Damjan Murko: Bil sem že vse, od gasilca do zdravnika

Damjan Murko: Bil sem že vse, od gasilca do zdravnika (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
5. 11. 2019

Štajerski slavček se te dni pripravlja na prav poseben dogodek, saj bo po mnogih letih izdal svoj novi glasbeni album. A bolj kot album ljudstvo zanima njegov koledar, kjer je bil, tako Damjan, že prav vse, gasilec, zdravnik, športnik in še in še bi lahko naštevali. In kakšne teme se je lotil za takoimenovano 'šok' edicijo 2020?

Kako provokativen bo koledar za leto 2020? Kakšna bo zgodba v prihodnjem letu?

Koledar je že na voljo. Neverjetno se veselim, da je nastajal čez celo leto, da sem s fotografinjo Klavdijo Vnuk in idejnim vodjo projekta Urošom Apostolovičem izpeljal projekt, ki je boljši od vseh do sedaj. Fotografije niso posnete studijsko, pač pa na različnih delih Slovenije. Vsak mesec pa nosi svojo zgodbo. Po več kot desetih letih
bom pa tudi izdal nov album, kar seveda sopada z izdajo koledarja.

Mimogrede, kateri koledar je bil najbolj odmeven dosedaj ter v kaj vse si se 'našemil'?

Težko bi rekel, vsi so bili posebni, edinstveni in vsak je zaznamoval, lahko rečem tudi mojo kariero. Na koledarjih sem bil pa že vse, od gasilca do zdravnika, živalski koledar je bil izjemno zanimiv pa tudi nevaren, prav tako športni lansko leto. Vsak ima svojo zgodbo in na vsak projekt sem ponosen. Nikoli nismo delali projekta na prvo žogo, nikoli nam ni bilo nepomembno, kaj se bo videlo na fotografijah. Želeli smo ljudem ponuditi obilico smeha, kruha in iger, ki jih Slovenci še kako potrebujejo. Tudi, če koledarje ljudje kupujejo za zabavo, to ne pomeni, da so ideje in fotografije narejene na hitro in brez temeljitega razmisleka.

Kateri po vrsti je ta koledar? Se danes še izplača tiskati takšne koledarje? Ti kaj ostane od tega?

Mislim, da je po vrsti ta koledar že kar sedmi. Imam to srečo, da sem bil prvi, ki sem se podal na to dogodivščino koledarja - moškega, ki svoje kariere ne gradi na mišicah in drugih atributih, ki bi naj bili potrebni za dobro prodajo seksi koledarjev. Po vseh teh letih tega ne delam zaradi samopromocije, vse to je del mojega posla in dela. Seveda
priznam, da gre za izredno dobičkonosno potezo.

Kaj ima koledar Damjana Murka, kar drugi nimajo?

Težko rečem. Predvsem imam glavo na pravem mestu. Talent, dostopanja do medijev, do publike, srce, glas in predvsem intelekt, ki je v mojem primeru najpomembnejši za uspeh, ki traja že mnogo let.

Seveda nas na koncu še zanima cena in kje se ga lahko naroči,
namreč v knjigarnah se ga ne dobi, ali pač?

Cena koledarja znaša 20 evrov. Lahko ga dobijo na promociji koledarjev v Mariboru v lokalu Lift 13. novembra na predstavitvi nove plošče in koledarja, sicer pa na elektronskem naslovu: murko.damjan@gmail.com. Veseli me, da sem po vseh teh letiš še zmeraj prvi s projekti, od katerih lahko dejansko tudi živim.

Priporočamo