Damjan Murko v ljudski kuhinji Pod strehco: Po poteh Boruta Pahorja?

29. 7. 2017 | Vir: Lady
Deli
Damjan Murko v ljudski kuhinji Pod strehco: Po poteh Boruta Pahorja? (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Verjetno ste opazili, da je že kar nekaj znanih oseb pred kratkim obiskalo ljudsko kuhinjo Pod strehco na Zaloški cesti v Ljubljani in s svojim obiskom podprlo delovanje Zavoda Pod strehco. In samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo v goste povabili tudi Damjana Murka, samooklicanega štajerskega slavčka, ki z vsakim svojim pojavljanjem dvigne nemalo prahu na slovenski medijski sceni.

Izbira gostov pa ni prepuščena naključju, saj je prav vsak načrtno in premišljeno izbran, pojasnjuje Simona Škafar, ki v Zavodu Pod strehco pomaga pri odnosih z javnostmi. Z vsakim gostom želijo nagovoriti in doseči različne ciljne skupine in v javnosti razbite stereotipe, da je ljudska kuhinja kuhinja, namenjena le za socialno ogrožene in s slabšo kakovostjo hrane.

Murko, ki je pred kratkim presenetil z novico, da zbira podpise za predsedniško kandidaturo, se je vabilu Zavoda Pod strehco z veseljem odzval. Samo za ta dogodek, za to, da je en dan svojega življenja preživel s prostovoljci zavoda, ki se tu nesebično razdajajo za druge, se je pripeljal iz Štajerske. Meni, da je dolžnost javnih oseb, da pomagajo, da s svojim imenom naredijo kaj dobrega. "To bi moral prav vsak narediti," še doda. Se je s tem polotil podobnega pristopa kot sedanji predsednik Borut Pahor?

Kuha le enkrat na leto

Prišel je z manjšo zamudo, a s prepoznavnim nasmeškom na obrazu, pripravljen na takojšnjo akcijo. Strežba, pomoč v kuhinji in pomivalnici, vzdrževanje čistoče v lokalu. Prav vsega se je lotil vestno in odgovorno. Sicer je večkrat omenil, da verjetno z njim ne bi bili preveč zadovoljni, ker je počasen, a pomembna sta namen in to, da človek dela s srcem. Zaupal nam je, da s kuho sam nima preveč izkušenj. Načeloma ne kuha, doma samo enkrat na leto, za obletnico poroke, česar je še posebej vesela njegova žena. Tudi posode ne pomiva, zelo pa rad pa jo 'pobriše', kot večina moških.

"Če bi moral izbrati eno izmed svetovnih kuhinj, bi se odločil za italijansko. Obožujem namreč pice na 1001 način." Menda jo zna pripraviti tudi sam, a iz kupljenega testa, v peki pa briljira. Na koncu svojega dela si je zasluženo privoščil odlično kosilo. Meso z zdrobovim narastkom z zelenjavo. "Kakorkoli, Murku smo za njegov obisk srčno hvaležni. Skupaj z njim smo preživeli prijetno dopoldne. Murkov obisk je še enkrat več dokazal, da je v ljudski kuhinji Pod strehco res vedno pestro in veselo. Se že veselimo novih gostov. Pustimo se presenetiti, koga vse bomo še gostili," še doda Simona.

A. K.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču