Darjan Pakiž: Bolj zanima ženske

Darjan Pakiž: Bolj zanima ženske (foto: arhiv Robbo) arhiv Robbo
31. 7. 2016

Darjan Pakiž je pred časom v Slovenijo pripeljal stvar na dveh kolesih, pri kateri potrebujemo veliko koncentracije, dober občutek za ravnotežje in pri kateri ob vožnji aktivirate praktično večino mišic. Podnevi, ponoči, po pesku ali asfaltu ... Robbo narekuje nove trende - tako v mestu kot na vasi.

Story: Kako ste dobili idejo, da zanimivo prevozno sredstvo na dveh kolesih pripeljete k nam?

Videl sem velik potencial v izdelku. Po svetu se je že precej razširil in ljudje so ga preprosto oboževali. Zato sem bil prepričan, da bo robbo hitro postal priljubljen tudi v Sloveniji. In res je.

Story: Ste ga sami prej testirali, preden ste se odločili za to potezo?

Seveda nisem naredil poteze na prvo žogo, ampak sem se podrobno pozanimal o izdelku, tako da lahko zdaj rečem, da je robbo najkvalitetnejši izdelek na našem trgu. Čeprav so vsi sorodni videti skoraj enako in videz marsikoga zavede, da gre za enake izdelke, poskušam uporabnikom pojasniti, da ni vsak 'hoverboard' enak. Nasprotno. V robbu so vgrajene najboljše možne komponente priznanih proizvajalcev. Mnogo tovrstnih izdelkov na trgu se lahko pohvali le s podobnim videzom, mi pa prisegamo na najnovejšo matično ploščo, ki je pamet robba, visokokakovostno baterijo Samsung, ki bi jo lahko označil kot srce robba, in dva brezkrtačna in tiha motorja, ki vse skupaj spravita v pogon.

Story: Kdo v Sloveniji je bolj navdušen, ženska ali moška populacija?

Prav presenečen sem bil, ko sem opazil, da so ženske celo bolj fascinirane nad novo napravo. Prepričan sem bil, da ne bo tako. Zdaj pa največ zanimanja in pogledov pritegne ravno pri ženskah. Mogoče zato, ker je robbo moškega spola. (smeh)

Story: Kaj pa otroci, kje je tista starostna meja, kdaj lahko otrok stopi na napravo in se uči zavojev?

Po navodilih naj bi bil robbo primeren za otroke, stare več kot 14 let. Vendar ga vozijo že precej mlajši. Nečakinja slovenskega talenta Jerneja Kozana ima le štiri leta in obvlada že vse trike in plesne gibe na robbu. Tako da starost ni ključnega pomena. Otroci se ga naučijo voziti precej hitreje kot starejši. Najbrž nimajo še priučenih principov, kako stvari delujejo, in se učijo upravljanja naprave na novo, starejši pa moramo spremeniti stare navade. Saj veste tisto o železni srajci ... (smeh)

Story: Kaj je bistveno pri vožnji?

Pomembno je, da ne pristopimo s strahom in ne s prevelikim pogumom. Kot pri vsaki novi stvari je potrebno, da z rahlimi gibi preizkusimo, kako se robbo odziva na naše premike. Vsakemu priporočamo počasen začetek, ko se naučimo, kako se odziva, nato lahko stopnjujemo. Pomembno je, da pridemo do občutka sproščenosti, potem gre vse zlahka. Za vse skupaj potrebujemo, verjeli ali ne, približno dve minuti!

Story: In zakaj je po vašem mnenju postal hit poletja?

Mislim, da v zadnjem času na trg še ni prišla stvar, ki bi tako hitro obnorela svet kot ta naprava. Še celo telefoni so se počasneje širili, ko so prišli na trg, pa jih ima zdaj vsak. Pri vsej tej popularnosti je seveda pomembna tudi cena. Robbo je dostopen vsakemu! Na začetku je bila cena tega izdelka zelo visoka in se ni mogel tako popularizirati.

