Da melodija Mercedes Benz-Fashion Week zveni tudi v Ljubljani, se lahko zahvalimo Metki Kejžar

Da melodija Mercedes Benz-Fashion Week zveni tudi v Ljubljani, se lahko zahvalimo Metki Kejžar (foto: Sandi Fiser) Sandi Fiser
Vir: Story
8. 2. 2019

Skupna ljubezen do estetike je spisala eno od najplodovitejših zgodb ne le pri nas, temveč po vsem svetu. 

Mercedes Benz-Fashion Week ni le modni spektakel, ki na slovenski parket privabi zveneča ustvarjalna imena, teh se je v vsem tem času zvrstilo že kar čez petdeset, temveč tudi simfonija lepega, ki je v skupni zgodbi združila avtomobilskega giganta in modo. Da melodija MBFWLJ zveni tudi v Ljubljani, se lahko zahvalimo Metki Kejžar, direktorici marketinga in odnosov z javnostmi pri podjetju Autocommerce, s katero smo se pogovarjali o vzporednicah med jeklenimi konjički in modo ter (zeleni) prihodnosti.

Story: Od New Yorka do Avstralije … Blagovna znamka Mercedes-Benz je vpeta v modne tokove po svetu. Zakaj ste se odločili, da tudi Slovenija ne bo izjema?

Res je. Kar se je začelo leta 1996 z Mercedes-Benz Australian Fashion Weekom, je danes mednarodna veriga tednov mode v metropolah, kot so Berlin, Miami, Sydney, Istanbul ... Modna industrija je za blagovno znamko Mercedes-Benz zelo pomembna, z njo se tesno povezuje že dolgo. Kot podjetje, ki na slovenskem trgu že več kot 60 let zastopamo blagovno znamko MB, na vseh področjih stremimo k usmeritvam svojega principala, Daimler AG, od dizajna, mode, športa ... Zato ni nepričakovano, da smo pred nekaj leti začeli modno zgodbo Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ).

Story: Kako sami vidite največji prispevek blagovne znamke k razvoju slovenskega modnega prostora?

Naša želja od vsega začetka je z licenčnim formatom in lokalnimi znanji spodbujati modno ustvarjanje in prispevati k prepoznavnosti oblikovalcev na mednarodni ravni. V tem pogledu je teden mode izjemna priložnost za lokalne modne oblikovalce in ustvarjalce, da se predstavijo mednarodni areni poznavalcev mode ter seveda kupcem. Skozi sedem edicij se je predstavilo izjemno število domačih ter tujih oblikovalcev in zanimivo je spremljati njihovo pot in razvoj skozi čas.Story: Ste si na začetku predstavljali, da vam bo uspelo ustvariti za slovensko modno ozračje tako pomemben dogodek?

Blagovna znamka Mercedes-Benz je že od nekdaj sinonim za inovacije, perfekcionizem in dizajn na najvišji ravni. Če izhajam iz globalnega položaja, je blagovna znamka Mercedes-Benz skozi lastne tedne modne lansirala svoje izjemno priljubljene modele in medije, poznavalce ter obiskovalce navduševala z elegantnimi prehodi med prestižno znamko, drznimi modnimi izhodi in kampanjami. MBFW se napaja iz najprodornejših modnih oblikovalcev, urednikov najbolj prestižnih modnih revij in modelov. Svoje ime sta med drugimi ob znamki MBFW podpisala ikona francoske izdaje revije Vogue, Carine Roitfeld, nizozemski super model Lara Stone, naša vozila pa so navduševala tudi v filmski uspešnici Seks v mestu. Vse to nas je spremljalo pri snovanju MBFWLJ. Da pa lahko temu slediš, je pomembna ekipa, zato smo se povezali z agencijo Pristop ter Sašem Radovičem, ki sta na svojih področjih najboljša med najboljšimi.

Story: Kakšne vzporednice vidite med modo in jeklenimi konjički?

