Desetletni izziv zajel tudi znane Slovence in Slovenke

Desetletni izziv zajel tudi znane Slovence in Slovenke (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
7. 2. 2019

V zadnjih tednih se je po spletnih omrežjih kot virus razširil fenomen objavljanja fotografij iz preteklosti, ki so ga uporabniki poimenovali z oznako #10yearchallenge. 

Med njimi je svoje fotografije iz leta 2009 in sedanjosti objavilo tudi nekaj znanih Slovencev, zato smo malce pobrskali po naših arhivih in našli tiste, ki so v desetletju izgubili kakšen kilogram ali pridobili kakšen siv las. Strokovnjaki pravijo, da se za tem fenomenom skriva veliko več kot le pobeg v preteklost in obujanje spominov. Poleg tega da so v zadnjih letih z razvojem tehnologije naša živ­ljenja začela minevati še hitreje kot prej, nekateri pravijo, da so takšna samoreflektivna potovanja v svojo preteklost dobrodošla, da ocenimo in ne pozabimo, kaj vse smo v desetletju dosegli. Spet drugi opozarjajo, da je bila to le dobro premišljena poteza Facebooka, da pri programu prepoznavanja obraza pridejo še do boljšega dostopa in intimnih podatkov vsakega posameznika.

Helena Blagne

Uganete, katera fotografija je iz leta 2009 in katera izpred nekaj mesecev, ko se je Helena po 10 letih premora spet vrnila na veliki oder tivolske dvorane? Kot da čas za slovensko divo ne bi mineval v istem tempu kot za nas, navadne smrtnike. 55-letna Jeseničanka ima za seboj bogato 30-letno kariero, ki jo je v zadnjem desetletju ponesla še v opero, pred meseci pa tudi na gledališke odre, kjer se šali na račun menopavze.

Gašper Kramar

Frizer in tekmovalec zadnje sezone kuharskega šova MasterChef Gašper Kramar je za štedilnik v studiu prvič stopil z več kot 185 kilogrami, kmalu po šovu pa si je zadal velikopotezni cilj, da si do letošnjega poletja prvič v življenju 'prigara' šestorček na trebuhu. 33-letnik je tako popolnoma spremenil svoj življenjski slog, v vsakdanjik uvedel uravnoteženo prehrano, zavihal rokave in po nekaj mesecih potenja v fitnesu izgubil dobršen del odvečne teže, kar dokazujejo tudi fotografije.

Jan Plestenjak

Za večnega šarmerja Jana Plestenjaka že od nekdaj pravijo, da je kot vino, z leti postaja vse boljši. Tudi med brskanjem po arhivu so se skozi leta bolj ali ne spreminjali le njegov slog oblačenja in dekleta, ki so mu v različnih obdobjih grela srce in posteljo. 45-letni Škofjeločan, ki je svoj dom in zavetje že pred leti našel v Strunjanu, je lani praznoval 25 let glasbene kariere, ki jo je okronal z razprodanim koncertom v Stožicah.

Tina Gaber

Nekdanja misica Tina Gaber je šla v svojem izzivu še malce dlje in objavila fotografijo izpred 17 let, ko se je njeno življenje vrtelo okoli plesa, nastopov in lepotnih tekmovanj. “Na levi imam 15 let (konec 8. razreda), na desni pa 32 let. Važna skos! Btw, po meni je Shakira dobila navdih. Nisem ravno taka hodila v javnost, ker bi me moj ati nemudoma fentu,” se je pošalila Tina, ki si je v zadnjem desetletju ustvarila uspešno kariero kot lobistka in blogarka.

Raay in Marjetka Vovk

Fotografija iz leta 2009 je nastala na podelitvi viktorjev, ko Marjetka in Raay Vovk iz dvojca Maraaya še nista bila starša, bila pa sta že takrat uspešna glasbenika. Januarja 2012 sta prvič postala starša sinčku Vidu, dve leti pozneje pa se je družini pridružil še sin Oskar. V zadnjem desetletju sta nanizala kar nekaj uspešnic za svoje varovance, s svojo skladbo Here for You pa sta Slovenijo zastopala na Evroviziji na Dunaju.

Rene Mlekuž

Tudi nekdanji smučar Rene Mlekuž nas je popeljal v svojo preteklost in ob svoji fotografiji zapisal: “Zrasli so mi lasje, dobil 2 krasna 'klončka' in še kaj za povrh ...(smeh) #10yearschallenge.” Simpatični 43-letnik, ki se je po koncu kariere podal v poslovne vode, še vedno rad smuča, predvsem pa svoje proste trenutke tudi po ločitvi posveča hčerki Liji in sinu Luki.

Špela Grošelj

Pevka Špela Grošelj je glasbeno kariero začela v najstniški zasedbi Foxy Teens, vrh svoje slave pa je dosegla v turbo folk skupini Atomic Harmonik, s katero so Slovenijo kot tornado zavzeli leta 2004. Po nekaj letih nenehnega nastopanja in bitke s kilogrami je 34-letnica pogumno stopila na samostojno pevsko pot, in čeprav je bila ljubezen zanjo vedno nehvaležna tema, je že tri leta srečna v objemu svojega fanta Gregorja.Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: Helena Kermelj, Igor Zaplatil, Sašo Radej, Primož Predalič, Žiga Culiberg, osebni arhiv