Nogometni sodnik Damir Skomina: "Nimam se za nekoga posebnega"

Takole se je sodnik <br />pripravljal na največjo <br />tekmo v svoji karieri. (foto: Ndivja) Ndivja
Vir: Nova
18. 6. 2019

Nogometna mrzlica Lige prvakov je s prvim dnem junija dočakala svoj vrhunec, finale, v katerem sta se pomerila Tottenham in Liverpool. Zmage in šeste elitne lovorike se je veselil slednji. Velik mejnik pa tekma ni pomenila le za klub iz mesta Beatlov, temveč tudi za našo državo, saj je v vlogi delivca pravice nastopil izjemni Damir Skomina.

Koprčan je na mednarodne zelenice stopil leta 2003, že prej pa je več kot desetletje izkušnje nabiral na slovenskih tleh. Šestnajst let je potreboval, da je dosegel to, o čemer številni le sanjajo.

V Madridu je sodil finale Lige prvakov. Ob druženju z novinarji je priznal, da je za to častno vlogo izvedel že nekaj dni prej, preden je pricurljalo v javnost, že kakšne tri tedne pred tem pa se je nakazovalo, da ima velike možnosti. Veselo novico je le s težavo zadržal zase, za to je predčasno izvedela le njegova sodniška ekipa.

Damir Skomina

A vendar sodniška služba le ni tako bleščeča, kot se sliši. “Navzven se lepo sliši, Barcelona, Madrid, London, Pariz ... V resnici pa pridemo naravnost z letališča na trening na stadion, kjer bo naslednji dan tekma. Sledi večerja v hotelu, saj tako privarčujemo največ moči za samo tekmo. Po jutranjem zajtrku naredimo analizo tekme, nato pa še z Uefinim strokovnjakom preučimo taktiko ekip. Kosilo, počitek in tekma. Vse je osredotočeno na tekmo,” je priznal Primorec, ki ima med opravljanjem službe stik z domačimi, sicer pa telefon počiva na strani. Preden je profesionalno zaplaval v sodniške vode, se je ukvarjal z nepremičninami, te je zdaj postavil na stranski tir. In kako ne bi, sodi namreč med elito najboljših sodnikov na svetu.

“Pritiska je toliko, kolikor si dovolimo sami. Enormen pritisk, a če govorim zase, ne dovolim, da bi me to prevzelo. Šele včeraj, ko sem pogledal tekmo doma, sem se zavedel, kakšen dogodek to je,” je pojasnil o bremenu tako velike tekme, kot je finale Lige prvakov, a ob tem priznal, da je na zelenici v večji meri slišal le dihanje svojih kolegov, navijanja s tribun le malo.

“Kot sodnik si izmed vse ekipe najbolj izpostavljen. Ko je vse super, je Skomina dobro sodil, ko gre karkoli narobe, je Skomina tisti, ki je pogrešil,” je o svoji vlogi povedal izjemni slovenski sodnik. Na nobeno tekmo se ne pripravlja kako drugače, najsi bo finale ali pa tekma slovenskega prvenstva. Je pa ob tem izpostavil številne uspešne slovenske športnike in skromno priznal: “V življenju moraš biti vedno realen. Nikakor se ne postavljam ob bok športnikom, ti imajo enormno konkurenco. Vemo, koliko fantov igra košarko, nogomet, hokej … Nimam se za nekoga posebnega. Sem nogometni sodnik. Ker se moja otroška želja, da bi postal športnik, zaradi zdravstvenih težav ni mogla izpolniti.”

Besedilo: Maja Muhič

Priporočamo