Dejan Vunjak: Iz tedna v teden srečuje s plesnimi izzivi

Dejan Vunjak: Iz tedna v teden srečuje s plesnimi izzivi (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lea
23. 4. 2017

Glasbenik Dejan Vunjak se iz tedna v teden srečuje z izzivi na plesnem parketu v oddaji Zvezde plešejo.

Postaven muzikant je v sebi našel skrite talente, s katerimi ne prepričuje zgolj žirije, ampak tudi gledalce pred malimi zasloni. Da je njegov korak popoln, pa skrbi postavna lepotica Tadeja Pavlič, ki je bila lani druga spremljevalka miss Slovenije.

Kaj ste pričakovali ob vstopu v nov televizijski šov in kako zahtevna je zdaj ta naloga?

Dejan: V kaj se spuščam, sem vedel od začetka, saj nam je bilo vse odlično predstavljeno. Moram pa priznati, da si nisem mislil, da bo ples tako zahteven, in sem skozi to oddajo dobil še večje spoštovanje do plesa in do ljudi, ki se s takšnim športom oziroma umetnostjo ukvarjajo. Naloge postajajo vse bolj zahtevne, saj vsa plesna ekipa iz tedna v teden napreduje in vsak lahko pokaže vedno več.

Tadeja, kako pa se je začela vaša plesna kariera?

Moja plesna kariera se je začela pred šestimi leti, ko me je takratni družinski prijatelj peljal na moj prvi trening latinskoameriških plesov. Razcvetela se je, ko sta me pod okrilje vzela Miha Vodičar in Nadiya Bychkova, in takrat so se začeli nizati uspehi, postala sem tudi državna podprvakinja v 10 plesih. Pred dvema letoma sem se poleg tekmovanj pridružila tudi plesni skupini Birds of Paradise in sodelovala z Ulo Šemole, Andrejo Vakselj, Nadiyo Bychkovo in pa Tino Zavrl. To so ene najboljših plesalk na slovenski plesni sceni. Letos oktobra pa sem se odločila, da tekmovalno kariero končam.

zvezde plešejo

Kako ste sprejeli izziv v šovu Zvezde plešejo?

Dejan: Sprva sem prejel povabilo Pop TV in priznam, da sem bil na začetku malo neodločen, saj imam veliko obveznosti poleg nastopanja s svojim bendom Brendijeve barabe, s katerimi smo brez prekinitve aktivni že pet let. Poleg tega pa nisem bil ravno prepričan, ali 'pašem' v plesno oddajo. (smeh) Želja in veselje do te oddaje pa je zrasla, ko smo se z ekipo prvič srečali, kjer sem zaplesal in ugotovil, da je ples nekaj, kar bi rad odkril in v kar bi se rad poglobil. Odločitev je bila 100-odstotno prava in bi se pridružil tudi nadaljnjim sezonam, za katere upam, da bodo prišle in odprle možnost za enako izkušnjo tudi drugim.

Tadeja: Dolgo časa sem se odločala, ali nadaljevati tekmovalno kariero ali se pridružiti šovu. Na koncu je želja po tekmovalni karieri usahnila, plesati pa sem še vedno želela za dušo. Tako se mi je ta šov zdel idealna priložnost, da doživim nekaj novega in da še vedno delam, kar imam najraje – plešem.

Kakšna so bila vajina pričakovanja in kako se spopadata z dnevnimi in tedenskimi izzivi na parketu?

Dejan: Moja pričakovanja so že od samega začetka skromna. Želim se čim bolje seznaniti s standardnimi in latinskoameriškimi plesi, spoznati nove, odlične ljudi, s katerimi bom preživel nekaj mesecev in s katerimi bom ustvarjal nove spomine (če mi seveda to dano, hehe), in v življenju pridobiti novo, zabavno izkušnjo. S tedenskimi izzivi se spopadam čim bolj zabavno in sproščeno, saj naj bi to ples tudi predstavljal, seveda pa za tem vsem stoji ena velika trma, saj brez nje ne bi nihče v nedeljo odplesal svojega plesa.

Kaj za vas pomeni ples kot kondicijski izziv?

Dejan: Izkušenj s plesom imam bolj malo, saj zaradi nastopanja nimam veliko možnosti plesati, sem pa v najstniških letih plesal v muzikalu  Briljantina v Hali Tivoli in tam sem se prvič seznanil s profesionalnim plesom. Ples je eden izmed bolj zahtevnih kondicijskih športov in tukaj smo vsi udeleženci pridobili in si izboljšali kondicijo. Meni je bila na začetku to največja ovira, ki sem jo skoraj že premagal.

Tadeja: Ples mi pomeni vse, ker je del mene. Mislim, da sem ga prinesla na svet in sem prej plesala kot hodila, če je to možno. (smeh) Skozi ples rastem in se razvijam tako fizično kot psihično. Daje mi svobodo, ljubezen, je moje zatočišče in res sem srečna, da je ples moje življenje.

Kako pa sta se ujela?

