Darko Brlek: "Glede na to, da smo majhni, je vsak vrhunski dogodek, darilo."

“Vsi turisti, ki prihajajo v Ljubljano, ne prihajajo samo zaradi klobas. Pred desetimi leti je Ljubljana kandidirala za evropsko prestolnico kulture in ni bila izbrana, ampak je program speljala, kar se zdaj obrestuje.”
 (foto: Goran Antley in Helena Kermelj) Goran Antley in Helena Kermelj
Vir: Story
9. 2. 2017

Letošnji jubilejni 65. Ljubljana Festival se začenja že februarja, dan po Prešernovem prazniku, in sicer s koncertom londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra v Unionski dvorani. Po besedah direktorja festivala Darka Brleka, za katerega je to prav tako jubilejno 25. leto, bo to letos eden od najlepših koncertov v Ljubljani.

Story: Kako to, da letošnji Ljubljana Festivalom začenjate tako zgodaj?

Saj se je že začelo drugo leto. Letos bo jubilejni 65. festival in moj petindvajseti, tako da je koncert londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra  (Royal Philharmonic Orcestra RPO) prišel kot naročen. Orkester je namreč ravno na evropski turneji z Beethovnom, ki je bil tudi častni član ljubljanske filharmonične družbe. Tukaj je shranjena njegova partitura, sicer njegove Šeste simfonije, ki jo je tudi sam revidiral. Tokrat bo orkester sicer izvajal Sedmo simfonijo, njegov violinski koncert ... Program je vau!

Story: Orkester res velja za enega od vrhunskih?

So eden od najboljših orkestrov na svetu, predvsem pa je tukaj pomembna še ena druga zgodba. V februarju po turističnem bumu, ki se v Ljubljani zgodi decembra in traja do 6. januarja, vse pade, s tem tudi število hotelskih gostov. Tako da gre tudi za interes Hotela Union. Koncert bo potekal v secesijski dvorani, ki je krasno obnovljena. Ta glasba prav spada v to dvorano in menim, da bo to eden od najlepših koncertov v Ljubljani, kar se tiče leta 2017.

Story: Glede na to, da je orkester kraljevski, človek dobi predstavo, da gre za konservativen, zaprt orkester, pa ni tako. Nam poveste, kako orkester deluje?

Oni le nosijo ime kraljevski orkester, kar je tudi zelo velika čast. Po drugi strani pa živijo s časom, so prvi, ki so začeli s crossover glasbo, s prireditvami za velike množice. Čeprav bo ta koncert, ki ga bodo izvajali v Ljubljani, povsem drugačen, saj dvorana ni tako velika in je program zelo selektiven, sestavljen za sladokusce. Mi pa bomo to tudi izkoristili za predstavitev letošnjega programa ter 9. februarja, ko je koncert, začeli prodajati vstopnice za letošnji festival.

Story: Je program že zaključen?

Ja, je že zaključen in junija bomo že začeli z novim slovenskim muzikalom Vesna v naši produkciji v sodelovanju z gospodom Gorazdom Slakom; skratka produkcija je ista kot za muzikal Cvetje v jeseni. Potem sledi Poletna noč, ki bo posvečena 80. obletnici rojstva Jožeta Privška. 28. junija bomo imeli izvedbo Carmine Burane v izvedbi La Fura Ddels Baus iz Španije. To je zelo znana skupina, ki ima kar nekaj takšnih spektakelskih predstav. 29. junija pride mezzosopranistka Elina Garančeva, ponovili bomo koncert Tomaža Domicelja. Čista akustika. Pride baritonist Carlos Avarez, prav tako pekinška opera z Madame Butterflay in Orkester Marinskega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim. Program bo vrhunski, ponavljali bomo muzikal Mama Mia!, imeli bomo izvedbe solistov muzikala z West Enda in Broadwaya. Pride tudi Roby Lakatos, izvrstni romski violinist z orkestrom. Ko so bili tukaj prvič, so bili popolno presenečenje.

Story: Kaj je tisto, kar vrhunske orkestre ločuje od manj vrhunskih?

Kvaliteta. Tudi če ne hodite na koncerte klasične glasbe, se razlika med tem in kakšnim drugim orkestrom čuti. Gre za izraznost, skupno igranje, za občutek, vtis, ki ga takšen orkester pusti poslušalcu.

Story: Kaj pa lahko poveste o izjemnosti dirigenta in violinista Pinchasa Zukermana?

Pinchas Zukerman je svetovna zvezda, predvsem je violinist in dirigent, tudi poučuje. Vsi ti glasbeniki so kompleksne osebnosti kot Placido Domingo, ki poleg tega, da poje, tudi režira, dirigira in poučuje. To je zelo težko početi na začetku kariere, lahko se počne v zrelih letih, ko se ti pozna vsa kilometrina. Ta koncert bo res prava poslastica. Povedal bi še to, da ljudje niso toliko vajeni hoditi na klasične koncerte v Unionsko dvorano, ampak dvorana ima izvrstno akustiko. Redko se zgodi tako kvaliteten orkester v tako majhni dvorani, saj je dvorana majhna, s približno 600 sedeži.

Story: Pravite, da je koncert londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra darilo Sloveniji.

Menim, da je vsak vrhunski dogodek, glede na to, kako smo majhni, tudi Ljubljana je majhna, darilo. Mi smo seveda v tujini prepoznavni, ljubljanski festival ima svoje ime in se točno ve, kaj se tukaj dogaja, tako da je ta koncert le en od kamenčkov v mozaiku.

Story: In kje na svetovnem zemljevidu je Ljubljana Festival?

Mi smo top. Za tem je velika zgodba. Vsi turisti, ki prihajajo v Ljubljano, ne prihajajo samo zaradi klobas. Pred desetimi leti je Ljubljana kandidirala za evropsko prestolnico kulture in ni bila izbrana, ampak je program speljala, kar se zdaj obrestuje. Pomembno je, da se ne vrže puška v koruzo!

Napisala Suzana Golubov
Fotografije Goran Antley in Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story06/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 06/2017

Story 06/2017, od 02. 02. 2017