Legendarna skupina Orlek: "Delujemo bolje kot kdaj koli prej!"

Legendarna skupina Orlek: "Delujemo bolje kot kdaj koli prej!" (foto: Foto: Luka Rifelj) Foto: Luka Rifelj
Vir: Story
27. 12. 2020

Skupina Orlek že 30 let osvaja svet s svojim knap'n'rollom in širjenjem pozitive.

Ko je pred kratkim korona odpihnila snemanje motorističnega zbora, so nas nasmejali z video parodijo koronskih ukrepov. Filmček s 'policajem' Miho Brajnikom in izbranimi delinkventi iz Orlekov si oglejte na spletu, takt mu daje himna letos otožnega martinovega Ko se vino več ne toči, o giricah in klapah, o katerih pojejo v drugi pesmi z aktualnega dvojnega singla, pa Zasavci tudi še niso rekli zadnje.

Glasbeniki ste med tistimi, ki jim korona najbolj nagaja. Vam je prinesla tudi kaj lepega?

Odnesla je nekaj deset koncertov. Po odlični sezoni, eni najboljših v 30 letih, je za letos kazalo še bolje. Posebej nam je žal odpovedi majskega nastopa v Milanu, saj v Italiji še nismo igrali, čeprav smo že koncertirali v Južni in Severni Ameriki, več delih Azije, celo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. A ravno, ko bi moral Milano spoznati Orleke, je Lombardija doživljala vrhunec epidemije. Upamo, da jih obiščemo, ko se razmere umirijo. No, korona je prinesla tudi to, da smo letos skoraj vsak konec tedna doma, medtem ko je bila prej kakšna prosta poletna sobota prava posebnost. Tudi z datumi za dopuste letos nismo imeli težav. (smeh)

Številni glasbeniki so v krču, čeprav sveže slovenske glasbe letos ne manjka. Kako je z vami? Pišete? Snemate? Vam uspeva vsaj vaditi?

Letos izdajamo še zadnje pesmi z albuma Živel rokenrol, ki je izšel ob naši 30-letnici. Teh bo kmalu zmanjkalo, imamo pa mogoče še kakšen singel na Frpruhu iz leta 2017. To je dobro zaledje, saj smo po juniju, poleti so bili dopusti, zdaj pa je ponovno udaril virus, opustili vaje. Če ne moremo nastopati, tudi vadimo ne. Imamo majhen prostor, vsak pride iz svojega konca, nekateri živijo kar daleč od Zasavja, in bi lahko preveč tvegali. Kakšen član je ne nazadnje že v rizični skupini.

skupina Orlek

Kaj ste sicer počeli med karanteno?

Najbolj prav je koncertni premor prišel prav našemu trobentaču Janu, saj je poleti dobil sina in kupil hišo. Hiša še ni dokončana, tako da ima z njo veliko dela, poleg službe, seveda. Harmonikar Jure se je, glede na to, da že 15 let redno igra po Avstriji in Nemčiji, končno vpisal na tečaj nemščine. Vsak dan pa tudi pridno razvaja boljšo polovico z novimi kuharskimi dosežki. Pod njeno kuharsko taktirko. Pevec Vlado pa je izkoristil karantensko obdobje za jesenska kmečka opravila, med drugim tudi prešanje bunkovca, ki ga pije vsa vas in žlahta.

S čim, poleg glasbe, se še ukvarjate člani skupine? Se je to v 30 letih kaj spremenilo?

V 30 letih se je spremenilo marsikaj, tudi zasedba skupine Orlek. Zdaj so v bendu mladi, glasbeno izobraženi člani. Starejši se učimo od mlajših, mladi pa sledijo izkušenim starejšim. Tako po 30 letih delujemo bolje kot kdaj koli prej. Poleg zanimanja za 'kuolm' smo z leti prišli tudi do bolj svetovnih nazorov. Nekateri se podijo za denarjem, drugi kregajo s prijatelji o politiki, tretji berejo raznovrstne knjige, vodijo svoje psičke na tekmovanja, sprehajajo muce na povodcih, se zaljubljajo, planinarijo …

Tridesetletnico ste praznovali v Kinu Šiška. Zakaj prav tam?

Ker smo hoteli povedati, da smo bend, ki ima močne korenine na slovenski glasbeni in (pop)kulturni sceni, da se po 30 letih še vedno razvijamo in smo še relevantni. Zdaj smo v bolj rokerski fazi in Kino Šiška se je nam zdel najprimernejši prostor za takšen koncert. Seveda smo praznovali po vsej Sloveniji, med drugim tudi na festivalu Lent. Doma pa smo igrali na Zagorski noči, kar je bilo posebno doživetje. Če bi organizirali svoj koncert, bi težko pričarali takšno vzdušje s tako veliko množico. Tudi v videu za pesem Kranjski Janez, ki smo ga zlepili iz posnetkov tega koncerta, se lepo vidi tisto odlično vzdušje.

skupina orlek

V Adijo klape pojete, da imate raje rokenrol kot girice. Kako gledate na naše pevce, ki ustvarjajo dalmatinsko glasbo? Včasih se je, če že, z ambicijo osvajanja juga ustvarjalo v srbohrvaščini ob slovenščini.

