Dejan Zavec: »Kriv sem!«

Vir: Govori.se
5. 1. 2011

Prostovoljska afera, ki je konec minulega leta pretresala slovensko javnost, je na današnji dan doživela nepričakovan preobrat. Dejan Zavec, svetovni boksarski prvak, je na lastno pobudo stopil pred kamere ter brez sramu, a z nekaj zadrege priznal, da mu pomoč sočloveku ni tuja. Je torej to skrivnost vzdevka »Mr. Sympathikus«?

Naj spomnimo, da sta bila pred tem sredi prostovoljskih intrig zalotena mnenjska voditelja svojih generacij, Miha Šalehar na sprehodu z moškim v invalidskem vozičku ter Marko Crnkovič med poučevanjem slovenščine.

Jima je Zavec s svojo gesto skušal stopiti v bran? Gre za nekaj, kar mu je predolgo ležalo na vesti? Neznanka ostaja tudi, kakšne oblike pomoči je imel v mislih, Zavec je namreč kljub javnemu priznanju ustvarjal vtis, kot da gre izključno za njegovo stvar. V strokovnih boksarskih krogih se ga sicer že od prej drži sloves filantropa, saj nasprotniku, ki pod težo njegovih napadov krene proti tlom, nikdar ne nameni dodatnega udarca.

Ne glede na vsa odprta vprašanja nekaj postaja jasno. Če so skrivna dejanja Šaleharja in Crnkoviča dala vedeti, da dobra dela ne potrebujejo reklame, Zavčeva izpoved dodaja, da dobra dela potrebujejo vas. Trojici so javno podporo nemudoma izrekli predstavniki Slovenske filantropije ter vseslovenskega prostovoljskega portala prostovoljstvo.org. Nikdar zadovoljni teoretiki zarot se pri tem že sprašujejo, ali ima celotna štorija kaj opraviti z vstopom v Evropsko leto prostovoljstva.

Dejan Zavec - Dejan Zavec