Damjan Murko: Šokiran zaradi ženine zarote

Vir: Lea
6. 8. 2009

Videti je bilo sanjsko: Damjan, ki stavi na imidž gospoda, se poroči s svojo sanjsko žensko, on napiše knjigo, ona jima povije otroka in srečna sta do konca svojih dni. A ustavilo se je že skoraj na začetku … O težavah med njima, ki so nastale prav zaradi knjige, se je razgovoril Damjan. Še zdaj je šokiran …

Lea: Ste se sami odločili, da hočete knjigo o sebi?

Damjan: Da. Res je, da sem dobil spodbudo od znanega politika, a imena še ne izdam, vse bo razkrito v knjigi. Poklical me je in mi dejal, da ima vsak, ki v Sloveniji nekaj velja, svojo knjigo ali biografijo. Ker ga zelo cenim in spoštujem, sem o nasvetu premislil in ga upošteval.

Lea: Menda ste sami predlagali Marjanco Scheicher, da napiše knjigo o vas. Zakaj prav njo?

Damjan: Marjanca je izjemno bistra ženska, ki ve, kaj hoče, ve, kje je njeno mesto, in je ena redkih, če ne kar edina v tovrstnem poslu, ki ji lahko rečem prijateljica. Zaupam ji, kar se mi zdi izjemno pomembno, če želiš z nekom sodelovati na dolgi rok. Spoštujeva drug drugega, razumeva se in si prisluhneva, vedno najdeva rešitev, ki je v obojestransko korist.

Lea: Je knjiga res nastajala na toplem, v savni, ali je šlo le za dobro idejo, kako knjigo čim bolje spropagirati?

Damjan: Nekaj najbolj vročih delov je res nastalo v savni. V lastnem potu sva pisala knjigo in moje besede so se kar topile na vročini. Torej sva naredila nekaj dobrega za telo, dušo in še za denarnico. (smeh)

Lea: Menda ste se pred izdajo knjige posvetovali z odvetnikom. Zakaj?

Damjan: Knjiga je izjemno napeta in tudi romantična, v njej nastopajo ljudje, ki so poimenovani z imenom in priimkom, razen določenih oseb, zato nisem želel, da bi nastale nepotrebne težave. Zdaj sem miren in naredil bom tako, kot je prav.

Lea: In kaj vam je odvetnik svetoval?

Naj upoštevam vse, kar je v skladu z zakoni. Preletela sva knjigo, pregledala kritične točke in preuredila nekaj stavkov. To je vse.

Lea: Menda vam je celo nekdo z elektronskega naslova Domna Kumra grozil, da ne objavite knji­ge. Je bila to edina grožnja?

Damjan: Grožnje, ki so bile napisane ali izgovorjene, so smešne in neutemeljene, na nekom je pač treba zdraviti svoje komplekse. Zadevo bom izpeljal tako, kot sem jo zastavil, pa naj se zruši svet. Knjiga bo kmalu na prodajnih policah in stavit grem, da jo bodo vsi, ki tako vztrajno nasprotujejo njeni izdaji, prebrali.

Lea: Po tem, ko je bilo v Lei objavljeno, da boste spregovorili o svojem pastorku, je celo Majin bivši partner poklical Marjanco in jo zasliševal, kaj bo v knjigi o njem in njegovem sinu … Sta potem umaknila dele o vašem pastorku?

Damjan: Ne. In jih tudi ne bomo, res pa je, da spoštujem želje njegovih bioloških staršev, zato bomo dele, kjer je omenjen ženin sin, preuredili, spremenili ali celo umaknili, če se bo založba na podlagi papirjev s sodišča odločila, da je kak stavek sporen.

Lea: Proti knjigi pa ni le Majin bivši partner, ampak celo vaša žena. Kaj moti njo?

Damjan: Pred letom dni so bile objavljene fotografije s skupnih počitnic na Korčuli, kjer sem bil s svojo novo družinico. Celo ime in podatki otroka so bili objavljeni, pa se ob to ni nihče spotikal. Res je, da fotografij nisva posredovala midva z ženo, ampak nekdo, ki nas je po naključju ujel na potovanju, a je objava vseeno bila in verjamem, da še kdaj bo.