Dejan: S Tadejo sva se poznala že prej, zato sem zelo vesel, da je ravno ona moja soplesalka. Zanjo imam le lepe besede, saj je izjemna učiteljica z odličnim pedagoškim občutkom. Je nasmejana in vesela, kar daje treningom sproščeno energijo, hkrati pa ve bolje od mene, kaj lahko v plesu pokažem, in to s svojo potrpežljivostjo in hkrati vztrajnostjo privleče na plan. Kakšna pričakovanja ima do mene, ne vem, sem pa vesel, da razume, da nisem profesionalni plesalec in da je zame to še vedno zabava.

Tadeja: Spoznala sva se že pred oddajo, ker sem plesala z njegovo že prej omenjeno sestro Tino Zavrl v skupini Birds of Paradise. To je tudi pripomoglo k temu, da sva se takoj sprostila in da so bili treningi že od začetka tako zabavni kot tudi zahtevni.

zvezde plešejo

Kako potekajo vaše plesne ure? In kakšen učenec je Dejan?

Tadeja: Res lahko rečem, da sem srečna in ponosna, da sem dobila Dejana. Je nadarjen za ples, a pri njem največ štejejo njegova marljivost, zagnanost, vztrajnost in tudi trma. Je zelo priden in vesten učenec. Seveda pa je prav on zaslužen za največ smeha na treningih. Vedno je pozitiven in nasmejan, kljub temu da so treningi zelo naporni in dolgi, da zahtevajo veliko napora in koncentracije. Koreografije so težke in postavljam vse višja merila, ker vidim, koliko je sposoben. Zato trenirava res veliko – večkrat na dan.

Dejan, koliko strogi ste do sebe in kaj menite, da lahko pričakujemo v prihodnje od vaju?

Dejan: Do sebe sem kar strog, saj sem po horoskopu bik in sem zelo trmast. Kar si vtepem v glavo, želim uresničiti, izvesti. Na srečo me Tadeja velikokrat nato prizemlji in tako moje kosti ostanejo cele ... (smeh) Kaj lahko pričakujete, ne vem, saj na začetku tedna izvem le za ples, ki ga moram zvaditi tisti teden.

Katere so Dejanove prednosti in slabosti? S čim se bosta ukvarjala?

Tadeja: Prednost sta njegovi zagnanost in delavnost, slabost pa včasih pomanjkanje potrpežljivosti, ker bi rad vse naenkrat, a nekatere stvari pač zahtevajo svoj čas, še zlasti pri plesu. Prizadevava si, da Dejan v tem kratkem času res usvoji plesne gibe in vzljubi ples.

Dejan, ni skrivnost, da se najraje zavrtite na veselicah. S Tadejo sta se že zavrtela na domačo vižo z dunajskim valčkom. Kako pa, ko bo na sporedu tango ali kateri izmed bolj zahtevnih plesov?

Dejan: Na veselicah se najraje zavrtim, saj tam ni pravilne drže, koreografije, ampak je zgolj zabava. Sicer pa pravim, da so vsi plesi zelo zahtevni, saj ima vsak svoja pravila, posebnosti, zato je vsak enak izziv.

Kljub vsemu gre tudi za tekmovanje. Kaj menite, na katero noto boste lahko v prihodnje igrali pri občinstvu in žiriji? Na katere adute bosta stavila?

Tadeja: Staviva predvsem na trdo delo in trud čez teden in upava, da se bo to pokazalo tudi vsako nedeljo na parketu. Brez dela ni jela, in če se za nekaj resnično potrudiš in daš vse od sebe, pride tudi nagrada. Sprejemava vsak izziv, delava iz dneva v dan in se spopadava z vsem, kar dobiva, z veliko pozitivnosti, zabave in resnosti. Vedno poskušava ples tako natrenirati, da se v nedeljo lahko samo še zabavava. Najin cilj je uživati v plesu vsako nedeljo, in to nama do zdaj odlično uspeva.

Dejan: Občutka, da je to tekmovanje, nimam, saj imamo srečo, da je ekipa enkratna in smo z vsemi postali dobri prijatelji, s katerimi z veseljem med odmorom popijemo kavico, pojemo malico in se imamo ob tem super. Vsak od nas tekmuje predvsem sam s seboj, saj si želimo vsi narediti maksimalen napredek pri sebi, in to je vse, kar je od tekmovanja. Vsi smo na kamerah takšni, kot smo, in se pri tem ne obremenjujemo, kdo bo odplesal najbolje. Najlepši dan v tednu mi je prav zato nedelja, ko se celotna ekipa zbere in z njo preživim super dan, za konec pa naredimo skupaj eno odlično oddajo, v kateri vsak od nas nekaj doda, da se imajo lahko ljudje doma lepo in z nami uživajo.

Kako pa se razumete z drugimi pari? Se vidite kot tekmece?

Tadeja: Res smo v tako kratkem času postali prava plesna družina. Vsi se spodbujamo, navijamo, si pomagamo in se spoštujemo. Med nami ni rivalstva in vsi smo prijatelji.

Tadeja, ni skrivnost, da ste aktivni tudi na modnem področju. Bili ste celo spremljevalka miss Slovenije. Nam zaupate kaj o tem?

Tadeja: V svet mode sem vstopila že zelo mlada, naziv spremljevalke miss sem dobila pri rosnih 17 letih. Trenutno sem ta svet malo opustila, ker sem s projektom Zvezde plešejo precej zaposlena. Kar malo pogrešam modne piste in fotografske objektive.