Damjan Murko se spominja otroštva na vasi

Damjan Murko se veseli velike noči. (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
18. 4. 2019

Glasbenik Damjan Murko že nestrpno pričakuje veliko noč, ki jo bo preživel z družino. 

To mu, odkar je oče, še toliko več pomeni, saj se zaveda, kako srečen je lahko, da ta čas preživi skupaj s prababicami in pradedki. “Velika noč ima prav poseben čar. Pri nas poteka predvsem tradicionalno. Vsi se zberemo na zajtrku in celotna družina se poveže v eno. Ti trenutki so redki, pa vendar si res vsi utrgamo čas, da se zberemo na pojedini. Več kot to pa mi pomeni, da smo skupaj prav vsi: vnuki, babice, dedki, sinovi, bratranci celo prababice in pradedki,” pove Damjan, ki mu velika noč prav zaradi tega toliko pomeni.

“Morda sem malce preveč nostalgičen in me ti prazniki radi ponesejo v moje otroštvo. V tem seveda ni nič slabega. Pravzaprav nasprotno. Čas, da razmislimo in se vprašamo, kdo od nas bi dandanes umrl namesto nekoga drugega, zaradi njegovih grehov,” pravi Damjan. Že kot otroku so mu ta praznik približali in tako danes njegovo sporočilo prenaša tudi na svojega sina.

“Izhajam iz katoliške družine in tako z ženo najinega sina Tiarja tudi vzgajava. Res je, da so danes običaji malce drugačni, ker smo se vsi spremenili in se je vse spremenilo. Vendar je še vedno pomembno, da otroka usmerjamo na pravo pot, kot sta starša mene. Lepi spomini, ki jih za nič na svetu ne bi zamenjal. Najbolj so mi ostali ravno ti spomini iz otroštva. Bogu hvala imam krasnega očima. Živeli smo na vasi in običaj na ta dan je bil blagoslov ognja pred vaško cerkvijo, v katerega smo potem dali drevesno gobo. Z dimom v hiši, smo verjeli, smo zaščiteni pred zlimi duhovi. Gobo smo pozneje vrgli v peč, takrat smo kurili še na drva.”

Tudi Damjan je ohranil običaj poslikave velikonočnih pisank. “S sinom ustvarjamo popisana jajca, ki jih najraje oblikuje sam. Na jajca nariše svoj motiv in ga podari osebi, ki mu veliko pomeni. Večino drugih jajc pa namočimo kar v kupljene barve. Jajca simbolizirajo Kristusovo kri. Sploh tista, ki so obarvana z rdečo barvo, so del tega praznika. Seveda pa na mizi ne smejo manjkati še šunka, hren, potica ... Brez tega si res ne predstavljam velike noči. Potem pa spet in zmeraj znova vprašanja o dieti. (smeh) Kot pri vsaki stvari, naj bo tudi pri tej zmernost naše vodilo in bo vse v najlepšem redu.”​

Besedilo: MIMA // Fotografija: Igor Zaplatil