Story: Nanj prisega tudi dvojec Vanillaz? Se fanta vozita na nastopih tudi po odru?

Če se še nista, pa se bosta zagotovo spomnila česa norega. (smeh) Sicer pa sta prispevala glasbeno podlago za naš promocijski videospot z Robbo Dance Crew. Sta fanta, ki imata pred sabo velike stvari.

Story: Ljudje robba uporabljajo tudi za košenje trave in podobno. Čemu vse je namenjen?

Ja. Moj oče ga npr. uporablja za pometanje dvorišča s pometačem, ki bi ga sicer moral riniti na noge. (smeh) Odličen je za krajše razdalje, ki jih opravljate dnevno. Jaz sem npr. kidal sneg z njim. (smeh) Tudi sesanje stanovanja, nakupovanje v trgovini ali prevažanje različnih vozičkov po skladišču so že izvajali na robbu.

Story: Obstajata dve različici, večja in manjša. Kakšna je bistvena razlika med njima?

Manjši robbo R5 je primernejši za otroke pod 14 let. Ima trde pnevmatike, nižje težišče in ga začetniki lažje upravljajo. Je tudi bolj primeren za notranje površine. Robbo F&B pa je offroad model. Priporočamo ga za starost nad 14 let in za uporabo zunaj. Ima napihljive pnevmatike. Tako je vožnja z njim bolj udobna in gladka. Je nekoliko hitrejši in vsekakor boljša izbira za daljše razdalje zunaj in za zahtevnejše uporabnike.

Story: Kaj pa hitrost?

Doseže hitrosti do 15 km/h. Sliši se malo, a ko stojiš na njem, je 15 km/h, kot bi dirkal po avtocesti 200 km/h. Potrebuješ kar nekaj vaje, preden lahko drviš tako hitro.

Story: V klancu zataji ali navduši?

Oba modela gresta odlično tudi po strmem terenu, in da uporabnika pripeljati na Ljubljanski grad, ni nikakršnih težav!

Story: Še za konec. Zakaj bi moral vsak doma po vašem imeti robba?

Robbo je uporaben za vse generacije. Možnosti, kako ga uporabljati, so neskončne. Kdor ga preizkusi, ga hoče imeti. Svet gre naprej, s tem tudi tehnologija. Z napredkom tehnologije pa moramo iti naprej tudi mi, sicer ostanemo zadaj in nam je pozneje žal. To se je zgodilo, ko je prišel na trg računalnik. Nekateri so se ga otepali, češ da tega ne potrebujejo. Zdaj brez računalnika ne moremo. Prav tako velja za telefon. Mislim, da je robbo po priljubljenosti pravi naslednik teh dveh novosti, le še priložnost mu je treba dati, da ga vsak uporabi na njemu ljubi način.

"Če verjameš in si drzneš, se vse da!"

  • "Ko akrobata srečata novo tehnologijo, nič ne gre po načrtih, še manj pa po pričakovanjih. Človek bi pričakoval, da bi se normalno, stoječ na nogah, vozila naokoli in uporabljala robba za pomoč pri nakupovanju ter po opravkih po Ljubljani. No, ni bilo tako. Še zdaleč ne. Stoje na rokah na hoverboardu so bili le začetki najinih vragolij. Pa še to sva se premikala naokoli bolj drzno in kontrolirano kot katerikoli vsakdanji uporabnik. Naslednja stopnja in velik korak še dlje pa so bili akrobatski triki v tandemu na robbu. 150 kg dveh adrenalinskih odvisnežev, ki ne poznata meja na eni napravi. Kaj gre lahko narobe? Dejansko nič, nobenega padca nisva zabeležila, sva pa na noge spravila množico 16.000 gledalcev z najinimi ekstremnimi nastopi na robbu." 

Napisal: Domen Mavrič
Foto: arhiv Robbo