Zato smo se ob popoldanski kavi tako sestali z Darjo Končarevič, mamo bistroja, ob katerem se nam na ustnice prikrade nasmeh, in avtorico knjige Toplo priporočamo, ki vse od izida v zaključku lanskega leta redno skrbi za številne večerje v slovenskih gospodinjstvih.
Story: Danes lahko beremo in gledamo vašo zgodbo o uspehu, kako pa se je ta začela?
Začelo se je kot družinska zgodba, zdaj pa sva z možem skupaj v tem. Mislim, da se te družinske povezave v našem poslu zelo poznajo. Morda sem se malce narobe izrazila, ker to ni 'biznis' v tistem pravem pomenu besede, ker pri nas ne gledamo toliko samo skozi finančna merila, ampak je vse, kar naredimo, zelo srčno. Tudi začelo se je z občutkom, da moram v življenju delati nekaj s hrano. Nisem točno vedela, kaj in kako, potem pa so mi na začetku vsi nekako stali ob strani, vsak s svojim 'know howom'.
Story: Kako pa sta si s partnerjem razdelila delo?
On ima svoj posel in mi v osnovi bolj kot ne samo pomaga pri finančnih stvareh, jasno pa tudi z idejami in nasveti, vendar so pa tudi pomanjkljivosti. Če si skupaj v poslu, se velikokrat samo okrog tega pletejo razmišljanja in pogovori. Morda pa ravno zaradi tega napreduješ bolj, kot bi sicer ...
Story: Koliko časa pa je zorela ideja o tem, da bi odprli svoj prvi lokalček?
Ni veliko zorelo, v resnici se je kar zgodilo. To se je dogajalo pred osmimi leti, ko sem imela dva meseca staro hčerko. Eno leto pred tem sem imela blagovno znamko 'Bazilika', ki ni bila zasnovana kot gostinska dejavnost, ampak tako, da bi ljudem ponujali visokokakovostne izdelke z ekološkim certifikatom in slovenskega porekla. Te izdelke smo na začetku bolj kot ne ponujali kot poslovna darila, sledila pa je želja po tem, da bi imeli svojo trgovinico s temi izdelki. To so bili še časi, ko si o tem lahko še malce lažje razmišljal, zdaj mislim, da je večji izziv uresničiti kaj takšnega. Iz tega je sledila torej trgovinica, ki je bila več kot smo to, ker si si lahko v njej privoščil tudi kavico, potem še sendvičke pa solatke, in ker si ne moremo pomagati, smo imeli kmalu še juhice ...
Story: Pa ste kdaj imeli kakšne pomisleke o tem, da bi začeli posel z družino?
Takrat sem bila precej mlada, tako da o tem nisem razmišljala. Mislim, da je to vsem koristilo, ker si veliko manj obremenjen potem. Nismo imeli nikoli nekih sporov, sploh ne takšnih, ki bi jih lahko pripisala družinskim vezem.
Story: Videla sem, da radi potujete. Ste navdih za koncept Bazilike črpali tudi na potovanjih?
Ja, verjetno res. Vsa potovanja vsekakor na človeku pustijo pečat. Morda kdaj kakšno idejo bolj zavedno vzameš in si narediš kakšne zapiske ali skice, sicer pa se določene stvari kar usedejo v tebi. Če malce več potuješ in si na tekočem s trendi, je verjetno posledica tudi tvoj okus za oblikovanje in opremljanje.
Story: In ko sva govorili o tem, da je vsa vaša zgodba zrasla z ljubeznijo, mislite, da je prav ta glavni razlog za uspeh vašega posla?
Mislim, da res. Tudi knjiga Toplo priporočam ni bila zastavljena kot neki komercialen projekt, ampak smo jo hoteli narediti kot dnevnik nečesa, kar pripravljam doma in v Baziliki. Zdaj je zelo hecno, ko med kuhanjem recept poiščem v svoji knjigi. Prej sem hodila gledat zapiske, ki sem jih imela, zdaj pa knjigo. Še večja čast pa je, da po tej knjigi res kuha toliko ljudi po Sloveniji. Mislim pa, da je uspeh nastal tudi na račun tega, da s pisanjem nisem hitela. To se pozna pri fotografijah ter vizualni podobi in mislim, da je prav to tisti glavni plod načina, da ne delaš stvari zaradi denarja. Zelo sem ponosna na to, da so vse te slike fotografirane na dnevni svetlobi, in mislim, da tudi odsevajo tisti čas, v katerem se določena jed pripravlja.
Story: Potem kot deklica o tem, da bi imeli svojo knjigo, niste sanjali?
Iskreno povedano, niti ne. To se mi je zdelo zelo velikopotezno, ampak saj knjigo sem izdala tudi na način, ki ni bil preveč velikopotezen v smislu, da bi se hvalila s tem. Zdi se mi, da je knjiga iskrena v tem pogledu, kaj znam in kako delam. Sicer pa imamo morda po tiho res vsi to željo, da bi zelo delala in razmišljala v tej smeri, pa ne.
Story: Vaša knjiga je bila sicer razprodana v treh tednih, če se ne motim. Ste to pričakovali?
Ne, to je bilo čisto presenečenje. Zdaj sem si malce opomogla, ampak na začetku je bilo res noro zame. Hitro smo potem naredili ponatis, tako da je zdaj še na voljo nekaj kosov. (smeh)
Story: K temu uspehu pa prispeva tudi preudarnost in zgodba za vso grafično podobo ...
Po mojem je bistveno to, da so fotografije res zelo dobre. Posnela jih je Manca Juršak, s katero sodelujeva že nekaj časa. Oblikovanje je prevzela Teja Ideja, ilustracije na naslovnici pa Polona Pačnik. Vse tri so moje bližnje prijateljice.
Story: ... kar se tudi vidi. Kaj pa je bil vaš poklic pred projektom Bazilika?
Pred Baziliko sem delala v pilates centru pri sestrah Perc. Onidve sta mi dali izhodišče za razmišljanje o poslu in celotna izkušnja tam je bila zelo inspirativna.
Napisala Kaja Milanič
Fotografije Goran Antley
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču