaj počnem? Kmetujem. Na kmetiji je vedno delo, treba je pripraviti drva, popraviti ograjo, skrbeti za živali ... dela mi ne zmanjka."

Vinko se že kar nekaj časa ni videl z ostalimi člani Čukov, saj meni, da imajo ti zdaj ogromno dela z novim članom, ki ga je nadomestil. Osebno Mihe, novega člana Čukov, ne pozna, saj za zdaj še ni bilo te priložnosti. Pa tudi, pove Vinko, je dojel, da je bilo treba to obdobje s Čuki končati, saj ni vsak dan mlajši.

"To je le tempo, ki ga ne zdržiš pri 60 letih tako, kot si ga pri tridesetih. Življenje teče naprej in prav je, da se je tako zgodilo. Zjutraj, ko se zbudim, je denar že nakazan na moj račun, za vsak dan posebej, ko si upokojen, saj razumete," se pošali Vinko. "To je druga dimenzija, ki je še nisem spoznal, in počasi se navajam na drug način življenja."

Eva Jandl