Damjan Murko o predsedniški kandidaturi: Nimam konkurence!

Damjan Murko o predsedniški kandidaturi: Nimam konkurence! (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
2. 8. 2017

Marsikdo je mogoče čudno pogledal, ko je svojo kandidaturo za predsednika republike napovedal Damjan Murko, znan kot samopromotor, drugače pa pevec in organizator porok. Neznana politična imena v boju za predsedniški stolček sicer niso novost. Nekateri kandidati predsedniške volitve izkoriščajo za lastno promocijo ali celo v imenu umetniških eksperimentov.

Damjan Murko je na vprašanja odgovarjal zbrano in konkretno, in čeprav priznava, da o politiki ve bolj malo, se zdi odločen. "Če pa kdo lika Damjana Murka ne razume, je pač rahlo omejen," pripomni na koncu pogovora. Morda se spomnite, da je že leta 2007 svojo kandidaturo za predsednika republike napovedal Artur Štern, znan tudi po svojem nastopanju v resničnostnem šovu, ki je potem sam razkril, da je šlo le za medijski eksperiment, saj je med zbiranjem podpisov za vložitev kandidature nastajal dokumentarni film z naslovom Gola resnica.

Pred kratkim smo lahko spremljali srbske volitve, kjer je kandidiral tudi študent Luka Maksimović z izmišljenim likom Ljubiše Preletačević; uspelo mu je zbrati skoraj deset odstotkov volilnih glasov in se uvrstiti na tretje mesto.

Povedali ste, da se podajate v boj za predsednika države. Kako ste se spomnili tega, se je kaj posebnega zgodilo? Kdaj ste se odločili, da boste kandidirali?

O, ja, v Sloveniji se je marsikaj zgodilo in se še zmeraj dogaja. Žal govorim o negativnih stvareh, ki pestijo predvsem malega človeka. Sam sem laik na političnem področju in ne zagovarjam stališča nikogar, razen svojih, vem, kje je moje mesto, in to ve tudi publika. Svoje ime nosim z dvignjeno glavo in ničesar ne skrivam pred javnostjo, česar pa ne moremo trditi za večino sedanjih politikov.

Ste imeli od nekdaj politične ambicije? Kaj vam pomeni politika?

Nikoli, pravzaprav res nikoli nisem imel nikakršnih političnih ambicij. Zdaj sem pa začutil, da je res pravi čas za spremembe v mojem življenju ter v življenju državljanov. Rad bi pomagal, rad bi uredil, da noben otrok v naši državi ne bi bil zapostavljen zaradi ekonomskih razmer, verske prepričanosti ali barve kože. To je nedopustno, vendar se še kar dogaja in mi smo tukaj in naša dolžnost je, da to preprečimo!

Dnevno spremljate politiko? Bi se lahko politično opredelili, vam je to pomembno?

Politično se ne opredeljujem, nimam stališč, kar se tiče sedanje politike, razen tega, da so določeni končno tam, kamor bi že zdavnaj sodili in kjer jim je mesto. Je pa res, da so mi nekateri ljudje v politiki bolj, drugi manj simpatični.

Zakaj menite, da ste dober kandidat?

Dober kandidat sem predvsem zato, ker sem neokužen od soljenja pameti političnih veljakov in s čisto dušo, če sem lahko malce osladen. Želim reči, da je veliko politikov precej pokvarjenih, grabežljivih, nadutih in predvsem skrbijo za svojo 'ta zadnjo'.

Menite, da bi vam lahko uspel preboj v politiko? Zakaj?

Zato, ker je na srbskih predsedniških volitvah Ljubiša Preletačević - Beli, ki ga je upodobil Luka Maksimović, na koncu pristal na tretjem mestu, takoj za Vučićem in Jankovićem. Vendar pa bi bilo tretje mesto zame prevelik poraz. Pred leti so mi javno povedali, da bom na naši sceni samo številka in da naj neham. Prav so imeli, danes sem številka ena!

S kakšnim sloganom boste poskusili prepričati volivce?

Moj slogan je jasen in ga razume vsak: Damjan Murko za vašega predsednika – dobite lep glas, dober stas in postal bom del vas! Sloganu morate slediti, da ne boste še bolj v riti.

Zbrati morate pet tisoč podpisov. Menite, da vam bo uspelo?

Morda se bo za predsedniškega kandidata slišalo malce neresno, vendar sem s temi podpisi tako zelo neobremenjen. Moje mnenje je takšno, da so Slovenci pameten narod in vedo, kaj je za njihovo državo in zanje dobro. Tako da je čas, da se postavijo na pravo stran zase, za svoje potomce in za dobro vseh. Podpišite!

Boste poiskali kakšno pomoč pri promociji?

Lepo vas prosim, kakšni promociji vendar? Se vam zdi, da jo potrebujem? Morda menite, da moram za svojo prepoznavnost še kaj narediti? V več kot desetletju medijskega pojavljanja o mojem življenju vsi vedo vse, včasih celo več od mene samega. Svoje sem pokazal in povedal že zdavnaj.

Druge predsedniške kandidate poznate? Kaj menite o njih?

Poznam vse kandidate in sem si jih podrobno ogledal in predvsem poslušal njihova stališča. Očitno nimam konkurence in se je ne bojim!

Kaj boste zagovarjali kot predsednik, za kaj se boste trudili? Kakšne vrednote boste zagovarjali?

Premalo je poudarka na vrednotah malega človeka. V državni zbor se ne bi več hodilo brskat po telefonu med razpravami, saj bi morali vsi politiki med sejami svoje telefone zakleniti v za to pripravljene omarice, zaplenil pa bi tudi nepotrebne stvari, kot so šminke za dame, kondome, glavnike, da ne govorimo o travi ali kakšni drugi prepovedani substanci ... Ja, kaj ste pa mislili, splošno znano je, da je tega v hramu demokracije precej. Dvomim, da bi popolnoma trezni govorili neumnosti, kot jih sicer.

Predsednik republike je tudi poveljnik vrhovnih vojaških sil. Kakšen odnos imate do vojske, ste bili v vojski?

V vojski nisem bil, saj sem prva generacija, ki ji ni bilo treba v vojsko. Sem pa za to, da se mladi fantje odtrgajo od maminih kril in stopijo med vojake. Čas je, da se osamosvojijo in postanejo pravi moški! Srečni in zadovoljni, ker so moški!

Podpira ga tudi žena

Žena me v vseh mojih odločitvah podpira, je kot druga polovica moje duše, dihava isti zrak, najine misli gredo zmeraj v isto smer in najine besede se dopolnjujejo. Vendar pa ... Tokrat so bili pomisleki, to je resna in odgovorna naloga. A če sam verjamem vase, potem tudi ona. Nameravam zmagati in biti prvi, saj nisem človek porazov in nerad izgubljam. Ne potrebujem kampanje, vsi me poznajo, in kot je vidno, me imajo izredno radi. Ni človeka, ki bi mi rekel, da ne bo podpisal in me podprl. Če pa kdo lika Damjana Murka ne razume, je pač rahlo omejen.

Eva Jandl

Priporočamo