Darko Klemen (MasterChef): Jeseni odpira svojo gostilno

18. 6. 2018 | Vir: Nova
Deli
Darko Klemen (MasterChef): Jeseni odpira svojo gostilno (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Če si nekaj res močno želiš in v to vložiš nepredstavljivo mero truda, se uresničijo tudi dolgoletne sanje. Dokaz za to je zmagovalec kuharskega šova MasterChef Darko Klemen, ki ne počiva na lovorikah zmage, temveč se je pred časom lotil odprtja lastne gostilne. Jeseni naj bi tako v Sečovljah zaživela nova simpatična gostilnica Mama Marička, ki jo je poimenoval kar po svoji mami.

Kreativnost, ki je tako na plano privrela že v času priljubljene kuharske oddaje, bo tako z jesenjo mogoče preizkusiti v čudovitem ambientu v Sečovljah. Darko bo z odprtjem gostilnice uresničil svoje dolgoletne sanje, dan odprtja pa se nezadržno bliža.

"Ko razmišljam o odprtju gostilne, me preplavi strah oziroma neki čudni občutek, ki pa je po drugi strani neizmerno lep in poln pričakovanja," nam je priznal simpatični kuharski mojster, ki je pogum za tako velik korak zbiral kar nekaj časa. V načrtu namreč ni le to, temveč tudi odprtje ranča kot piknik prostora z bazenom, kjer bodo gostje lahko uživali v morskih jedeh, pečenih na odprtem ognju in izpod peke.

"Pogum še vedno zbiram in do odprtja je še kar nekaj časa. Predvsem želja kreirati nekaj novega, drugačnega ... Že samo ta občutek, imeti svojo gostilno, mi zamaje tla pod nogami," prizna Darko, ki je po zmagi v oddaji zaživel povsem novo življenje. V mladosti mu namreč ni bilo postlano z rožicami, po očetovi smrti se je mama povsem spremenila, saj se nikakor ni mogla sprijazniti s smrtjo ljubljenega moža. Tako je ostal sam s sestrami, ki sta si medtem že ustvarili družini. Kljub temu ljubezen do mame ni zbledela, saj ga je prav ona naučila kuhanja številnih jedi. Čeprav kot mladostnik njenega odhoda ni razumel, je s časoma to le sprejel in dandanes vse skupaj dojema povsem drugače. Tako se je odločil, da gostilnico poimenuje po svoji mami.

Darko Klemen: “Pogum še zbiram!”

"Dejstvo, da se gostilna že 40 let imenuje Pri Marički, in to, da je bila moja mama Marija, ki je na žalost umrla tik pred mojim odhodom v MasterChef, je edina logična razlaga, da poimenujem svojo gostilno Mama Marička. In vem, da bi bila ponosna name," pove kuhar in čeprav se ne bo ravnal ravno po maminih receptih, iskreno prizna, da se bodo na jedilniku znašle tudi številne jedi, ki ga spominjajo na otroštvo. Jedi, ki jih je z ljubeznijo pripravljala njegova mama. In kakšna je bila njena specialiteta? "Uh, vsa njena hrana, tudi očetova, je bila zelo dobra," se spominja Darko.

Kuharski geni so se očitno obdržali v družini, saj je tudi sam v oddaji navduševal s številnimi ustvarjalnimi rešitvami in povsem presunil sodnike. "Kaj pa kuharske skrivnosti, ki mu jih je zaupala mama," se je glasilo naše naslednje vprašanje. Niti dvomili nismo o tem, da je prav mamina kuha zaznamovala njegovo uspešno kuharsko pot. "Nekakšnih posebnih kuharskih skrivnosti ni. Je pa res, da smo bili delavska družina in nikoli nismo živeli v izobilju. To je tudi eden izmed razlogov, da znam iz malo narediti dosti," z nasmeškom pove Darko. Že to poletje bodo gostje lahko uživali na piknik prostoru, kjer ne bodo manjkale tudi dobrote z žara.

Darko Klemen: “Pogum še zbiram!”

"Poleti bom odprl piknik prostor za razna praznovanja, obletnice, takšna in drugačna druženja ... kjer bo poleg žara tudi krušna peč, raženj, kotlički. Pa tudi za pijačo bom poskrbel," pove Darko, ki se za žarom tako dobro znajde, da svojega položaja ne prepusti nikomur: "Mesta pa ne prepustim nikomur, saj sem jaz šef." Sam se ravna predvsem po navdihu, tako mu vedno uspe kaj odličnega. Vsem, ki se bodo te poletne mesece preizkušali za žarom, svetuje, da naj kuhajo s srcem, saj tako vedno nastane nekaj najboljšega. Piknik prostor, ki bo namenjen vsem ljubitelji dobre hrane in druženja na prostem, pa je Darko poimenoval kar po očetu, ki je prav tako užival v peki: "Ker bom gostilno poimenoval po svoji mami, sem se odločil, da bom piknik prostor poimenoval po očetu, in sicer Francijev vrt. To pa zato, ker smo imeli doma mali vrt ... Spomnim se, kako je tam ata (Franc) delal kotlovino in pil pivo."

Foto: Primož Predalič, osebni arhiv

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec