Davor Podbevšek je v Barba sol primešal tudi ščepec ljubezni

9. 12. 2016 | Vir: Story
Deli
Davor Podbevšek je v Barba sol primešal tudi ščepec ljubezni (foto: Mankica Kranjec)
Mankica Kranjec

Belo zlato, kot so mala zrnca soli imenovali Rimljani, in veliko bogastvo morja je v projektu Štartaj, Slovenija zasijalo v novi podobi po zaslugi zgovornega Davorja Podbevška. Prav zaradi simpatičnega Primorca številne slovenske kuhinje v zadnjih dneh uživajo v okusih Barba soli, ki jim je poleg zelišč in zanimivih sestavin primešal še ščepec resnične ljubezni.

Story: Vidimo, da vam gre ustvarjanje soli odlično od rok, kaj pa kuhanje in vihtenje kuhalnice?

Sem pravi ustvarjalec v kuhinji, saj velikokrat preizkušam nenavadne mešanice in jih pozneje prenesem v svoj laboratorij. Medtem pa pogosteje kuha žena Sara, saj sem precej odsoten in pogosto pozen. Z veseljem bi več časa preživel v kuhinji. Ravno zadnjič sem za družbo pripravil rižotko s hruško in panceto ter čudovito jed začinil z zeliščno soljo in cabernejem. Aja, pa še malo roza, torej sem vse tri soli, predstavljene v projektu, spravil na en sam krožnik. Po koncu so si vsi oblizovali prste.

Story: Uf, sliši se odlično. Nam zaupate recept?

Ma, seveda. V ponvi na olju popražiš čebulo in počakaš, da postekleni. Dodaš riž in dobro mešaš. Ko riž vpije olje in postane zlat, doliješ še nekaj vode, lahko tudi jušno osnovo. Potem še nekaj ščepcev zeliščne soli in dobro premešaš. Čez nekaj minut dodaš narezano bučko ali melancano, pozneje pa še narezane hruške. Ko se malce vse skupaj popraži, naložiš na krožnik, narežeš nekaj hrušk za dekoracijo in malček posoliš. Hitro in enostavno, morda vam bo vzelo 25 minut. Petarda! Seveda smo za konec dodali še nekaj pancete.

Story: Pri pripravi katerih jedi pa sami najpogosteje dodate Barba sol?

O tem zelo težko govorim, saj sol uporabljam pri praktično vseh jedeh. Že pet let ne uporabljava navadne soli, temveč našo Barbo. Tudi od številnih uporabnikov, prijateljev dobim dobre odzive, saj ustvarjajo in eksperimentirajo v kuhinji. Rad vidim, da ta sol nastaja skupaj z njimi. Sam imam nekatere ideje, vendar se mi številne utrnejo povsem naključno, tudi ob odzivih in izkušnjah drugih. Nekateri so zaradi naše soli vzljubili kuhanje! To je razlog, zaradi katerega je sol nastala! Vidim, da je naša potreba potreba tudi številnih družin, ki so sprejele našo Barbo. To je najlepša nagrada.

Story: Barbova zgodba pa ne bi postala tolikšen uspeh brez vaših bližnjih. Nekoč ste dejali, da je bila družina vse, kar je na začetku delovalo. Je to res?

Seveda, saj sem imel njihovo polno podporo. Brez žene, mame in none se v tem obdobju z začetnimi težavami ne bi mogel spopadati sam. Dvomim, da bi sam zmogel kaj takega. Osem ur na dan sem preživel v službi, poleg tega sem imel še trgovino. Joj, kakšen svinjak je bil to na začetku in koliko truda smo vložili v prenovo. Poleg tega imamo še psa, ki potrebuje sprehode, ob tem pa sem v Ljubljani obiskoval še otroka v porodnišnici. V tem času sem izgubil 30 kilogramov! Ta ritem se še danes ni ustavil. Moj življenjski tempo je zdaj zelo stresen, zato moramo še bolj držati skupaj.

Story: So se zaradi natrpanega urnika in uspešne podjetniške ideje vaše prioritete kaj spremenile?

Ah, ne. Še vedno je najpomembnejše, da sem zdrav in da čim več časa preživim z družino, vidim otroke odraščati. Si mamica? (odkimam) No, boš videla, kaj bo čez nekaj let. Moje življenje se je s prihodom otrok popolnoma spremenilo, saj mi otroka pomenita vse na svetu. Vsi dnevi so z otroki lepši, čeprav je težko, saj se malčka še vedno zbujata tudi ponoči. Pa vendar, ko se zjutraj zbudim, se zjočem že samo, da ju gledam. Sem zelo občutljiv, predvsem odkar sem postal oče. (smeh) Prej sem bil cinični pezde, zdaj pa sem precej bolj sentimentalen.

