Desa Muck se po nekaj letih vrača s poroko

19. 12. 2016 | Vir: Nova
Deli
Desa Muck se po nekaj letih vrača s poroko (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Desa Muck se je zadnjih deset let umaknila iz javnega življenja. "Intervjuji me zelo izčrpavajo," mi je povedala, a nam kljub temu zaupala nekaj o svojih novih projektih, ki so povezani z njeno zadnjo ljubeznijo.

Številnim nagradam, ki jih je prejela uspešna pisateljica, igralka, humoristka in kolumnistka, se je pretekli teden pridružila še Ježkova. Ta se je pridružila vesni, ki jo je prejela za film Instalacije ljubezni, ter večernici, ki ji jo je prinesel roman Lažniva Suzi. Najbolj pa jo verjetno poznamo s televizije, saj je bila redno v oddajah Maria Galuniča, kjer nas je zabavala s svojimi skeči. Ki jih je seveda pisala sama. Čeprav je za več let izginila z malih zaslonov, pa zdaj ponovno lahko gledamo v nadaljevanki Več po oglasih. Desa je zelo aktivna in tudi uspešna v svojem poklicu, čeprav je dokončala le osnovno šolo. Povedala je, da je bila zelo nemiren in radoživ otrok, ki ni zmogel početi le ene stvari naenkrat.

"Danes bi me verjetno dali na tablete." Že pri 15 letih je odšla od doma in opravljala najrazličnejše poklice. Najprej kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Poljane, pozneje kot negovalka duševno prizadetih otrok. Bila je zaposlena tudi kot tehnična risarka v gradbenem podjetju. Preizkusila se je v vlogi igralke v filmih, gledaliških predstavah ter kot voditeljica, nazadnje se je lotila še pisanja. "S humorjem ščitim svojo žalost, ki je zelo globoka in je je veliko, pa strah in negotovost. To je značilno za večino humoristov," je povedala za oddajo Tednik. Enainšestdesetletnica ima sicer nekaj zdravstvenih težav s ščitnico in diabetesom, vendar oboje uspešno premaguje. Kljub temu se z gledališčem prav zaradi teh težav ne bo več ukvarjala.

Ljubezen in posel z novim partnerjem

Desa že dolgo živi v Mokronogu na Dolenjskem, sicer pa je rojena Ljubljančanka. Lani je javno oznanila, da je znova zaljubljena, da ima ob sebi končno zaupanja vrednega človeka in da se bo morda že četrtič poročila. Njen novi partner je Igor Blažina, ki je od nje mlajši šest let in prihaja iz Postojne, kjer je delal za Marjana Batagelja, uspešnega podjetnika, ki ima koncesijo za upravljanje Postojnske jame. Preden je začel delati pri Batagelju, je bil Igor predsednik območne Gospodarske zbornice Slovenije, še prej pa je posloval z nepremičninami. Sicer zelo nerada govori o prihajajočih projektih, saj je malo vraževerna.

Trenutno piše dve knjigi za otroke, njen partner pa bo odprl trgovino v Mokronogu, ki bo namenjena družinam, saj bo tam nekaj za mamice in očke, predvsem pa za otroke. Prostor sta že dobila, v trgovini pa bi lahko kupili knjige za otroke in starše, čokoladne pregrehe in vino, saj je Igor tudi magister vinogradništva in sommelier. Desa pravi, da bo sodelovala po svojih močeh kot tudi v založbi in produkcijski hiši Muck-Blažina, ki jo ima po novem s svojim partnerjem. Kot prva knjiga nove založbe bo izšla njena tretja knjiga kolumen Takole bom rekla ..., sicer pa pripravlja še predstavo Anica in Grozovitež, ki jo bo režirala njena najstarejša hči Zala Sajko, ki je diplomirana režiserka.

Desino terapevtsko pisanje

Desa sodeluje tudi v zelo zanimivem projektu, ki nastaja v sklopu projekta Klub domišljije, ki ga organizira Knjižnica Pavla Golie Trebnje in Zavod za prestajanje kazni Dob pri Mirni. Tam zapornikom pripoveduje o terapevtskem pisanju. "Mene so večkrat v življenju reševale knjige. Brala sem ponoči pod odejo, saj nisem imela srečnega otroštva." Pisanje je zanjo tudi fizično naporno, saj je včasih za računalnikom tudi po 20 ur. "Terapevtsko pisanje lahko prinese odrešitev in notranje olajšanje – če ne pišeš le, kaj so drugi tebi naredili, ampak tudi, kaj si ti komu naredil. To je ta empatija, s katero si se sposoben vživeti v druge ljudi," je povedala za oddajo Tednik.

E. J.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik