Demeter Bitenc je pustil neizbrisen pečat!

Demeter Bitenc je pustil neizbrisen pečat! (foto: Vid Rotar) Vid Rotar
Vir: Lady
10. 5. 2018

Ne le izjemen igralec, Demeter Bitenc je bil tudi kavalir, gospod, ki je za seboj pustil neizbrisen pečat. V svoji 70-letni karieri je nanizal več kot 230 gledaliških in filmskih vlog.

Igralec se je rodil leta 1922 v premožni ljubljanski meščanski družini, otroštvo pa je preživel na Gorenjskem. V intervjuju pred leti je dejal, da je prav dober spomin posledica lepih spominov na mladost. "Lepo otroštvo sem imel, čeprav s starši nismo živeli skupaj. Jaz sem živel v Ljubljani, ampak poleti smo skupaj preživeli počitnice v Planici," je novinarki zaupal Bitenc.

Po diplomi na trgovski akademiji se je posvetil gledališču in filmu, za katera se je navdušil že med študijem. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure igranja, leta 1943 pa se mu je znanje poplačalo in sprejeli so ga v ansambel slovenske Drame. V slovenskem celovečercu Na svoji zemlji je dobil tudi prvo filmsko izkušnjo, prvi pravi debi pa je dočakal v vlogi nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino.

Od takrat je pogosto nastopal v vlogah nemških vojakov in negativcev, bil je edini slovenski igralec, ki se je v šestdesetih letih odločil za poklic svobodnega igralca in se preizkusil tudi na mednarodnem prizorišču. Naj bodo špageti vesterni ali pa mitološki spektakli, trilerji ali kriminalke, v vseh je pustil svoj pečat. Z zlatimi črkami pa se je zapisal tudi pri dekletih, ki so se ujele v njegovo mrežo. "Razdevičil nisem nobene," je v smehu zaupal novinarki pred tremi leti in nadaljeval: "Ne moreš se osredotočiti na eno stvar. Zdaj imam 93 let, in to je toliko različnih obdobij, družbena struktura se je spremenila ... To so resne stvari. Najlepše je tako in tako, ko se zaljubiš. Koliko časa traja, pa je druga stvar. Poznate divjega petelina in ruševca? Lov na ruševca je zelo težak. Zakaj? Ker ima tako dober sluh, da ga težko ujameš. Ko pa je zaljubljen, čivka in poje. Takrat ne sliši, zato ga lahko počiš. Torej, ko si zaljubljen, pozabiš na vse."

V življenju je bil dvakrat poročen, prvikrat je pred oltar stopil še zelo mlad. "Zame sem se premlad poročil, 21 let sem bil star. Pravim, da čim pozneje, tem bolje. V zakon moraš priti z izkušnjami, ker se z leti spreminja tudi odnos do žensk in obratno. Včasih je na primer veljalo, da mora biti ženska devica pred poroko. Ampak če ti tega dela prej ne spoznaš, kako veš, ali 'pašeta' skupaj ali ne? Velika ljubezen je tista, ki svobodno ljubi in traja," je delil svoja razmišljanja. Drugič se je v zakon podal starejši, s plemkinjo Renee pl. Podhorky, za katero je rad poudaril, da je imela plemenitost v sebi. Mi pa dodajamo: "Tako kot igralec sam!" V slovenskem kulturnem prostoru bo po izgubi zazevala velika luknja, na nebu pa nova zvezda.