Verjetno si vsi želimo, da bi se pri nas ob slovenski vrtela tudi tuja glasba. Čim bolj različna, iz čim več držav, saj je ena najlepših odlik glasbe ravno njena raznolikost. A pri nas je, to smo že doživeli v 90. letih, spet opazen močan trend poslušanja melosa nekdanjih južnih republik. Tudi v hiphopu, recimo. To nam glasbenikom seveda ni všeč, ker če nisi del tega melosa, do ušes določenega občinstva sploh ne prideš. Ne nujno po krivdi poslušalcev. Včasih so prepreka tisti, ki imajo vpliv na to, kdo kje nastopa in se vrti.

Snemanje videa za Adijo klape se ni izšlo, se pa v spotu za Ko se vino več ne toči zrcali vaš pozitivni značaj: v težavi ste videli izziv in posneli parodijo na druženje ob koronskih omejitvah. Iz česa črpate optimizem?

Optimist si, če si delaven, iznajdljiv in če se znaš pošaliti tudi na svoj račun. Ker so, ravno ko bi moral nastati video Adijo klape, sprejeli zelo omejevalne ukrepe, smo odpovedali snemanje. Nato pa hitro ugotovili, da bi za pesem Ko se vino več ne toči ti ukrepi bili najbolj primerni, in izkoristili razmere, ki so pomagale, da je video postal pravi hit na YouTubu. Ljudje so v njem prepoznali pravi značaj skupine Orlek. Smo optimisti in zato smo že 30 let na sceni.

Kdo je najbolj zabaven član benda?

Vedno je v skupini delovalo kup zabavnih ljudi, v sedanji postavi pa ni tako izrazitega šaljivca, kot je bil naš dolgoletni bobnar Joco. Bil je duša benda in inteligentno zabaven. Poseben, pozitiven in s svojim humorjem ni žalil drugih. Vsi smo ga želeli poslušati in komaj smo čakali dolge vožnje v tujino, da smo se zabavali. Če je bila priložnost, pa je nasmejal tudi občinstvo.

Praznovanje katerih praznikov ali običajev boste zdaj, ko velika druženja niso dovoljena, najbolj pogrešali?

Pustne maškarade. (smeh) Nošenje mask je postalo preveč običajno.

Kdaj ste nazadnje zaigrali in zapeli boljšim polovicam? Pojete in igrate tudi takrat, kadar ne nastopate?

Jure: Igram harmoniko, klavir in ne pojem. In to počnem vsak dan. Moja služba je resen hobi, s katerim se ubada vsa družina.

Vlado: Rad zapojem soprogi in nasploh z veseljem pojem tudi, ko tega ne počnem službeno.

Peter (bobni): Ravnokar smo imeli glasbeni večer z mojim dekletom in njeno družino. V prostem času rad igram tudi na kitaro.

Kristijan (saksofon): Ravno danes sem ženi pel Pandorino skrinjico Avia banda in potem sva jo skupaj pela med kosilom. (smeh) Pri nas doma ves čas pojemo. Otroka najbrž mislita, da živita v muzikalu.

Kdo je najbolj kritičen poslušalec vaše glasbe in vam svoje mnenje tudi pove?

Jure: Moja največja kritika sta punca in muca Monika. Preostali mucki v stanovanju niso kulturniki in jih kot kritike ne upoštevam. Zbežijo takoj, ko zgrabim harmoniko ali sedem za klavir. (smeh) Posneto glasbo pogosto razpršimo med prijatelje, ki nas poslušajo in povejo mnenje. A okusi so zelo različni in vsak ima svojo izbrano pesem. Pravih glasbenih kritikov in urednikov pa pri nas skoraj več ni.

Novo leto je vedno priložnost za nove začetke. Kaj bo leto 2021 prineslo vaši skupini?

Skupina ima že več kot tri leta začrtano pot, ki jo vseskozi prilagajamo. Torej se ne bo veliko spremenilo. Upamo, da bomo kmalu spet lahko stopili na odre in osrečevali ljudi, oni pa nas. Album Živel rokenrol je eden naših boljših, z njega smo izdali devet radijskih singlov in upamo, da se bodo te pesmi še dolgo vrtele. Spomladi bi lahko posneli še video za Adijo klape, potem pa naprej. Seveda pa vsi ustvarjamo novo glasbo (kar nekaj članov skupine vodi oz. deluje še v drugih skupinah; op. a.) in zagotovo se bo kaj od tega pojavilo tudi v repertoarju skupine Orlek.

Napisal: G. Z., Fotografije // Luka Rifelj/ Arhiv Izvajalca

Nova Story že v prodaji

Story