Dejana Zavca vsepovsod spremlja družina

Dejana Zavca vsepovsod spremlja družina (foto: Helena Kermelj, Story press) Helena Kermelj, Story press
Vir: Story
23. 4. 2015

Dejan Zavec je v mariborski dvorani Tabor izzival aktualnega svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po verziji WBF Sašo Jengojana in mu po težkem ter krvavem boju odvzel naslov. Tekma, ki gledalce ni pustila ravnodušne, je Dejanu znova dala upanje na nove korake v boksarski karieri.

Dvorana Tabor je bila na nogah. Vsi, ki so spremljali tekmo za naziv svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po verziji WBF, so od prve runde držali pesti za našega junaka. Po neprijetnem udarcu z glavo, ki ga je Dejan dobil od tekmeca, se je začelo trepetanje. Marsikdo se je vprašal, ali bo tekma zaradi poškodbe prekinjena, a Dejan se je boril kot še nikoli in zmaga je bila vsekakor upravičena.

"Nastopati v domačem kraju, pred domačo publiko je vedno pozitivno, a ima tudi negativne plati. Občinstvo pričakuje, da bo videlo več, kot pričakuje, in tukaj je tisti mali pritisk, ki se ga zavedamo vsi vpleteni. Po drugi strani pa, ne glede na to, kdo je tvoj nasprotnik, moraš dati več, kot če bi nastopal v tujini," je povedal Dejan.

Sašo Jengojan je veljal za močnega nasprotnika, ki ga v tujini imenujejo tudi zver z vzhoda. "Gnalo me je to, da moram srečo nekoliko izzivati, in če želiš nekaj doseči, moraš nekaj dati. Jengojan je bil prost, in ker je visoko na lestvici, je bil enostavno pravi. S to zmago sem znova opozoril nase. Prinesla mi je višjo raven in zdaj so znova dovoljene sanje!" je povedal zmagovalec dvoboja. Poteza izzvati tako močnega in toliko mlajšega nasprotnika je bila zelo drzna. A Dejan je vztrajno zagovarjal to, kar dela. "Mnogo imen bi lahko izbral, ki bi bila odmevna, ampak po mojem mnenju ni bil nihče primerljiv in ni stal tako visoko na lestvici. Mene zanima rezultat, ne posameznik kot borec," je dejal. Napeti dvoboj sta spremljali tudi njegovi hčerki Tia in Ivona.

"Družina me vedno spremlja in tudi Ivona ter Tia sta se letos nagibali, da bi si tekmo ogledali v spremstvu Fan kluba. No, to ni bilo prvič. Pred letom in pol sta bili prvič v Leipzigu in tam jima je bilo zelo všeč. Čeprav smo bili zaradi mojih priprav prikrajšanji za skupne trenutke. Ampak smo se vsega tega navadili," je povedal Dejan. "Zavedam se, da smo zelo navezana družina in da se med mojo odsotnostjo zelo pogrešamo. Trudim se, da je v zadnjem času manj teh mojih t. i. preskakovanj oz. da odpotujem samo takrat, ko je nujno. Skupaj z Natašo poskušava čim bolj optimizirati naše življenje, tako da smo čim več časa skupaj. Zavedava pa se tudi, da ni idealno glede na naravo mojega dela, ampak poskušamo narediti čim bolje. Zato kompenziramo, kolikor se pač da. V prvi vrsti vemo, da če hočemo nekaj imeti, moramo tudi nekaj dati. To je moja služba in temu primerno se tudi obnašamo. Kaj bi bilo, če bi bil zaposlen v kakšnem podjetju, ki bi me nenehno pošiljalo na službena potovanja? Lahko bi bilo še huje. Ampak to je pač moja služba in del tega, kar počnem."

Tia in Ivona sta pridni deklici, ki radi obiskujeta šolo in spremljata očka pri njegovih športnih podvigih.

"Zelo presenetljivo in realno spremljata moje delo. V bistvu imata zelo dobro razvit občutek za to, kar počnem. Ni pa se jima treba in niti nočem, da se s tem obremenjujeta. Ne želim jih obremenjevati s tem, ko izgubim ali zmagam. Pri njima je vse skupaj še vedno nekako zapeljano skozi igro in zabavo. Zagotovo pa včasih tudi začutita kakšno napetost. Sploh tako kot zdaj, ko je bila prisotna poškodba. Ali pa kadar moram kam oditi. Takrat sta veliko bolj čustveni," je priznal Dejan. Zato pa veliko več prostega časa deklici izkoristita, kadar je očka z njima. "Z mano gresta Radi na trening, potem si nadeneta moje rokavice, telovadimo skupaj in navijata zame. Obe radi pogledata, kaj se dogaja. Predvsem pa sta najboljši gledalki, kajti rekreacija ju zelo pritegne.

Spremljata pa tudi druge punce in fante, ki trenirajo v Gymu. Zelo sta navdušeni in vse poznata po imenu. Ivona sicer trenira odbojko, Tia pa košarko. Potem so tukaj še plesne vaje in jahanje. No, teh aktivnosti se kar nabere, trudimo pa se, da jih razporedimo in da ima vsaka eno do dve dejavnosti na teden. Sta vpleteni v dogajanje, ampak glede na to, da smo doma v naravi, ju ni treba siliti v dodatne športne aktivnosti."

NEKAJ ČASA LOČENI: Zdaj bodo nadoknadili

Pred tekmo za osvojitev naziva svetovnega prvaka po verziji WBF je bila družinica nekaj časa ločena. "Tako je in to smo sprejeli, zato smo tudi zadnje praznike preživeli ločeno. Pri nas doma je ob božiču res družinski praznik, ampak ker sem imel priprave v Nemčiji, ga nismo mogli preživeti tako, kot bi si želel. Bomo pa zagotovo nadoknadili."

Dejan se praznikov rad spominja po drugačnih časih, kot so danes. "Ko sem bil mlajši, je bilo drugače. Spomnim se, kako smo s fanti hodili naokrog in pokali s karbidom. Za petarde ni bilo denarja, ker so bile predrage. Danes pa sem zagovornik, da se ne poka. Predvsem zaradi živali in vsega, kar hrup moti. Pa tudi Tia in Ivona sta zelo plašni in jokata tudi zaradi živalic."

Trening Dejana Zavca in Saše JengoJana

Dejan Zavec in Saša Jengojan sta se pred sobotno borbo za svetovnega prvaka predstavila v mariborskem Europarku. Na osrednjem prireditvenem prostoru so si lahko obiskovalci ogledali odprti trening obeh borcev. Zanimiv športno obarvan dogodek so pospremile tudi atraktivne animacijske točke Športnega centra Barada.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 16/2015

Story 16/2015, od 16. 04. 2015