Story: Otroka sta torej vaš svet obrnila na glavo, v pozitivnem smislu, seveda.

Vse od rojstva otrok na Barba sol gledam drugače. Prej je bilo to nekaj majhnega, zdaj pa postaja veliko, vendar pa zato tudi vedno bolj domače. Vsi smo namreč vpleteni v njen nastanek. Moja otroka živita s tem, z nama ustvarjata v kuhinji in me obiščeta v laboratoriju. Rad ju vpeljem v svoje ustvarjanje in uživam, kadar me opazujeta med kuhanjem. Stara sta dve leti, zato nisem prepričana, ali razumeta, pa vendar ... Globoko v sebi upam, da bo moja sol pisala uspešno zgodbo še dolga desetletja, morda jo bosta nadaljevala celo moja dva malčka.

Story: Predvidevam, da takšnega odziva, kot ga je zdaj deležna Barba sol, niste pričakovali niti v najbolj norih sanjah.


Barba solAh, kje! Sploh pa zdaj, ko govorim s tabo, novinarko. To je zame filmsko, ne morem verjeti, da je res. (smeh) Zdi se mi popolnoma noro, da želi nekdo objaviti moj intervju. Tudi prepoznavnost, ki je prišla s tem projektom, je popolnoma nepričakovana. V koprski Interspar ne hodim več, saj ne pridem več ven, vsi me poznajo. (smeh)

Story: Pravijo, da je vsak začetek težak, pri tem pa pozabijo omeniti, da nič kaj lažji niso niti nadaljnji koraki. Kdaj je bilo v vašem primeru najtežje, na začetku ali zdaj, ob polno zasedenem urniku?

To sta povsem drugačni teži. Sam imam z leti manj težav s pridelavo, številne stvari so mi namreč postale bolj jasne. Prvi koraki so bili seveda težki, še težje pa je bilo prisluhniti samemu sebi. Zdaj pa poseben izziv predstavljajo pričakovanja kupcev, zato je vse skupaj malo drugače. Zadnja tri leta s Saro tako nimava več časa zase, za stiskanje, otroka vidim bolj malo. Ne bi mogel trditi, kdaj je težje. Zdaj je kar napeto, vendar se s tem spopadam z veliko mero dobre volje. Sol se prodaja, ljudje nas imajo radi, zadovoljni so s produktom ... Je težko, vendar se smejemo zraven. Italijani imajo za to dober izraz: "Si hotel kolo, zdaj pa pritiskaj na pedala." Kaj hočeš, takšni smo Primorci. (smeh)

Story: Res je, prav zato so pogovori z vami še toliko bolj zabavni. Kaj pa vas po vseh teh letih še vedno žene?

Ko sem se začel ukvarjati s soljo in njenim spreminjanjem, še posebej pri cabarneju, se je zgodil premik v moji glavi. Zafrknjeno je! Nikoli nisi povsem prepričan, ali bo rezultat pravi, saj je sol precej samosvoja. Sol je kot dobra ženska, mačka, ki je kljub letom še vedno videti dobro. Saj veš, zafrknjena. (smeh) V vsem tem času sem soli dodal človeške lastnosti, podobo. Med izdelavo veliko plešem in pojem. Prav zato delam pri zaprtem oknu, saj bi me lahko drugače kdo videl in si še kaj slabega mislil. (smeh) Pri izdelavi uživam, komaj čakam, da se zaprem v laboratorij ... kot bi se ljubil s svojo ženo.

Story: Nekateri ustvarjalci o idejah sanjajo, spet drugim se utrnejo ob opazovanju trenutnih smernic. Kako pa je pri vas? Od kod črpate navdih za nove okuse?

Ne sledim trendom, temveč jih raje ustvarjam. No, to frazo sem pred kratkim izrekel ob istem vprašanju na predavanju pred skupino zagretih poslušalcev. Nisem prepričan, ali je moj ali pa sem ga že kje prej slišal, vendar je povsem resničen. Mene ne zanima kaj je moderno, bistveno je, kar je meni dobro. Sploh pri okusih je težko, saj pravil v kuhinji ni. Kaj je dobro in kaj slabo po okusu? Tega ne moremo opredeliti - tako kot razpredati o tem, katera poza je pri seksu najboljša. Ni univerzalne resnice. (smeh) Moram pa priznati, da so do zdaj vsi okusi šli v prodajo in nisem zavrgel še nobenega. Očitno so tako dobri, da me želijo številni posnemati, vendar to ni mogoče. Barba sol je Barba sol, narejena z ljubeznijo in užitkom. Ko pri svojem delu ne bom več užival, bom prenehal, s tem je namreč podobno kot s partnerskimi odnosi, ko enostavno ne gre več, nima smisla vztrajati.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Mankica Kranjec

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj

Nova Story že v prodaji

Story 49/2016

Story 49/2016, od 01. 12. 2016