Čeprav tega ne želiva in njenega otroka ne izpostavljava medijem, ker nima nikakršne veze z mojim delom, je dejstvo, da sem javna osebnost, da mi glava štrli iz množice in da sem opažen na vsakem koraku. Moja žena in njen otrok sta del mojega življenja, zgodovine in tega ne morem in nočem spremeniti.

Lea: Ji niste povedali, kaj bo v knjigi?

Damjan: Maja je, preden sva z Marjanco oddala ves tekst založbi Učila, prebrala knjigo do zadnje pikice. Morda se res z vsem ni strinjala, a sem se odločil, da je moja biografija moja, da so moja čustva moja, prav tako bolečine in veselje, zato stavkov, ki so jo zmotili, vseeno nisem spreminjal.

Lea: Kaj točno jo moti?

Damjan: Mogoče jo zmotil en stavek ali dva. A se je po tem, ko se je oglasil njen bivši partner, spet začela zgodovina izpred let, o kateri boste prav tako lahko brali v knjigi. Rad bi rekel, da mi žena tudi pri tem projektu stoodstotno stoji ob strani, da me kot vedno spodbuja in mi pomaga, da se lahko naslonim samo na njeno ramo in se spočijem od negativnežev in zlobnih jezikov, a se moram tokrat žal vzdržati komentarja.

Lea: Kdaj lahko pričakujemo knjigo? Obljubljali ste poletno branje, poletje pa gre že h koncu …

Damjan: Kmalu, še ta mesec. Res komaj čakam!

Lea: Ali boste s to knjigo obogateli?

Ker založba stavi na odlično prodajo biografije, je v zameno, kar ni skrivnost, ponudila zajeten kupček denarja zame in za pisateljico, ki je svoje delo opravila več kot odlično. Ves denar se sicer ne more primerjati s čustvi in resnico, ki bo navedena v knjigi, je pa olajšanje za kar nekaj mesecev lagodnega življenja. Denar še nikoli ni prinesel sreče, si pa lahko, če ga imaš, z njim vsaj dostojno nesrečen. (smeh)

»Biografija naj bo v ponos njemu in meni«
(ogovarja Marjanca Scheicher, prijateljica, namestnica urednice revije Lea, novinarka Nove in novopečena pisateljica)

Kdaj sta se spoznala z Damjanom?

Pred kakšnimi šestimi leti, ko sem ga začela pokrivati za revijo Nova. Spomnim se, da sva se dobila v enem lokalu v Ljubljani, popila kavico, se že takrat ful nasmejala, potem pa ga je fotograf postavil ob neka stara vrata, da bi ga pofotkal. Že takrat so med nama padali črni vici!

Kakšen se vam je zdel takrat?

Mlad! (smeh) No, dve leti je mlajši od mene, zato sem nanj gledala kot na mlajšega bratca. Čudno, danes nanj gledam povsem drugače, ker sploh ne bi rekla, da je mlajši. No, bil pa je tudi zelo zagrizen in odločen uspeti. Uspelo mu je, saj bo svojo knjigo dobil pri 24 letih. Nekatere zvezde je ne dobijo nikoli, sploh pa ne slovenske …

Ste o njem kaj spremenili mnenje?

Sem, sem! (smeh) Kot sem že omenila, se mi je takrat zdel precej mlajši od mene, zdaj, ko ga dobro poznam, pa se mi zdi, da razmišlja bolj zrelo kot marsikateri 40-letnik. Vse, kar se odloči, mu uspe odlično izpeljati, v vsaki stvari vidi tržno nišo, je zelo preudaren, predvsem pa ni vsiljiv. Je prava zvezda in gospod.

Vaju je knjiga povezala?

Seveda! Če se nisva videla vsak dan, se dobila v savni, na pikniku sredi narave ali kje drugje, sva se pa slišala po telefonu. V tem času sem izvedela marsikaj o njem, seveda pa bo skoraj vse zajeto v knjigi. Nekaterih najbolj umazanih delov pač ne morem dati v knjigo, saj želim, da je njegova biografija v ponos tako njemu kot meni … No, mogoče pa to pride v naslednjo knjigo! (smeh)

Se tudi obiskujeta na domu?

Seveda, pa čeprav je on Štajerec, jaz pa (skoraj) Ljubljančanka. (smeh)

Priporočamo