Damjan Murko se že pripravlja na morebitni nastop pri Donaldu Trumpu

Damjan Murko se že pripravlja na morebitni nastop pri Donaldu Trumpu (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
17. 1. 2017

Ko smo že prepričani, da ne more z ničimer več presenetiti, nas Damjan Murko vedno znova šokira z vse prej kot običajnimi načrti.

Tokrat se na 'pohod' odpravlja s pismom bodočemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu – ponuja mu ekskluzivni nastop ob njegovem sprejemu v Belo hišo. Le še čas bo pokazal, ali bo njegov dobri glas res segel v deveto vas ...

"S soprogo Majo sva ob rednem spremljanju novic, tudi teh, kako so ga zavračali svetovni glasbeniki, na dan prišla z idejo, da bi se Donald morda le odločil za slovenskega glasbenika," ob našem zanimanju nad potezo navdušeno razlaga slovenski slavček. "Zdi se mi nepošteno, da glasbeniki na to ne gledajo kot na eksistenčno dejanje. Drži, da sem v preteklosti tudi sam odklanjal povabila, pa ne zato, ker bi mi bil nekdo nesimpatičen, vendar zaradi nekompetentnosti prostora, v katerem bi nastopal," se še poln elana razgovori Murko.

Vse je mogoče

Misel na to, da bi Trumpu uspelo posvetiti pozornost Murkovi ponudbi, je skoraj neverjetna, a Damjan nas navdaja z obilico optimizma. Trumpa ima zapisanega kot inteligentnega, marketing ima v malem prstu: "Nič ni nemogoče! Pogosto sem deležen vprašanj, zakaj ne nastopam v tujini. Tam moje ime ni tako dobro marketinško sprejeto kot tukaj, a to je priložnost," pripoveduje. Ali bi glede na to, da je med drugim zaslovel tudi s kopico ogledov posnetka njegove izvedbe slovenske himne na YouTubu, tam zapel slovensko, morda celo ameriško himno, Damjan pove: "Pričakujejo naj angleško izvedbo skladbe Srečen, ker sem moški."

Že v nizkem startu

Kljub temu da trenutno še ni znano, kaj si o vsem tem misli Donald, predvsem pa njegova soproga Melania, je situacija pri Murkovih vse prej kot skrbno zavita v povoje. Priprave na morebiten nastop so že v polnem teku, prav tako kot dogovori s komponistom, ki bi pomagal pripraviti popolnoma svež, še ne slišan aranžma omenjene pesmi. "Treba se je potruditi, da bo pesem všečna tudi ameriškemu občinstvu. Sicer pa – če so sprejeli Lady Gaga, bodo tudi mene. Američani so željni novih, posebnih obrazov. Mednje se seveda štejem tudi sam."

  • Bo koledar visel v Beli hiši?
    Damjan pa že razmišlja tudi o malenkosti, ki bi jo kot spomin na Slovenijo podaril Donaldu – za to priložnost bi s seboj vzel aktualni koledar, katerega že čaka tretji ponatis. Nad vnovičnim uspehom že skorajda tradicionalnega izdelka je pevec vidno navdušen, saj gre za med predvsem na dekliščinah in fantovščinah: "Veste, zakaj bi mu ga podaril? Pokazati mu moram, kaj se v Sloveniji dobro prodaja."

Neja Drozg