Desa Muck: "Moj organizem ne prenese več vprašanj!"

27. 12. 2016 | Vir: Lady
Deli
Desa Muck: "Moj organizem ne prenese več vprašanj!" (foto: Goran Antley)
Goran Antley

"Moj organizem ne prenese več vprašanj," je v svojem humorističnem slogu potarnala Desa Muck, ko sem jo klicala za intervju. Nagradam, ki jih je že prejela, se je namreč pridružila še Ježkova, kar je za 61-letno pisateljico, igralko, humoristko in kolumnistko spet nov dosežek. Sicer je Desa že nekaj časa sveže zaljubljena in kmalu naj bi zapeli tudi poročni zvonovi – za Deso že četrtič!

Njen humor je nekaj posebnega, saj pove to, kar misli, brez ovinkarjenja in z nekim pozitivnim tonom. Za Tednik je tako povedala: "Ne vem, od kod vlečem ta humor. Sem kot gospodinja med vojno – vse, kar imaš, kar se ti je zgodilo, moraš porabiti." Med občinstvom je postala najbolj znana po svojem dolgoletnem sodelovanju z Mariem Galuničem, saj je nastopala v njegovih oddajah in nas zabavala ob nedeljah. Tam je pisala scenarije za skeče, v katerih je tudi igrala. Igrala je tudi v nadaljevankah in filmih, za vlogo v filmu Instalacije ljubezni je prejela nagrado vesna. Tukaj naj še omenimo, da je za oddajo Videogodba prejela nagrado viktor. Najbolj jo verjetno poznamo kot zelo plodno pisateljico, saj je napisala že več kot 50 knjig za otroke, mladostnike in odrasle. Z večernico je bil nagrajen njen roman Lažniva Suzi, njene knjige o Anici pa navdušujejo otroke, saj so prav te otroci že večkrat izbrali za svoje najljubše.

Od doma je odšla pri 15 letih

Desa danes živi na Dolenjskem v Mokronogu. Ima tri hčere, ki so že odrasle: Zalo, Urško in Ano Izo. Zanimivo je, da se tudi one udejstvujejo na umetniških področjih. Sama je v šoli vztrajala le do konca osnovne šole, od doma je odšla pri 15 letih. "Danes bi mi najbrž že v prvem razredu dali kakšne tablete. Niti nisem bila toliko nemirna, ampak nisem mogla početi le ene stvari naenkrat. Nisem spadala tja, počutila sem se ujeto, nerazumljeno in osamljeno. Če si drugačen, si želiš le to, da bi bil kot drugi, zato da bi imel mir, manj težav in bi laže prišel naprej," se spominja tistega časa. Večkrat je že povedala, da s humorjem ščiti svojo žalost, ki je zelo globoka in je je kar veliko. Iz javnega življenja se je umaknila že pred desetimi leti. Sama pravi, da zato, ker je bila del tega življenja samo zato, ker je bila tam poklicno, sicer jo zelo izčrpavajo površni klepeti in odnosi, ki so del javnega življenja.

Nov partner, novi izzivi

Njena tretja knjiga z naslovom Takole bom rekla... bo izšla pa pri založbi Muck – Blažina. To je založba, ki jo ima Desa skupaj s svojim novim partnerjem. Desa pravi, da ima zdaj končno ob sebi človeka, ki mu res zaupa, zato se bo verjetno tudi spet poročila – to bo zanjo že četrta poroka. Igor Blažina je od nje mlajši šest let in prihaja iz Postojne. Bil je desna roka Marjana Batagelja, uspešnega podjetnika, ki si je ime zgradil s prodajo sesalnikov in pridobitvijo koncesije za upravljanje Postojnske jame. Preden je začel delati pri Batagelju, je bil Igor predsednik območne Gospodarske zbornice Slovenije, še prej je posloval z nepremičninami. Menda je Igor zasebno še vedno zasanjan fant in se z Deso neizmerno ujemata. Igor ima iz prejšnjega zakona sina in hčer, ki se menda lepo razumeta s tremi Desinimi hčerkami. Skupaj živijo v Mokronogu na Dolenjskem, Desa pa je sicer Ljubljančanka.

Preizkusila se je v več poklicih

Desa Muck je nečakinja slovenskega igralca, pesnika in profesorja Kristijana Mucka. Preizkusila se je v več poklicih, najprej kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Poljane, kasneje kot negovalka duševno prizadetih otrok. Bila je zaposlena tudi kot tehnična risarka v gradbenem podjetju. Preizkusila se je v vlogi igralke v filmih in gledaliških predstavah ter kot voditeljica, nazadnje se je lotila še pisanja. Je svobodna umetnica in izjemno plodna ter priljubljena pisateljica.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec