Dare Vršič: Nova zvezda nogometa

Dare Vršič s Katjo in Inajo (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
5. 9. 2011

Kljub slabim izkušnjam z romunskim klubom in resnimi poškodbami v minulih letih je nogometaš Dare Vršič zadnje mesece v dresu Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana resnično blestel in dokazal, da je eden izmed boljših slovenskih nogometašev.

Šestindvajsetletnega nogometaša Dareta Vršiča, ki je odraščal v Segovcih pri Apačah, je za nogo­met navdušil njegov oče, ki ga je kot otroka vozil na tekme. Nogomet je začel trenirati pri šestih letih, s sedmimi pa je začel trenirati še tenis. Ker ga je bolj navduševalo brcanje žoge, se je pri 15 letih odločil, da opusti tenis in se posveti le nogometu. Tako ga je oče vpisal v NK Mura, kjer je igral dve leti, preden je podpisal za Celje. Od tam je odšel v slovaško Žilino, kjer je ostal dve leti.

Med takratnim decembrskim premorom se je za mesec dni vrnil v Slovenijo in spoznal svoje dekle Katjo. Čeprav ta prihaja iz Lenarta, sta se pred skoraj petimi leti spoznala v Daretovem domačem kraju Apače, kjer je delala v lokalu. Hitro sta ugotovila, da si želita podobnih stvari, zato sta se, ko je Dare dobil ponudbo v Romuniji, odločila, da se tja preselita skupaj. Najprej sta načrtovala, da Katja ostane pri njem le čez poletne počitnice in se potem vrne v Slovenijo, kjer jo je čakal še četrti letnik srednje šole, vendar sta si potem premislila.

Tako je Katja ostala z njim v Romuniji in šolo končala kar prek spleta. Življenje v Romuniji jima je bilo zelo všeč, vendar so se kmalu začele težave. Nogometaš je najprej utrpel resne poškodbe in pol leta okreval v Bologni, pozneje pa še po drugi operaciji nekaj časa v Lenartu. Čeprav je imel pogodbo za tri leta, v Romuniji ni bil vsega skupaj niti leto pa pol. Poleg tega pa so nanj začeli pritiskati še v klubu, zato je že začel obupavati nad nogometom.

“Bil sem pod pritiskom, saj me je skrbela poškodba, ki se je vlekla dve leti. In po taki poškodbi ne moreš hitro spet v odlično formo. V romunskem klubu pa tega niso razumeli, zato so pritiskali name in mi očitali, da bi lahko igral bolje. Niso bili osredotočeni na nogomet, ampak na druge stvari,” se spominja. V klubu so mu plačo znižali za polovico in mu celo govorili, da bo moral dve leti za njih igrati brezplačno. Čeprav se je Dare poskušal o teh spremembah pogovoriti z lastniki kluba, se ti niso želeli srečati z njim, zato mu ni preostalo drugega, kot da sta s Katjo spakirala in se vrnila domov.

“Takrat mi je bilo popolnoma vseeno, tudi če nikoli več ne igram nogometa, samo da se vrnem domov v Slovenijo in se nikoli več ne vrnem v Romunijo,” se spominja težkih trenutkov. Na srečo je Daretovemu agentu uspelo najti luknje v pogodbah, tako da je končno lahko pretrgal svoje obveznosti do kluba. Ko so se začele težave, se je veliko drugih klubov zanimalo za Dareta, vendar zaradi nerazjasnjenega položaja v Romuniji nihče ni želel podpisati pogodbe z njim.

Le NK Olimpija Ljubljana je vztrajal in se pozanimal, kako bi lahko vse skupaj uredili. Pri tem je bil Daretu v veliko oporo športni direktor Olimpije Milenko Ačimovič, ki je pripomogel, da Dare ni obupal nad nogometom. In januarja letos je končno začel igrati v dresu zmajev, kjer se je v zadnjih mesecih izkazal kot odličen nogometaš, saj je dosegel že štiri gole, zadnjega v nedeljo na večnem derbiju z Mariborom.

Čeprav ima slabe izkušnje z Romunijo, bi z veseljem še vedno igral v tujini, vendar ne več kjerkoli. “Ne bi več igral v kateri od vzhodnoevropskih držav. Take težave niso vredne nobenega denarja. Zdaj imam družino in moram ravnati bolj odgovorno. S Katjo nama je tudi pomembno, da ostaneva blizu doma,” razmišlja racionalno.

Dare in Katja imata namreč že 19-mesečno deklico Inajo in februarja prihodnje leto pričakujeta že drugega otroka. Inaja je prava očkova punčka, ki že zagreto navija na tekmah in vedno prepozna svojega atija na igrišču. Do zdaj sta Katja in Inaja zamudili le eno tekmo, kar pa ne pomeni, da nista Daretovi največji oboževalki.

“Na tekmi mi sedi v naročju, se nikamor ne premakne in glasno navija: Ajde, ajde. Če ni veliko navijačev, je navadno najglasnejša,” v smehu pripoveduje Katja. Dare pa doda: “Tudi ko na televiziji vidi zeleno igrišče, takoj začne govoriti: Ati, ati.” Katja in Dare sta se pred tremi leti in pol tudi zaročila, vendar zaradi težav v Romuniji in po tem, ko je prišla Inaja, nekako nista imela časa, da bi poroko tudi izpeljala. “Pravijo, da zaroka ne velja več kot eno leto, tako da bosta očitno potrebna še en prstan in še ena zaroka, preden se bova poročila. Ampak zdaj je na poti še en otrok, kar spet pomeni, da bova morala malo počakati,” pravi nogometaš, ki si želi veliko družino s štirimi otroki.

Dare je pravi družinski človek, saj svoj prosti čas najraje posveča mali Inaji, na katero je izredno navezan. S Katjo se v Ljubljani počutita zelo domače in želita ostati tukaj tudi, ko bo Dare končal profesionalno nogometno kariero, in si v prestolnici ustvariti dom za svojo družino.

Nova Story že v prodaji

Story