Danilo Steyer: Ko zadiši po tramincu!

28. 8. 2015

Družina Steyer je v vinskem svetu znana po svoji hiši dišečega traminca, ki je njihova glavna sorta. Vinar Danilo Steyer je prevzel družinsko vinarstvo, ki sega vse v leto 1938.

Letošnje leto je bilo še posebej zaznamovano, saj je družina Steyer v Plitvicah odprla prenovljen in dograjen proizvodno-poslovni vinogradniški objekt, ki se razteza na kar 1550 kvadratnih metrih. Celotno posestvo Steyer je veliko 30 hektarjev, od tega je 20 hektarjev vinogradniških površin (16 ha vinogradov), v njih pa je 80 tisoč trsov. Letno pri Steyerjevih pridelajo okoli 80 tisoč litrov vina, največ seveda njihove hišne sorte - dišečega traminca. "Dišeči traminec se predstavlja v vseh kombinacijah od suhega vina do sladkega, predelanega po tehnologiji barrique, do oranžnega vina Steyer mark exstrem. Seveda ne manjka dišeča penina, ki se lepo prilega v teh vročih dnevih," doda Danilo. Kot predstavnik tretje generacije nadaljuje zgodbo, ki jo je leta 1938 začel njegov ded Jožef Steyer. "Z ženo je postavil temelje domačije in kovaške delavnice ter svoje življenje posvetil kovaški obrti," začne pripovedovati Danilo. "Iz tega časa na domačiji še stoji kovaški dimnik. Moj oče, prav tako Jožef, je kmetijsko dejavnost preusmeril v poljedelstvo in živinorejo. S trdim delom v avstrijskih vinogradih in kleti je prislužen denar vlagal v posest." Tretja generacija, ki jo je prevzel Danilo, pa je stvari znova obrnila v čisto svojo smer, saj se je popolnoma preobrazila v vinogradniško vinarsko posestvo. Z mešanico poguma, vznesenosti in mladostnega zagona ter ljubezni do žlahtne trte je začel uresničevati svoje sanje. "Posadil sem prve trte, postavil novo klet in seveda vstopil na vinski trg. Z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase ter v svoja vina sem si utiral pot v oblikovanju blagovne znamke," pravi. Danilo je prepoznal potencial, ki ga je skrival traminec, in izkoristil prednosti vinogradniškega okoliša, ki daje odlične razmere za vrhunsko kakovost te sorte (od podnebja do strukture tal). "Traminec zahteva natančnega, doslednega vinarja, ki ve, kaj sorta lahko doseže in ponudi. Traminec je pravzaprav tudi sorta, ki ni razširjena po svetu, kakovost doseže samo v nekaterih vinorodnih okoliših, zato smo ponosni, da lahko to sorto uspešno pridelujemo prav tukaj pri nas," je ponosen.

Pri razvoju vinogradništva je pomembno vlogo odigrala vsa družina, kjer vsak posameznik prispeva svojo nezamenljivo in enkratno vlogo.

"Trti z ljubeznijo in spoštovanjem daješ vse, kar potrebuje, da lahko daje najboljše. S spoštovanjem se oziraš v nebo, da ji prizanese s hudim in da jo grejejo topli sončni žarki ter moči blagodejen dež. In potem se veseliš tistih čarobnih jesenskih trenutkov, ko trgaš njen žlahtni sad. Srce se ti smeje, ko poskušaš sladke jagode in v mislih že vidiš kozarec in v njem zlate kapljice. Trenutno obdelujemo 16 hektarjev vinogradov. S posluhom sledimo naravnemu ritmu trte, ne izvajamo grobih posegov v naravo, ampak se držimo načela, da je trta sama sposobna, da si iz zemlje in zraka vzame vse, kar potrebuje - ker verjamemo v inteligenco narave," pripoveduje. Posebnost na Steyerjevem posestvu je tudi ampelografski vrt, kjer je posajenih več kot sto različnih vrst vinskih trt iz Slovenije in tujine. Ponosni botri mnogo trt so znani Slovenci, med katerimi najdemo zanimiva imena, kot so Milan Kučan, Matjaž Kek, Alenka Gotar in mnogo drugih. Iz grozdja, ki ga rodijo te trte, pripravijo posebno vino prijateljstva, ki ni naprodaj, in se ga razveselijo številni prijatelji ter poslovni partnerji družine Steyer.

