Darko Brlek zadovoljno napove prihajajoči Zimski festival!

Darko Brlek zadovoljno napove prihajajoči Zimski festival! (foto: GORAN ANTLEY) GORAN ANTLEY
Vir: Story
9. 1. 2019

Dogodki naredijo mesto privlačno.

“Vesel sem, da bo v sklopu Zimskega festivala - Festivala Ljubljana, ki bo potekal od 2. do 6. februarja 2019, med drugim v Ljubljani gostoval Argentinec, tenor in dirigent s svetovno kariero José Cura. Na odru se mu bosta pridružili sopranistka Elvira Hasanagić in mezzosopranistka Monika Bohinec,” Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana, zadovoljno napove prihajajoči Zimski festival.

Story: Kateri sladki in manj sladki izzivi so pred vami?

Prav gotovo Zimski festival in Mladi virtuozi, ki že potekajo. Veseli smo, da se nam je znova uspelo dogovoriti s Hotelom Union za sodelovanje in tudi s Slovensko filharmonijo. Namreč, gre za poskus, da bi naredili tudi ta festival večji ali morda tako velik, kot je Poletni festival. Začenjamo z majhnimi racionalnimi koraki, z izvrstnimi nastopajočimi in z našim najboljšim ansamblom, Slovensko filharmonijo.

Story: Nam kar predstavite letošnji program Zimskega festivala?

Nastopili bodo mednarodni solisti, José Cura, sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Monika Bohinec, obe izvrstni slovenski operni pevki s kariero v tujini. Nastopil bo tudi orkester Mariborske opere, ki ogromno nastopa po svetu, dirigira pa mu Simon Krečič, ki se bo tokrat menjaval s Curo. Nastopili pa bodo še The Queen’s six, sekstet, ki deluje na angleškem dvoru, a cappella zasedba, ki bo izvajala crossover, priredbe znanih hitov, se pravi nekaj za zelo širok spekter ljudi. Pri filharmoničnem koncertu pa gre za skladbe, ki v Sloveniji sploh še niso bile izvedene in bodo prvič, so pa zelo duhovito napisane, kar pomeni, da bo zelo zabavno.Story: Želite povedati, da zadovoljni nastopajoči in turisti pripeljejo nove turiste v Ljubljano in Slovenijo?

Zadovoljni gost je najboljši ambasador.

Story: Se pravi, da mora gost imeti na razpolago tudi zanimivo vsebino?

Lahko rečem, da je v Ljubljani precej vsebin, ne le Poletni festival, zdaj je tudi Zimski, tu so še Slovenski glasbeni dnevi, ki jih delamo aprila, in Festival na Ljubljanici, ki ga bomo prihodnje leto še malo bolj razvili. Tudi sicer je v Ljubljani ogromno kulturne ponudbe: gledališča, abonmaja obeh orkestrov … Že to, da v tako majhnem mestu obstajata dva orkestra, je redkost v svetu. Sploh pa imamo raven, o kateri imajo nekateri veliko povedati, ampak festival je živa stvar. Prvič je treba konstantno rasti in za to delati, drugič pa se lahko vedno kaj zalomi. Tu pogrešam več spodbude in mogoče tolerance tistih, ki se ukvarjajo s kritičnim pisanjem.

Story: Recimo?

Na primer ves svet ploska dirigentu Valeriju Gergijevu, pri nas Smrekar napiše, da dirigira, kot bi imel Parkinsonovo bolezen. To je žaljivo, nekulturno.

Story: Mar ni Gergijev zelo, zelo zaseden in ga je pravzaprav zelo težko dobiti?

Prvič je direktor največjega glasbenega gledališča na svetu, Marinski ima tri dvorane. Stara dvorana ima 2300 sedežev, nova dva tisoč in koncertna dvorana 1200. Te tri dvorane so vsak večer polne, tudi ko gostujejo, njihov program poteka normalno, saj imajo zaposlenih 700 glasbenikov, tako da imajo stalno dva do tri orkestre in še četrtega. Težko razumemo, kaj je treba narediti, da se znajdeš v letnem načrtu Marinskega, Bolšoj teatra, milanske Scale ali Londonskih filharmonikov … Ampak kot rečeno, je ta Zimski festival takšen bombon, ki bo zrastel v bombonjero.

Story: Je Zimski festival edini izziv, ki je pred vami?

Drugi veliki izziv bo dogovor med Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za šolstvo za selitev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Gre seveda za zahteven dogovor, ampak menim, da se nam bo uspelo dogovoriti in bomo tudi ta problem lepo rešili. Potem seveda takoj sledi obnova celotnega kompleksa Križank, oder s hidravliko za veliki orkester je že nov, obnovljena je tudi tonska kabina in vse, kar se tiče tal v poletnem gledališču. V naslednjem letu pa bomo kupili nove stole, ker so ti odslužili, kar bo kar velik strošek.

Story: Kaj pa streha?

Upam, da bo streha že do poletja, odvisno od tega, kako hitro bomo pridobili gradbeno dovoljenje, za katero bomo zaprosili v kratkem. Padla je namreč odločitev, da bo streha samostoječa.Story: Je nerodno, da sta šola in festival skupaj?

Ti dve dejavnosti ne gresta skupaj. Dejstvo je, da je Plečnik naredil avditorij tukaj, in mi ga ne moremo prenesti. Sicer bi se lahko kamorkoli preselili, ampak ne moremo, ker so Križanke tukaj in mejijo na šolo, kar je zelo moteče. Sem optimist, saj tudi mestna občina ponuja nadomestni prostor za šolom in upam, da bomo to speljali čim prej, tako kot tudi gradnjo strehe, gre pa za dve neodvisni zadevi. Streha bo takšna, da je ne bomo zapirali, tudi pozimi ne, ker imamo zdaj urejen oder in pododer, po drugi strani pa bi zaradi podnebnih sprememb prireditve recimo letos lahko izvajali skoraj do pred kratkim glede na temperature.

Story: So vstopnice za Zimski festival že v prodaji?

Seveda so že v prodaji, prav tako darilni boni. Do konca decembra bo dogodkov še preveč, zaradi česa smo med drugim tudi uvrstili Zimski festival na začetek februarja, pred kulturnim praznikom, ko je tega manj.

Besedilo: Suzana Golubov // Fotografije: Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story27/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 27/2018

Story 27/2018, od 20. 12. 2018