Dejan Zavec: Usodna Amerika ga še vleče

V ZDA ga še vleče (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
15. 9. 2011

Športne sanje našega boksarja Dejana Zavca se uresničujejo, čeprav niso bile takšne, kot bi si jih na večer boja želel slovenski narod. A tudi porazi so koraki k novim ciljem, je prepričan naš as Dejan.

Naš boksarski as Dejan Zavec si je naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji IBF priboril 11. decembra 2009, ko je v južnoafriškem Johannesburgu premagal domačina Isaaca Hlatshwaya.

Že nekaj mesecev pozneje se je v ringu srečal z Rodolfom Martinezom. Naslova pa mu ni odvzel niti Rafal Jackiewicz. Boleč prvi športni poraz, ki ga je imel s Poljakom še neporavnanega iz leta 2008, je Dejan ubranil pred razprodano stožiško dvorano. Slovnija pa je stala na nogah še enkrat - letošnjega februarja, ko je svoj naslov ubranil proti Američanu Paulu Delgadu.

Po dobrih 21 mesecih ubranitve naslova se je Dejanu odprla nova pot. “Dolgo smo iskali primernega partnerja in s tem se mi je ponudila prva priložnost nastopiti tudi čez lužo,” je priznal Dejan. “Prepričan pa sem, da ni zadnja. Veliko smo naredili za ta dvoboj in s tem dokazali, da smo prišli resnično daleč.” Odločitev je padla in Dejan se je pomeril z Andreom Berto (27 zmag, 21 s KO, 1 poraz) iz Miamija, ki po rodu prihaja s Haitija. S tem so se mu odprle nove možnosti, uresničile pa so se mu tudi dolgoletne želje in sanje po nastopu na najodmevnejših boksarskih odrih v ZDA.

Na skupni BoxRecovi lestvici v velterski kategoriji Berto zaseda 4. mesto (Zavec je mesto za njim), na lestvici Ringa, 'boksarski bibliji', pa je celo tretji. Pred njim sta le filipinski zvezdnik Manny Paquiao in njegov edini dosedanji 'krvnik' Victor Ortiz, medtem ko je Zavec četrti.

Krvava bitka preprečila uspeh

“S tem so se mi začele uresničevati dolgoletne želje in sanje. Seveda je bil dvoboj proti Bertu tudi zame velika čast, poklon in nagrada. Uvrstitev v najvišjo boksarsko ligo, ki je sicer skrbno varovana, je zares velik dosežek in nekaj, kar bi lahko primerjal s čudeži. Verjamem, da je v življenju tako, da se vse stvari zgodijo z namenom, in enako velja tudi za moj obračun v ZDA,” je še dodal Dejan.

Dobesedno 'krvava bitka' je potekala v Biloxiu in se zaključila že v peti rundi, ko je moral Dejan zaradi poškodb obraza predati borbo za ubranitev naslova svetovnega velterskega prvaka. Tako se je odločil Dejanov trener Dirk Dzemski in s tem preprečil še večje tveganje hujših zdravstvenih poškodb.

 

Upa, da bo Andre držal besedo

“Svojo moč sem hranil za drugo polovico borbe in bil na dobri poti, saj sem prav čutil, da Berto iz minute v minuto popušča. Žal pri tej strategiji ni sodeloval moj obraz oziroma je bila Andrejeva glava pretrda, saj smo se pozneje na videoposnetku prepričali, da me je zadel z njo. Trener se je verjetno odločil pravilno, ker je prekinil. Škoda, da je prišlo do tega, saj bi se v nasprotnem primeru zgodil nadvse zanimiv obračun,” je po svojem šele drugem profesionalnem porazu povedal Dejan. “Najprej se moram pozdraviti, potem pa upam, da bo Andre držal besedo in mi ponudil revanšo.”

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story