Ditka: Zapela za dober namen na URI soča

Ditka: Zapela za dober namen na URI soča (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
8. 7. 2017

Na otroškem oddelku URI Soča so zaradi že tretje velikodušne donacije Skupine SIJ bogatejši za dve napravi, napravo za vajo hoje in prenosni spirometer, ki bosta tamkajšnjim otrokom pomagali pri lažji rehabilitaciji in diagnostiki. Pred časom so ob novih pridobitvah spet pripravili ganljiv dogodek in veselo druženje s piknikom za male bolnike, ki ga je z naravno lepim glasom popestrila pevka Ditka.

Da sreča ni nekaj, kar pride samo, kot v skladbi Prinesi mi rože prepeva Ditka, mali bolniki na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča še predobro vedo. Vsak dan se namreč v smehu, solzah in bolečini trudijo z novimi in novimi ponovitvami vaj za nekaj večini tako samoumevnega, kot je samostojno stanje ali hoja. Z novimi napravami jim bo lažje, pravijo strokovnjaki, s katerimi se strinja tudi Ditka.

Mlada Korošica namreč ni le odlična glasbenica, temveč od lanskega septembra tudi diplomirana delovna terapevtka, specializirana prav za delo z otroki z nevrološkimi motnjami, ki jih v URI Soča ne manjka. Ne nazadnje je med študijem v tej ustanovi sama opravljala tudi prakso: "Vesela sem, da sem bila lahko danes del tega lepega dogodka, otroci so moja najljubša publika. Pa ne le kot pevka, ampak tudi kot terapevtka. Zelo me zanima prav delo z otroki s cerebralno paralizo, nekoč se vidim tudi v tem in vesela sem, da lahko ohranjam stik s tem okoljem."

Ko je Ditka zapela z mladima bolnicama Nežo in Lano ter se z otroki tudi fotografirala, je povedala, da bo nova naprava za vajo hoje zelo pomagala tistim otrokom, ki imajo možnost, da bodo nekoč shodili: "Mislim, da je zelo veliko vredno, da se najdejo dobri ljudje, ki podpirajo rehabilitacijo. Ta se s tem lahko razvija in daje otrokom dodatne možnosti napredka tudi s temi dragimi napravami." Čeprav se vsi srečujemo z vedno novimi 'koraki' v svojih življenjih, naši napori niso primerljivi z ovirami, ki jih morajo v dolgem procesu rehabilitacije premostiti otroci na URI Soča.

Ditka se trenutno posveča glasbeni poti in tudi na tej le koraki v pravo smer vodijo k zastavljenim ciljem: "Zelo sem vesela, da se lahko posvečam glasbi, in moji koraki so usmerjeni v snemanje novih pesmi in pripravo nove zgoščenke ter seveda pripravo na vsak koncert posebej. To so tisti mali koraki, s katerimi se trenutno srečujem, kar pa ni primerljivo s tem, kar čaka te otroke." Pred njo je dolgo, koncertov polno poletje. Ditka pravi, da se morda izmed vseh nastopov najbolj veseli prav tistega na Festivalu piva in cvetja v Laškem: "To bo velik in zanimiv dogodek in res se ga zelo veselim." Avgusta pa si bo tudi sama privoščila krajši predah. Ne na morju, temveč načrtuje desetdnevno potovanje na Škotsko.

Slavka Brajovič Hajdenkumer

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story27/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 27/2017

Story 27/2017, od 29. 06. 2017