Dizajn je v avtomobilskem svetu, tako kot v modi, središče in najvidnejši element uspeha znamke. Oblikovalci v svojih delih kažejo duh časa in družbene sile, ki ženejo razvoj. Čeprav je moda navadno kratkotrajnejša od poželjivosti in modernosti avtomobilov Mercedes-Benz, zanjo ne vlada nič manjše zanimanje.

Story: Ste želeli s tem avtomobilske lepotce približati nežnejšemu spolu?

Mercedes-Benz Fashion velja za kakovostno platformo, ki ni namenjena le promociji avtomobilov, ampak tudi modnim oblikovalcem in ljubiteljem vrhunskega dizajna. Seveda pa je lahko tudi eden od načinov, da se avtomobili približajo nežnejšemu spolu.

Story: Kakšna pa je vizija MBFWLJ? Kakšen razmah lahko doseže? Kje so meje?

Edicije, ki se med seboj sicer vsebinsko in stilsko razlikujejo, vedno družijo kreativna strast, visoki mednarodni standardi kakovosti in želja po odpiranju vrat oblikovalcem na domači in mednarodni modni parket. Kaj prinaša prihodnost, še ne vemo, a če sklepamo po dosedanjih edicijah, lahko pričakujemo le najboljše. Zadnjih treh let niso zaznamovali le uveljavljeni modni kreatorji, temveč tudi talentirani mladi upi slovenskega modnega oblikovanja, izjemni modni performansi, zanimive okrogle mize, fotografske razstave, strokovne nagrade Mercedes-Benz Fashion Award in posebna priznanja za dolgoletna modna ustvarjanja. Od prvega dogodka Mercedes-Benz Fashion Week oktobra 2015 se je po njegovih modnih brveh sprehodilo več kot 120 manekenk in manekenov, ki so nosili kreacije 52 domačih in tujih modnih oblikovalcev. Modni tedni so privabili 19 tisoč obiskovalcev in deset tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. 1.270 medijskih objav je bilo namenjenih največjemu modnemu dogodku pri nas. Kje so meje? Težko odgovorim na to vprašanje.

Story: V sklopu zadnjega dogodka MBFWLJ so se oblikovalci predstavili z moškimi kolekcijami. Zakaj ste se odločili za to drzno potezo? Sicer velja splošno prepričanje, da moških moda kaj dosti ne zanima.

Z vsako edicijo je želja pokazati nekaj novega. Podobno je bilo tudi s sedmo, ki je znanilka nove generacije Mercedes-Benzovih tednov mode, ki bodo ekskluzivnejši po svoji formi in vsebini ter bodo omogočali podporo sodelujočim modnim oblikovalcem tudi zunaj domicila modnih revij in predstavitve kolekcij na tednu mode. Tokrat smo se odločili, da ga v celoti posvetimo moški modi, in sicer predstavitvi kolekcij klasične in avantgardne moške mode.Story: V zadnjem času moda postaja vedno bolj potrošna, instant, hitra. Kako je na avtomobilskem področju?

Na avtomobilskem področju vsaj v tem segmentu težko vlečemo vzporednice. Res je, da tudi v avtomobilizmu prihaja do sprememb predvsem glede novih tehnologij na področju pogonskih agregatov kot načina vožnje in tudi koncepta transporta. Vendar jih ne moremo označiti za hitre in nikakor ne instant.

Story: Na dozdajšnjih modnih dogodkih se je predstavila tudi Matea Benedetti, ki ustvarja trajnostno modo, do okolja prijazno. V tem tiči kakšno skrito sporočilo?

Ni bilo skritega sporočila. Naredila je res odlično kolekcijo, ki ima obenem plemenito poslanstvo. Njen cilj ni obleči čim več ljudi, temveč v njih s svojimi kreacijami vzbuditi željo po bolj ekološkem ravnanju. Mogoče lahko tukaj povlečemo vzporednico z avtomobilsko industrijo.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Sandi Fiser, Žiga Intihar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story02/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 02/2019

Story 02/2019, od 17. 01. 2019