Damjan Murko: Prvi sprehod s Tiarjem

Damjan Murko: Prvi sprehod s Tiarjem (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
18. 11. 2012

 »Od rojstva sina do nadaljnjega odpovedujem vse nastope in napovedujem popolni medijski molk!« je bil kot beton v svoji izjavi še nedolgo tega odločen vseslovenski slavček Damjan Murko.

A na naše vztrajno prigovarjanje in malce tudi premišljeno 'metanje naprej', kaj vse smo mu navsezadnje tudi mi že šli na roko, je le popustil. »O. K., Nova naju z ženo lahko spremlja na prvem sprehodu s sinčkom,« je izdavil – odkar ga poznamo, prvič brez navdušenja, da se bo okoli njega svetlikalo od fotografske bliskavice.

Vsa pozornost za Tiarja
Čeprav se je napeto začelo, se je razpoloženje stopnjevalo v eno samo zadovoljstvo. Zaradi predanosti sinčku smo bili za zakonca Murka samo nekdo, ki je pač poleg: ki niti ne moti niti ni dobrodošel – bili smo kot nič, saj je vsa pozornost veljala samo Tiarju. In vsi smo na sprehodu po središču Maribora, kjer srečna družinica živi, uživali. Sicer se Murkovi kot običajno niso mogli skriti radovednim pogledom, a kot kaže, je Damjan ob svojem sinu postal imun tudi na to.

Mraz ni problem
»Veliko pametnih glav se je našlo, ki naju je prepričevalo, da z enomesečnim dojenčkom ob tem letnem času niti slučajno ne smemo na sprehod, sama pa sva prepričana, da se ob taki temperaturi otroku ustvarja dober imunski sistem. Seveda sva ga za sprehod v mrazu primerno oblekla in zavarovala voziček z blazinami.

Prvi pravi sprehod je pa prav danes, zato sva se odločila, da vas povabiva zraven, sicer je pa najin Tiar veliko spal v vozičku, na balkonu tudi, ko je bil mraz, takrat spi kot top in s tem res nimamo težav. Samo da se otroček naužije čim več svežega zraka!« nam je med sprehajanjem pripovedoval ponosni očka.

Zanj skrbijo trije
»Tiar je izjemno priden otročiček, veliko spi in je. Zbujamo se trikrat na noč, da ga podojim in že zaspančka nazaj. Previjava ga oba, kdor pač ima čas, to se zdi Damjanu popolnoma normalna stvar,« nam zaupa Maja, očitno na moč zadovoljna s svojim soprogom. »Ja, previjamo, oblačimo, pestujemo, tudi kopamo ga vsi, jaz, žena in Majin sin, ki je popolnoma nor na svojega bratca in nama veliko pomaga,« še doda Damjan z nasmehom do ušes.

Napisala Sonči Nered Čebašek