Dejan Grabić ni tipičen nogometaš!

Vir: Story
13. 6. 2009

Novomeščan Dejan Grabić, vezni igralec Interblocka, ni tipičen nogometaš, ki bi hitrim avtomobilom in manekenkam dajal prednost pred osebnim razvojem in izobrazbo. Je eden izmed redkih, ki mu je uspelo uspešno usklajevati športno kariero in študij.

Osemindvajsetletni nogometaš Dejan Grabić je že od malih nog oboževal nogomet. Novomeščan je kot otrok najbolj užival, ko so s prijatelji na ulici brcali žogo. ‘’Tudi moj oče je bil nogometaš, tako da je verjetno to žilico prenesel name,’’ razlaga.

Pravi, da kot otrok ni razmišljal o tem, da bi postal poklicni nogometaš. Pri šestih letih je začel trenirati nogomet, ker ga je to veselilo. Pri 14 letih pa je iz Ljubljane dobil ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Sledil je sanjam in se sam preselil v prestolnico.

Zase je začel skrbeti pri 18 letih, ko je z Olimpijo podpisal pogodbo. ‘’Plača je bila za tiste čase in moje potrebe dobra. Mislim, da sem dobival približno tisoč takratnih nemških mark bruto,’’ pojasnjuje svoje prve samostojne korake.

V nasprotju s stereotipom o neizobraženosti nogometašev je srednjo šolo končal z odliko in se takoj vpisal na ekonomsko fakulteto. Študij je končal v najkrajšem možnem času, medtem pa pridno treniral. Med študijem se ni počutil preobremenjenega, saj so mu nekateri profesorji na fakulteti šli na roko. V klubu pa je raje zamolčal, da študira, saj so nekateri mislili, da se zaradi tega ni popolnoma posvetil nogometu.

S trenerjem Olimpije se je zaradi tega večkrat sprl. Še dobro se spomni incidenta, ki se mu je pripetil nekega januarja. Zaradi poškodbe je zamudil priprave. Ko se je končno pridružil ekipi, so ga vsi gledali postrani. Ko mu je trener rekel, da naj gre rajši delat izpite, je takoj vedel, da so vsi mislili, da je manjkal zaradi študija.

Vendar zaradi tega nikoli ni izgubil volje. Ravno nasprotno. Dejan se je lani vpisal na podiplomski študij. Pravi, da mu gre še lažje kot dodiplomski, in to predvsem zato, ker je večina predmetov povezanih s športno stroko. Preseneča in žalosti pa ga, da vidi toliko mladih nogometašev, ki nimajo končane niti srednje šole in jim je popolnoma vseeno. Pozitivno pa je to, da se v Interblocku zavedajo pomena izobraževanja mladih nogometašev in jih kar priganjajo k učenju.

Dejan ruši najbolj znane nogometne stereotipe. Ne velja za neizobraženega nogometaša, prav tako nima ekstremno dragega avta. Že devet let ima twinga, na treninge pa prihaja s kolesom. Prihranke vlaga v lasten nogometni razvoj in investira v delnice in sklade. Zaradi pametnega in posrečenega ravnanja z denarjem sta si z ženo kupila stanovanje v Ljubljani, za nadaljnjo finančno varnost pa vlagata tudi v različne projekte.

Dejan se zaveda, da bo okoli 35. leta njegova uspešna kariera doživela epilog, vendar se s tem ne obremenjuje. Kmalu bo šel delat izpit za trenerja in si tako pustil odprta še ena vrata. Želi pa si, da bi lahko nekoč združil ekonomsko izobrazbo s svojo strastjo - nogometom.

Srečno poročen

Z ženo Janjo sta se spoznala na potovanju na Kanarskih otokih. Srečno sta poročena že dve leti in počasi si želita razširiti družino. ‘’Z Janjo imava že nekaj časa v mislih otroke, ampak prej nekako še ni bil pravi čas za to. Zdaj pa sva si začela prizadevati tudi za to,’’ z navdušenjem razlaga Dejan.

Meta Kač

Nova Story že v prodaji

Story