Danilo Ivanuša v oddaji uči otroke o zdravi hrani

Danilo Ivanuša v oddaji uči otroke o zdravi hrani (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
6. 8. 2017

Danilo Ivanuša, ki igra Pruneliusa Cmoka v televizijski oddaji Srečo kuha Cmok, s svojim ustvarjalnim delom spodbuja otroke, mladostnike in starše, da se prehranjujejo pestro in zdravo.

Z novo predstavo Knedl pa otrokom omogoča, da skupaj s starši odkrivajo različne okuse in se seznanjajo z osnovnimi kuharskimi spretnostmi ter sodelujejo pri pripravi preprostih in zdravih obrokov.

Desetletje se že poklicno ukvarjate s stiliranjem hrane. Kakšen je vaš odnos do hrane?

Do hrane imam zelo spoštljiv odnos, pa ne samo do hrane, ampak do vsega, kar nas obdaja. Narava smo mi. Menim, da mora človek, ki je večdimenzionalno bitje, upoštevati naravne zakone. Smo del narave in hrana, ki jo zaužijemo, postane del nas in mi del nje. Hrana, ki jo zaužijemo, mora imeti energetski naboj, saj naši organi potrebujejo energijo. Žal danes predelana hrana in hrana, ki ni videla sončne svetlobe, ki raste iz vodnih pipic brez dotika zemlje, nima tega, kar naše telo potrebuje. Zaradi tega človeku niha imunski sistem, ki povzroča kronične bolezni, predvsem na celični ravni.

Beseda zdravo je danes zelo delikatna, saj smo obdani z neštetimi metodami, študijami in raziskavami, ki govorijo o tem, kaj je dobro in kaj ne. Menim, da se človek mora posvetiti svojemu zdravju iz enega in edinega razloga: zdrav ima sto želja, bolan le eno! Edina dolžnost vsakega posameznika je skrb za svoje zdravje, vse drugo so le odločitve na poti življenja. Zato je zelo pomembna vzgoja otrok glede načina prehranjevanja in celostnega razumevanja zdravja. Ko odrastejo, se bodo že sami odločili, kaj jim najbolj ustreza.

Kdaj ste odkrili, da radi kuhate?

Najprej sem rad jedel, in to veliko in dobro, tako kot vsak v otroštvu. Seveda je imela mamina kuhinja velik vpliv na moj odnos do hrane. Babici sem pomagal v kuhinji, pa čeprav je bilo to največkrat le takrat, ko sem bil lačen. Trenutek, ko sem dobil notranji klic, da bi postal kuhar, je bil zelo spontan in nepredvidljiv. Že v osnovni šoli sem sanjal, da bom glasbenik, igralec, popotnik, avanturist. In potem se je kot strela iz jasnega pojavila želja biti kuhar. Babica je nato dejala: Glej, vsaj ne boš lačen, žejen in zeblo te tudi ne bo. No, zdaj sem pa tu, sit in nasmejan.

Kako je nastala ideja za oddajo Srečo kuha Cmok?

V bistvu se je Knedl rodil prej kot Cmok. Ko smo naredili koprodukcijo z RTV SLO, smo izključno zaradi formalnopravnih zadev, pravic in drugega, sklenili, da bo Cmok ostal v naročju nacionalke in tako dali prosto pot Knedlu. Oba sta del večje zgodbe, ki bo sledila v letih, ki prihajajo, in se navezuje predvsem na izobraževanje otrok in mladostnikov o prehranjevanju po načelih celostnega razumevanja zdravja. Pomembno je, da otrokom omogočimo vse alternative glede kakovosti in načina življenja. Vsak posameznik ima pravico spoznati orodja, ki mu lahko pomagajo pri njegovem razvoju, kar je pri otrocih ključnega pomena. In starši imajo tukaj pomembno vlogo, zato v svojem delu uporabljam medije, kot so televizija in gledališče, saj tako zajamem večje število ljudi.

Čemu pripisujete priljubljenost oddaje med otroki?

Otroci so srčna bitjeca. Hitro prepoznajo iskrenost, igrivost, ki se največkrat na prvi pogled skriva prav v očeh. Nikoli nisem skril otroka v sebi. Nasprotno, vedno sem ga spodbujal in bodril. Res je, da sem zaradi tega več let dobival po glavi. Če te ne razumejo, te hitro ocenijo kot dvorskega norčka. Saj vsi vemo, da so bili oni tisti, ki so imeli modrost in iznajdljivost. In to energijo sem zadržal in jo končno spustil na površje. Dober občutek, priporočam.

