Daniel Popovič: Z ženo prebolel raka

Daniel Popovič: Z ženo prebolel raka (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
2. 12. 2015

Daniela Popovića smo vzljubili zaradi legendarne pesmi Džuli, ki nam jo je leta 1983 prepeval na pesmi za Evrovizijo. Bil je eden izmed redkih jugoslovanskih kompozitorjev, ki je dosegel slavo in živel pravo življenje pop zvezdnika.

Daniel je svoji izbranki Aleksandri ves čas stal ob strani tudi med težko preizkušnjo prebolevanja raka.
Daniel je pred nekaj tedni praznoval 60. rojstni dan, torta pa je bila seveda v obliki kitare.
Daniel je bil eden redkih jugoslovanskih glasbenikov, ki mu je uspelo doseči svetovno slavo.
Daniela so na višku slave dekleta tudi gola čakala na stopnišču hotela, kjer je prebival.

Daniel od leta 2003 biva v Sloveniji, kjer si je ustvaril dom s svojo sedanjo partnerico Sašo. Ta mu je v Domžalah pripravila posebno zabavo presenečenja za njegov rojstni dan. A Daniel pravi, da o letih sploh ne razmišlja. "Dnevi, leta in življenje sploh grejo hitro mimo, ampak s tem se ne obremenjujem. Pomembno je, da imam svoj mir in zadovoljstvo in da vem, da sem v življenju nekaj dosegel. Naredil sem morda tisto, kar je bilo za nekatere od mojih kolegov nemogoče in mogoče sem prav zaradi tega tako miren," pojasni Daniel, ki je pevec postal po naključju.

Krvavi prsti od igranja kitare

Z devetimi leti je prvič v rokah držal kitaro in se v inštrument preprosto zaljubil. "Takrat je bilo težko priti do kitare. Moj oče, ki je bil pediater in ginekolog, seveda ni verjel, da bom z glasbo kaj dosegel, a mi je vseeno obljubil, da mi bo kupil kitaro znamke Haiti za 25.500 dinarjev, če končam šolo z odličnim uspehom." Ko je bil združen s svojo 'lepotico', je na njene težke kovinske strune igral s takšno vnemo, da je imel prste krvave od igranja. "Oče je samo zmajal z glavo in rekel: Če je pa to glasba ..." Nikoli nisem pričakoval, da bom pevec in nikoli si nisem želel postati pop pevec, želel sem le igrati kitaro," pojasni DaniDanielel, ki je na glasbeni poti že od svojega 16. leta.

Zamujene priložnosti

Še danes se mu zdi nenavadno, da je bil velikokrat na poti do svetovne slave, pa ga je življenje od uspeha velike magnitude vedno tako ali drugače malenkost iztirilo. Slaba komunikacija in ljubosumje drugih nista dala, da bi mu bilo usojeno peti svetovno uspešnico Never ending story, za katero je avtor najprej želel prav Daniela. Tudi pri 17 letih, ko je bil v Belgiji na obisku pri babici, je imel neverjetno priložnost nastopati pred koncertom takrat najbolj znanega šansonjerja Salvatora Adama. "Občinstvo je ponorelo, ko sem zapel popularno pesem v francoskem jeziku, ampak vrniti sem se moral v Jugoslavijo, ker so me vpoklicali v vojsko."

Zaslužil več kot milijon

Ko je spisal in aranžiral svoj prvi album, je bil še mlad in naiven, pravi sam. "Prepuščen sam bil sam sebi, nisem imel niti denarja, ki bi ga lahko vložil v album, tako da sem na koncu sam naredil vse – od aranžmaja do igranja inštrumentov. In pri tej plošči, leta 1982, sem veliko zaslužil. Takrat so bile v igri provizije in odstotki: 3 % je dobil izvajalec, pozneje sem prejel še 3 % za različne stvari, 1 % za aranžma, en za to in drugo ... Na koncu se je zbralo 11 % bruto in za lažjo predstavo – en odstotek je bil takrat vreden 120 tisoč (tedanjih) mark, kar je pomenilo, da sem zaslužil več kot milijon mark. Nekaj sem dal tudi prijateljem," pojasni Daniel, ki je en odstotek podaril prijatelju, ki je v studio prišel zgolj za nekaj ur. S tem denarjem je nemudoma kupil hišo v središču Zagreba, v mesecu dni jo je popolnoma opremil in si omislil še studio ter tri avte. "Vse sem zapustil svoji ženi in dvema otrokoma, a denar ni šel v zrak, ker se nisem nikoli drogiral ali pil in imel tovrstnih težav. Še sreča, da me ne vleče k alkoholu ali drogam, ker sem videl, kako so te stvari uničile moje prijatelje."

Žene in ljubezen

Ker je Danijel živel tako rekoč na poti, je tam tudi spoznal vse svoje bivše ljubezni, žene in tudi sedanjo partnerico. "Tudi gole so prišle na vrata in druga za drugo stale na stopnišču hotela," v smehu pove Daniel. "Moja prva žena se je povzpela na stopnice in na ves glas kričala: Jaz sem njegova žena, jaz!" Ko si mlad, izgubiš glavo, zdaj gledam na ljubezen drugače," pove Daniel, ki pravi, da je zdaj srečen s partnerico Sašo, ki je premagala raka. "To je bil en težjih trenutkov v življenju. Bodril sem jo, ampak ona se je sama rešila. Imela je veliko za živeti in na srečo ni prešlo v zadnjo fazo, ker bi bilo prepozno. Morda je bil to nekakšen test za oba, čeprav o tem prej nisem razmišljal. Dejstvo je, da kar 95 % partnerjev zapusti bolnega partnerja, ker je pretežko. Sam o tem nisem razmišljal in lahko rečem, da naju je okrepilo."

Priporočamo