Damjan in Maja Murko: Za nama je krizno leto zakona!

Damjan in Maja Murko: Za nama je krizno leto zakona! (foto: BRANKO BOMBICA LESKOVAR) BRANKO BOMBICA LESKOVAR
27. 5. 2016

Damjan in Maja Murko vsako leto praznujeta svojo obletnico poroke z veliko pompa. Tudi letos je bilo tako. Vse povabljence sta namreč zvabila na Koroško, kjer so gostje uživali na Kovačiji pri Kovaču.

"Najino letošnjo obletnico sva zastavila nekoliko drugače," nam je povedal Damjan in nadaljeval: "Dogajanja v kovačiji sledijo idejam projekta obnove kovačije, saj je objekt v prvi vrsti namenjen ohranjanju kulturne dediščine kraja, ki to izročilo ohranja še za prihodnje rodove. V to pa sodi tudi 'kovaška malica', ki s svojo vsebino želi ohraniti kulturno dediščino tudi v kulinaričnem delu ponudbe, pripravila nam jo je Kuharica Tinca iz prve sezone Gostilna išče šefa in seveda vse navdušila. Tokrat so moji gostje doživeli vse to, kar so doživeli stari kovači. Z ženo sva na koncu končala tudi v »kovaški sobi«, v stari kovačevi postelji, ki v nočni tišini pripoveduje zgodbe iz že zdavnaj pozabljene preteklosti. Več pa ne izdava. (smeh)"

A če se pri Murkovih znajo zabavati, kako pa je po sedmih letih trden njun zakon?

"Pravijo, da je sedmo leto najbolj kritično za zakon, sam pa sem mnenja, da je lahko vsako leto kritično, če med partnerjema ni ljubezni in pravega pogovora. Res je tudi, da ne obstaja nekakšen recept za popoln zakon. In priznam, da se mi je včasih zdelo, da sem se bogu zelo zameril, da sva z ženo prišla do te točke, da sva se zaprla vsak v svojo sobo in dokler se nisva pomirila, drug z drugim nisva spregovorila niti besede. Najpomembnejše pa je vendarle to, da nikoli, res nikoli, nisva zaspala skregana. Življenje človeku marsikaj prinese in osem let zakona res ni mačji kašelj. Prepričan sem, da mora človek v drugem najti drugo polovico svoje duše. Sam rad rečem, da se na koncu dneva vse postavi na svoje mesto. Da, bile so tudi solze, a je bilo vendarle več smeha na obrazu obeh. Se pravi, da sva zmagovalca. Najin največji uspeh pa je gotovo sin Tiar, ki je največji dokaz najine ljubezni. A pri tem ne pozabljava na Majinega starejšega sina, ki pa se ne želi izpostavljati v javnosti in to njegovo željo spoštujeva. Zelo sva ponosna tudi nanj. Sklenila sva, da bova s praznovanji obletnicami nadaljevala še dve leti, se pravi do desete obletnice poroke, za katero že sedaj pripravljava scenarij."