Davor Radolfi: Glasba je moja ljubezen za vse čase

Davor Radolfi: Glasba je moja ljubezen za vse čase (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
15. 8. 2017

Velja za največjega latino in dalmatinskega izvajalca v našem okolju. Po 30 letih kariere je spet postregel s čutno uspešnico Sanjao sam da te volim, za katero je besedilo napisal sam. ''Napisal sem jo, ker ljubezni ni nikoli preveč, potrebuje pa jo vsak, vendar ni tako preprosto – kolikor je lepa, toliko lahko tudi boli.''

Za pesem Sanjao sam da te volim je Davor glasbo napisal sam. Besedilo je delo Uršule Tolj, aranžma pa je Radolfi naredil skupaj s Hrvojem Prskalom. Gre za balado z malo hitrejšim ritmom oziroma, kot je povedal Radolfi: "Pesem se izraža v mediteranskem duhu, s kančkom latino stila, v katerem prevladuje harmonika, zaigrana na argentinski način." Videospot za novo uspešnico je režirala njegova hči Lea, ki je z očetom že kar nekajkrat sodelovala – to je namreč že četrti videospot, ki ga je za svojega očeta ustvarila simpatična in nadarjena rjavolaska. Številni pa se sprašujejo, ali bosta kdaj sodelovala tudi kako drugače, ne le pri snemanju videospotov, saj Lea velja za izvrstno vokalistko, ki je s svojo skupino Judette pred meseci izdala prvenec, ta pa je požel vrhunske kritike v več državah. Davor Radolfi v svoji karieri beleži že krepko čez 3.500 koncertov, izdal pa je že 17 albumov. Sam pravi, da je v odlični glasbeni formi in da se mu ideje za nove pesmi porajajo iz dneva v dan, tako da se jih bo kmalu nabralo za nov album. Zaupal nam je še, da za poletje pripravlja nekaj posebnega, veliko pa ga boste videvali v Istri, Dalmaciji in tudi v Sloveniji, saj se njegovi koncerti kar vrstijo.

Od kod pride navdih za novo pesem? Vedno črpate iz lastnih življenjskih izkušenj?

Seveda, iz svojih izkušenj in tudi iz izkušenj drugih ljudi. Seveda so situacije, ki se meni morda niso zgodile, nekomu drugemu pa so se, in kadar slišim kaj takega, mi je vedno zelo zanimivo. Na primer, besedilo za pesem Jedna je eno izmed takšnih, pa pesem Neka živim kako živim, za katero sem bil takrat morda premlad, ko sem jo posnel in ko je bila prvič predvajana na radiu; doživljal sem jo na svoj način in delil z ljudmi, saj nam je besedilo vsem pisano na kožo.

Boste kmalu izdali nov album?

Kar zadeva nov album, ga počasi končujem in načrtujem dokončati do konca leta. Vendar ne maram hiteti – pesem za pesmijo. Do zdaj sem jih ustvaril že 18, zato mi gre 19. malo lažje.

Kakšni pa so bili vaši glasbeni začetki? Kdo vas je navdušil nad glasbo?

Z glasbo sem se začel ukvarjati že kot otrok, mislim, da sem imel okoli 10 let, ko sem začel igrati kitaro. Prva plošča, ki sem jo dobil, je bila plošča skupine The Beatles. Pesmi sem nato začel sam preigravati in peti, zlasti na rojstnodnevnih zabavah s prijatelji. Večkrat sem zabaval družbo s petjem in igranjem, bil sem v prednosti pred drugimi, ker sem imel kitaro in sem pel pesmi, ki sem se jih naučil doma – vse pa so bile visoko na glasbenih lestvicah.

Ste imeli svoje glasbene idole?

Takrat so bili vzor skoraj vsi (smeh). To je bilo v 70. letih, poslušal sem vse od Rolling Stonesov do Jimija Hendrixa, Led Zepellinov, Santane in celo plejado rokerjev in hipijev, to je generacija, v katero tudi sam spadam.

Ste hodili na koncerte, se katerega še zlasti spominjate?

Večkrat sem šel na koncerte v Zagrebu, saj sem stanoval blizu. Tako sem bil na večini koncertov takratnega roka. Svoj prvi avtogram sem dobil pri 16 letih, in sicer od Cata Stevensa. Bil sem tako navdušen, da sem, ko sem prišel domov, začel takoj vaditi vse pesmi s plošče Tea for the Tillerman, ki jo je imel prijatelj in jo je bilo zelo težko dobiti. Kupiti ploščo je bil takrat podvig, vse smo naročali iz tujine, če je le kdo imel kakšno zvezo oziroma znanca v tujini.

Pa latino glasba, kako ste jo vzljubili?

Prvi stik z latino glasbo je bil Jose Feliciano pa tudi folklorno glasbo sem poslušal. Takrat so bili popularni še argentinski pevec Gardel, Paco de Lucia in še veliko drugih. Počasi sem vzljubil to glasbo, ki jo danes igram in pojem. Mešam jo s svojo mediteransko glasbo, tako da vedno naredim glasbeno fuzijo. In v latinski glasbi sem našel svoje prave glasbene vzore.

Kdaj ste vedeli, da boste glasbenik?

Glasbenik sem že od 10. leta in v tem enako navdušeno uživam tudi danes, čutim isto željo in voljo in potrebo po glasbi in upam, da bo tako ostalo. Da bom profesionalni glasbenik in da se bom za vedno družil z glasbo, sem dojel po svoji prvi plošči, ki sem jo odpel s svojo skupino Ritmo loco v veliki koncertni dvorani Vatroslav Lisinski. Naprej je šlo vse tako, kot je treba, glasba je moja ljubezen za vse čase.

Je kaj, česar v svoji glasbeni karieri še niste naredili, pa si tega želite, imate še kakšen cilj?

Je še nekaj dvoran in dežel, v katerih bi rad nastopil, rad pa bi naredil tudi album, ki bi bil glasbeno povsem drugačen od tega, kar sicer delam. To pride s časom. Bomo videli.

Koliko kitar imate?

Imam jih veliko, vedno štiri ali pa pet, nekatere sem podaril meni ljubim ljudem, te pa sem pustil zase, saj so del mojih začetkov, del mojega življenja in glasbene kariere. Ena je še sploh posebna, saj so se z njo dogajale moje prve ljubezni. Vsaka kitara ima svojo zgodbo.