Damjan Murko s čisto vestjo prodal otroka!

Vir: Lea
6. 5. 2013

Krst Tiarja, sina Damjana Murka, je tik pred zdajci in že naslednjo številko revije Lea bodo krasile prve fotografije dojenčka, ki je še pred rojstvom zbujal radovednost medijev. Ker je prav revija Lea tista, ki je za ekskluzivne fotografije krsta in v veselje bralcev odštela zajetno vsoto evrov, smo Damjana poprosili, da nam odgovori še na nekaj vprašanj.

Lea: Zakaj ste se odločili za prodajo sinovih fotografij?

Damjan: Z ženo sva se odločila, da prodava slike otroka, predvsem zato, ker bi rada s tem naredila nekaj lepega, nekaj koristnega. Vse pa ima svojo ceno ...

Lea: Kaj boste naredili z denarjem?

Damjan: Če lahko moj otročiček že na začetku svojega življenja naredi nekaj dobrega za nekega drugega otroka, ki morda nima take sreče kot moj, se mi to ne zdi nič napačnega, pravzaprav je to spodbudno. Take in podobne geste seveda pozdravljam in poudarjam, da bova z ženo del sredstev podarila v dobrodelne namene. Komu in koliko, pa je seveda najina stvar.

Lea: Zakaj ste se odločili Tiarja pokazati šele zdaj, ko ima že več kot pol leta?

Damjan: Za primeren trenutek, da sina pokaževa javnosti, se nama je z Majo zdel dogodek, ki ga pripravljam 4. maja, vnovična, simbolična poroka, peta obletnica poroke in seveda krst Tiarja. Gre za zelo velik organizacijski projekt, v katerega sem s svojimi sodelavci vložil veliko truda in energije. Sicer pa mi motivacije nikoli ne zmanjka, saj mi jo moj mali zaklad daje iz dneva v dan.

Lea: Se vam ne zdi, da v Sloveniji ni ravno navada, da zvezdniki od prodaje slik otroka denar pospravijo direktno v žep?

Damjan: Sam globalno nikoli ne podvomim o sebi in tudi tokrat nisem. Da zgodbe ne bi prodal, nisem pomislil niti za trenutek. Imam popolnoma čisto vest, sam skrbim za svojo družino in želim, da ima tudi moj otrok nekaj od tega, če denarja ne bi bilo, ga pač ne bi pokazal. Ne kradem, države ne prenašam okrog, za svoj honorar delam pošteno in imam popolnoma čisto vest. Pravico imam zahtevati honorar, ki se mi zdi primeren, zato še nisem slab oče, ponosen sem na svojega otroka in prišel je čas, da po vseh prošnjah in vsem zanimanju medijev otroka tudi pokaževa, kam bom dal denar in kako ga bom porazdelil, pa je popolnoma moja stvar!

Lea: Boste Tiarja pokazali tudi drugim medijem? Zanimanje je bilo veliko.

Damjan: Moj otrok ni produkt medijske agonije samo zato, ker je otrok javne osebe, pokazala ga bova prvič – izjemoma. Nismo na tržnici, da bi barantali. Sicer pa ga bova čuvala pred mediji in ga dozirala v zelo omejenih količinah. Ne za vsako ceno in ne vsak teden na naslovnice, tega ne potrebujem, še manj pa najin Tiar.

Lea: Revija Lea bo prva in edina objavila fotoreportažo s krsta. Zakaj ste se kljub drugim ponudbam z ženo odločila, da fotografije prodata ravna nam?

Damjan: No, moram reči, da sem na vašo uredniško hišo precej emocionalno navezan, imam krasne spomine na začetek svoje kariere, ko smo pred desetimi leti začeli sodelovati. Prav tako smo se dogovorili še z revijo Nova, za katero je že kdo v šali rekel, da je moja mama, da naredimo posebno reportažo vse od sinovega rojstva pa do samega krsta. Kmalu.

Priporočamo