Pred tem ste vodili kuharski oddaji Riba na oko in Ugani, kdo pride na večerjo. Je večji izziv kuhati v družbi škratkov, ki vam delata družbo v oddaji Srečo kuha Cmok, ali v družbi slovenskih zvezdnikov?

Rad se družim z resničnimi ljudmi, še raje pa z magičnimi bitji. Predvsem s tistimi, ki imajo kanček apetita in smisel za humor. Le da včasih več ne vem, kdo je resničen in kdo magičen.

Katero znano osebo bi najraje povabili na večerjo?

V karieri sem kuhal vsem svojim najljubšim zvezdnikom, le Milesu Davisu mi ni uspelo. In se ne sekiram, ker se bova zagotovo srečala v naslednjem življenju.

Po končani Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru ste se zaradi želje po novih izzivih preselili v Ljubljano, kjer ste se zaposlili v eni od okrepčevalnic. Kdaj in kako ste sprejeli odločitev, da se povsem posvetite filmskemu, gledališkemu in glasbenemu ustvarjanju?

Že od malih nog se ukvarjam z glasbo, igro, fotografijo in še marsičem. V osnovni šoli sem imel ogromno nastopov, tako glasbenih s sestro Dragico, kjer sva igrala štiriročno na šolskih proslavah, kot komedijantskih. Seveda je brat Drago imel velik vpliv na moje razumevanje glasbe in filma. Toda nimam se za igralca in glasbenika, bolj se počutim kot obči gibalec, ki se lahkotno prepušča valovom življenja in se igram s talenti, ki so mi dani.

V Mariboru ste imeli premiero kulinarične predstave Knedl v okviru otvoritve poletnega Art kampa 2017. Kako je nastala ideja za predstavo?

Predstava je del projekta, ki sem ga sprožil v okviru kulture prehranjevanja za otroke in mladostnike in ki zasleduje premiso 'Hrana naj bo zdravilo!' Del tega projekta so kulinarične delavnice, pod imenom Okus Pokus, ki jih že več kot deset let organiziram po Sloveniji. Oddaja Srečo kuha Cmok je drugi del in tretji je predstava Knedl.

Kakšen je namen predstave Knedl?

Naš namen je spodbuditi otroke, mladostnike, starše in vse druge, ki se želijo prehranjevati pestro, predvsem pa zdravo za telo in duha, kako si s kančkom domišljije lahko pripravimo okusen, zanimiv, zdrav in preprost obrok, sladico, napitek ali pa darilo za rojstni dan, in kako se pri tem lahko neznansko zabavamo. Otroštvo je čas, ki je namenjen raziskovanju, odkrivanju in učenju. Otroci so mali raziskovalci, ki se radi učijo o svetu – naravi in okolju, ki jih obdaja. Radi odkrivajo nove stvari in s pomočjo igre usvajajo nove veščine in spretnosti, zato je smiselno, da začnemo otroke zgodaj vključevati v proces pripravljanja hrane, jih izobraževati o živilih in njihovem pomenu za rast in razvoj ter predvsem poskušati razviti zdrav odnos do hrane in prehranjevanja, kakor tudi ohraniti spoštljiv odnos do narave, živali, rastlin in vsega, kar nas obdaja.

Skozi predstavo si med drugim prizadevamo ponuditi možnost izbire, da otroci prek nje dobijo navdih za raziskovanje, spoznavanje in eksperimentiranje ter aktivno vključevanje v izbiro in pripravo živil ter kuhanje. Otroci skozi predstavo v nadaljevanju individualnega procesa s starši spoznavajo zelišča, različne okuse, se seznanijo z osnovnimi kuharskimi spretnostmi oziroma veščinami ter sodelujejo pri pripravi preprostih in zdravih obrokov.

Kaj je v vašem življenju najbolj vplivalo na vaš odnos do hrane?

Spoštovanje narave, katere del smo. Bolj sem spoznaval okolje in okolico, bolj sem razumel, da vse izhaja iz posameznika. Mi smo narava. In če spoštuješ naravo, posledično spoštuješ tudi sebe, hrano, sočloveka, vsa živa bitja, cel planet, celo vesolje.<

Besedilo: Danaja Lorenčič
Fotografije: Primož Predalič, Luka Kaše

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri