Ditka: "Tako glasba kot živali me spremljajo vse moje življenje!"

Ditka: "Tako glasba kot živali me spremljajo vse moje življenje!" (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
25. 12. 2016

Pevka Ditka že od nekdaj živi z glasbo. Poleg te pa so njena velika ljubezen tudi živali. S sestro sta bili presrečni, ko sta dobili psa, prej pa sta imeli že cel kup majhnih živalic.

Ditka, imate dve veliki ljubezni – živali in glasbo. Za tretjo pa danes ne bom spraševala. Povejte kaj več o svojih živalih (od otroštva naprej).

Res je. Tako glasba kot živali me spremljajo vse moje življenje.

Doma smo od nekdaj imeli hišne ljubljenčke. Začelo se je z zlatimi ribicami, nadaljevalo pa s plešočimi miškami, zajčkom, hrčkom, činčilo, papigo, želvo, mačkami, vse do naše prve bernske planšarke Melly. Moja in sestrina velika želja je bila, da bi imeli psa, in ko smo se preselili v hišo, sta nama starša to željo uresničila. Bernski planšarji nas od takrat ves čas spremljajo. Tudi zdaj, ko sva odrasli in ni več toliko časa za druge živali, naju spremljajo kužki. Sestra ima tri psičke, jaz pa enega kužka. Ime mu je Bowie in je, seveda, bernski planšar.

Trenutno imate šestmesečnega bernčka z zanimivim imenom ... Povejte, kaj veste o njem in o tem, zakaj tako ime?

Ime mu je Bowie. To je prvi kuža, ki je čisto moj, vse psičke prej so bile družinske.

Želela sem ga poimenovati po kakšnem legendarnem glasbeniku. Kar nekaj časa sem izbirala pravo ime. Nato pa smo z družino gledali fotografije z mojega poletnega potovanja v Toskani, kjer sem se udeležila tudi nekaj koncertov. Na eni zmed fotografij je bil v ozadju na plakatu glasbenik David Bowie in sestra je rekla: Kaj pa, če bi bil tvoj kuža Bowie? Ideja mi je bila takoj všeč in to ime mu je zares pisano na kožo. Je točno tak kuža, kot sem si ga želela. Umirjen, prijazen, crkljiv, ubogljiv in zvest. Ves čas je ob meni. Tudi če sem dve uri zaprta v studiu in ustvarjam, leži ob meni. Večkrat se pošalim, da je moj najzvestejši oboževalec.

Kako se pa razume s kužki vaše sestre Eve?

Odlično. Eva je res strokovnjakinja za pse in tako kot meni glasba njej pasji svet pomeni vse na svetu. Zelo veliko mi pomaga tudi pri vzgoji Bowieja, za kar sem ji zelo hvaležna.

Tudi glasba vam je bila tako kot ljubezen do živali že položena v zibelko, kajne?

Drži. Prihajam iz glasbene družine. Moj oče je profesionalni glasbenik in me je navdušil nad glasbo. Od nekdaj glasbo izvajam in ustvarjam samo iz veselja. Moja zgodba se piše počasi, v družinskem krogu, z veliko ljubezni do ustvarjanja glasbe in predvsem uživanja ob njenem izvajanju. Zelo sem vesela, ker se vse tako lepo razvija. Nastopov je vse več, izšli sta že dve moji zgoščenki, ljudje pa z mojih koncertov vedno odhajajo zadovoljni. To je zame največji uspeh in tisto, kar sem si od nekdaj želela.

Kdo piše pesmi, glasbo ... ?

Pesmi ustvarjava z očetom Gorazdom, ki je tudi moj glavni mentor. Nekaj napiše on, nekaj ustvariva skupaj, čedalje več pa pišem tudi sama. Piševa avtorsko glasbo z angleškimi besedili, saj je moja velika želja, da se bolj predstavim tudi v tujini. Na drugi strani pa gre za uglasbitev poezije slovenskih pesnikov, trenutno največ Ferija Lainščka, s katerim tudi veliko skupaj nastopava. Oba z očetom sva velika ljubitelja lepe poezije in uživava, ko lahko besedam dodajava glasbo.

Izšel je vaš novi CD z naslovom Ne spreminjaj me. Kje vse vas lahko slišimo in vidimo v čarobnem decembru?

Septembra letos je izšel moji novi CD Ne spreminjaj me, ki je nastal v sodelovanju s pesnikom Ferijem Lainščkom. Feri je avtor vseh desetih pesmi, ki so na CD, glasbo zanje pa sva napisala z očetom. Oče je avtor vseh aranžmajev. Rdeča nit vseh pesmi je ljubezen, ki je tudi meni osebno ena najvišjih vrednot.

Novembra sem začela zimsko turnejo. Za mano sta že dva uspešna koncerta v Mariboru in na Ravnah.

Decembra pripravljam veliki koncert z glasbenimi gosti v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. To bo res poseben dogodek. Vabljeni ste prav vsi, bo pa 28. 12. ob 19.30.

Januarja pa me samostojna koncerta čakata še na Ptuju in v Murski Soboti.

Moje projekte lahko spremljate tudi na www.ditkamusic.com.