Družina je na začetku letošnjega maja širši javnosti predstavila tudi novo, prenovljeno posestvo, ki obsega turistično kmetijo, vinsko klet, arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostor za žganjekuho, prostor za predelavo oljnic ter skladišče. "V vinski kleti je prostora za 110 tisoč litrov vina v nerjavečih sodih ter 20 tisoč litrov vina v lesenih sodih. Nova klet se ponaša z moderno tehnologijo za predelavo grozdja in pridelavo vina, še posebej smo ponosni na novo, klimatizirano zorilnico penin. Uredili smo degustacijske prostore s sodobno opremljeno kuhinjo, ki so primerni za skupine do 48 ljudi," še pove Danilo. "Obiskovalci si bodo lahko ob obisku ogledali celotno posestvo, se seznanili z zgodovino, si ogledali kovačnico ter seveda uživali ob vodeni degustaciji tako vinskih kot domačih kulinaričnih dobrot. Posebnost je tudi vinska banka, kjer si lahko ljubitelji vina zakupijo prostor, nato pa s svojo družbo uživajo izbrana vina, ki so jih shranili v svoj vinski sef," še doda.

Družina Steyer pa te dni sodeluje tudi pri pripravi največjega vinskega dogodka, Salona Traminec, ki bo potekal na gradu Negova. "Ideja je nastala na našo pobudo v sodelovanju z agencijo Mediaspeed in zavodom Kultprotur. Trije partnerji, ki delujemo v treh različnih občinah, treh različnih strokah in imamo različne poslovne mreže in znanja. In tudi ta sinergija še ne bi nujno pomenila uspeha, če bi zmanjkalo tisto, kar sami vidimo kot najpomembnejši element: medsebojno zaupanje in strastna vera v projekt. Poslanstvo Salona je v širjenju vinske kulture, z njo povezanega gastronomskega in kulturnega turizma ter v estetskem doživljanju ponujenega. Salon Traminec je v teh letih postal najodmevnejši poslovno-družabni dogodek regije. Na njem strokovnjaki, poznavalci in ljubitelji vin ter kulinarike pregledajo aktualno ponudbo domačih in tujih tramincev (vsako leto vsaj sto različnih), okušajo izbrane kulinarične umetnine ter v grajskem ambientu uživajo ob bogatem spremljevalnem umetniškem programu. K sodelovanju vabimo ugledne kulinarične hiše, ki pripravijo jedi po lastni izbiri. Tako brbončice obiskovalcev lahko vznemirjajo zelo različni okusi: od divjačine v bograču do eksotičnih začimb v sušiju. Ker tudi sicer sodelujemo z lokalno skupnostjo, smo se odločili, da Salon Traminec nosi dobrodelno noto in tako smo doslej prebivalcem Negove donirali sredstva za nakup defibrilatorja, krajevni skupnosti, osnovni šoli. Lani smo sredstva namenili obnovi Marijine cerkve, ki je prva soseda gradu," še zaključi.

NAGRAJENA VINA

Zlata medalja za dišeči traminec

Steyerji se ponašajo z mnogo medaljami, med katerimi so prejeli zlato medaljo za dišeči traminec - ledeno vino v Bruslju, v Londonu na ocenjevanju Decanter zlato medaljo, ki so jo prejeli za vino vaneja, in srebrno za dišeči traminec exclusive. Dvakrat zapored so vinske kraljice in župani izbrali dišeči traminec kot najboljšega, kar ni tako samoumevno, saj je znano, da prav iz radgonsko-kapelskega okoliša prihajajo najboljši traminci.

Napisala MIMA

Fotografije Mediaspeed

Značke: Danilo Steyer