Dan z Erter Pust: Skrbna mamica od jutra do večera

Oddaja Dobro Jutro (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
23. 3. 2019

Erter Pust ni samo voditeljica jutranjega programa na Televiziji Slovenija, ampak tudi pozorna mamica ter zaprisežena športnica. 

“Moji dnevi so divji, raznoliki in do podrobnosti ves dan sproti tudi načrtovano usklajevani, saj družinske obveznosti mamice dveh otrok in novinarski poklic zahtevajo 24-urno pripravljenost in odzivnost," pravi simpatična Erter, ki je z nami delila, kako poteka njen dan.

6.45 Običajna ura, ko vstanem, takrat ko ne vodim oddaje Dobro jutro. Damir (življenjski sopotnik, op. a.) skuha kavico in pripravi zajtrk, jaz imam še dve minuti raztegovanja v postelji. Priznam, zjutraj nisem slabe volje. Sem pa tiho, nikoli nisem in ne bom jutranji tip.

7.00 Zbudim mlajšo hčerko Elizabet in jo pripravim za vrtec. Ker ima 4 leta, se obleče in pripravi sama, a jo je treba pri tem ves čas bodriti. Najtežji sta česanje las in umivanje zob. Dvajset minut pozneje gresta Damir in Elizabet v vrtec in službo, jaz zbudim starejšo hčerko Dinko, ji pripravim zajtrk in se veselim novega dne. Nekaj minut pred osmo uro skupaj zapustiva varen pristan, Dinka gre v šolo, jaz v službo. Že med hojo odprem t. i. 'okno v svet', tj. svoj mobilni telefon, odgovorim na vse neodgovorjene klice, preverim elektronsko pošto, vse spletne portale z novicami in takoj ob prihodu na delovno mesto preberem časopise. Če je le mogoče, obiščem tudi jutranji trening, s katerim dobim zagon za nove izzive.

9.00 Na uredništvu TV Koper Capodistria imamo dnevni sestanek. Sledijo telefonski klici, iskanje zanimivih gostov za oddajo Dobro jutro, dogovarjanje za termine, različni sestanki, priprava prispevkov za informativni program, skratka, novinarsko in redaktorsko delo.

16.15 Skrajni čas, da v teku in na silo zapustim delovno mesto, ko je to le mogoče. Nastavim mobilni telefon po tiho. Iz vrtca in šole poberem hčerki in začnejo se popoldanske aktivnosti: plaža, sprehod, gibanje na svežem zraku, kolesarjenje, obisk mestnih igrišč, spremljanje hčerk na različne dejavnosti. Vsako prosto sekundo izkoristim za odgovarjanje na sporočila, klice in elektronsko pošto ... novinarski poklic pač.

18.00 Proste minute med aktivnostmi hčerk izkoristim za trening, če mi ne uspe v telovadnico, se nujno vsaj razgibam, sprehodim ali naredim nekaj vaj.

19.30 Hčerijo pojesta večerjo, sledi branje, crkljanje in priprava na sladko spanje.

21.00 Hčerki že spita, Damir skuha večerjo za naju, uživava v skupnih trenutkih dneva. Sledijo branje, gledanje televizije in vse manj večerno srfanje po spletu – tudi tu se poskušam disciplinirati.

23.30 Tukaj pride na vrsto moja duša. Noč je za kreativne ljudi, še zlasti če si nočni ptič. A me je življenje naučilo, da je to skrajni čas za spanje, zato se dobesedno prisilim v posteljo.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografija: Helena Kermelj