DJ Sylvain je z nami delil intimne družinske trenutke

8. 12. 2014 | Vir: Story
Deli
Zaradi številnih zapletov otrok ne bosta več imela. (foto: Petra Nuzdorfer)
Petra Nuzdorfer

Znani DJ Sylvain in njegova žena Tamara Fortuna sta družinico osrečila še z enim otrokom. Njuna hčerka Tara Siana je dobila sestrico Isabello.

Tamara je hčerko Isabello rodila v porodnišnici v Postojni, kjer je imela zaradi težav v prvi nosečnosti operativni poseg. "Ob petih zjutraj sva vstala, vzela stvari in se odpeljala. Presenečena sem bila, da me je začelo zvijati - trema, slabost - malo sem se tresla, ampak ni bilo hujšega, vse dokler nisva prišla do Postojne. Ob 6. uri sva namreč bila naročena na carski rez. Najprej CTG, UZ, papirologija, preoblekli so me v haljo za operacijo in nato sem dobila infuzijo, antibiotike, tekočino ... V sobi je bil z menoj ves čas mož Silvo," pove Tamara.

"Obiskali so me kirurg, ginekologinja in porodničar, nato pa še anestezistka, s katero sva se zaradi mojega podzavestnega strahu, ki je v zadnjih minutah prešel v zavest, odločili kar za splošno anestezijo. Prvič sem imela epiduralno anestezijo, kjer med porodom oz. carskim rezem bediš, mož je lahko ob tebi ter takoj po porodu lahko vidiš svojega otroka. V operacijski sobi sem imela dober občutek. Vsi so bili prijazni in opazno je, da so tovrstni posegi pri njih rutina. Za njih je namreč to enostaven poseg, ki ga naredijo nekajkrat dnevno, zame pa je to več: čustva, bolečina zaradi nosečnosti, strah pred zapletom, strah, ker sem imela prvič slabo izkušnjo, strah za otroka in zase ...

Vedela sem, da sem v najboljših rokah, saj me je operiral dr. Merlo, ki mu popolnoma zaupam. Prav tako sem ob sebi imela anestezistko dr. Golubovo, ki me je bodrila in mi bila velika opora. Počutila sem se varno, a kljub temu me je bilo strah. Tresla sem se kot šiba na vodi. Kot da bi me zeblo, čeprav me ni. Zato so me malo omamili (smeh) in me nasmejali, da sem se umirila. Vstavili so mi kateter, me obrili, obrisali in polili s tekočino za dezinfekcijo. Nato sem zaslišala le še mojo predrago anestezistko dr. Golubovo, ki mi je rekla: 'Tamara, zdaj boš zaspala,' jaz pa sem si mislila: 'In ko se zbudim, bom videla nekaj najlepšega.'" Po posegu se je Tamara zbudila in zagledala hčerko.

Sylvain

"Najprej sem videla moža, nasmejanega do ušes, ki mi je takoj pokazal vse fotografije naše novorojenke s popkovnico, brez, povito, nagico in oblečeno v njegovih rokah. In nato sem jo zagledala še v živo. Bila je lepa, nič pomečkana, popolna novorojenčica, ki je prišla na svet brez stresa in bolečin. Videti je bila tako umirjena in vedela je, kam spada - v moje roke in moje srce.

Tokrat se nisem bala, kako jo bom prijela, kaj bom naredila, kajti že imam prakso in občutek od prvorojenke Tare Siane.

Sylvain

Zato lahko zdaj potrdim, da je res tako, kot reče večina mam: v drugo je lažje, brez bojazni, da bi naredila kaj narobe. Zato se tudi hitreje začutiš, stisneš. To je res popoln trenutek v življenju in za vedno se ga spominjaš."

Tamara je pozneje izvedela, da se je njena drugorojenka v trebuhu tolikokrat obrnila, da je bila popkovnica trikrat zavita okoli vratu in med carskim rezom je prišlo do krvavite maternice. "S Silvom sva res presrečna in hvaležna vsem, da se je tako lepo izteklo. Da smo vsi živi in zdravi."

Zaradi številnih zapletov, ki jih je Tamara imela v prvi nosečnosti in med prvim porodom ter seveda nekaj težav pri drugem, je odločena, da ne bo imela več otrok.

"Moje telo več ni v stanju, da bi imela še otrok, zato se z možem strinjava, da smo blagoslovljeni z dvema hčerkama," pove. Tamara so že drugi dan po operaciji premestili na oddelek v lastno sobo.

Sylvain

"Imela sem kopalnico, televizor. Za takšno sobo se v Postojni doplača 25 evrov na dan in jo priporočam vsem po carskem rezu, da se ponoči, ko vam otroka oskrbujejo sestre, lahko naspite, spočijete in ne poslušate vseh drugih dojenčkov in mam. Prve dneve po operaciji se je res pomembno dobro naspati, saj čez dan lažje skrbiš za novorojenčka, ne da bi preveč tvegal, da počijo šivi, krvavi maternica ali nastanejo pozneje kakšni zapleti. Tara Siana in Silvo sta me vsak dan obiskala ter mi pomagala pri previjanju, hranjenju.

Po petih dneh smo zapustili porodnišnico in srečna sem bila, da smo prišli domov. Najprej sem kar mislila, da bom poletela, zato sem začela takoj čistiti, kuhati, prati perilo, dokler me ni začelo tako boleti, da sem se sesedla oz. obležala. Potem pa sem kar nekaj dni spet več ležala, saj so me opomnili, da sem le po operaciji in ne smem dvigovati, se naprezati ... Zdaj sem veliko bolj sproščena. Malo pospravim, pripravim za otroka in kaj skuham, ostalo pa pustim. Seveda pa mi pri drugih stvareh pomaga Silvo, ker sicer res ne bi zmogla," pove.

Po prihodu domov je Tamara hitro izgubila pridobljene nosečniške kilograme.

"Med nosečnostjo sem se namreč zaradi ležanja zredila za 14 kg, kar je za mojo velikost kar veliko. Prvo polovico sem izgubila s porodom, po treh tednih pa imam še nekaj kilogramov preveč. Čeprav se s tem ne obremenjujem. Glede na to, da sem prvič po porodu potrebovala devet mesecev, da sem spet bila enaka kot pred zanositvijo, predvidevam, da bo tokrat tudi tako. Devet mesecev gor in devet mesecev dol. (smeh) Po carskem rezu namreč ne smeš delati trebušnjakov oz. telovaditi kar takoj, tako da moram počakati približno tri mesece, preden lahko začnem spet hoditi na daljše sprehode, telovaditi in pridobivati kondicijo ter mišice.

Tokrat bo moja naloga še težja, saj so zdaj minila že skoraj tri leta od prve zanositve in začetka vseh 'bolezenskih stanj', ki so me doletela med in po prvi nosečnosti. Izgubila sem vso kondicijo, mišice so oslabele, kosti oz. sklepi so šibki. Druga stvar, ki je normalna po carskem rezu, pa je nekakšna 'tiha' bolečina zaradi operacije, ki te nenehno opominja, če pretiravaš in preveč delaš ali se prepogibaš. Zato so mi rekli, da moram nujno ponoči spati, da si telo opomore.

Naša Isabella je ponoči pridno spala, zdaj pa je zamenjala noč za dan in začeli so se dnevi nespanja. Dobila pa je tudi kolike, krče. Poleg vsega sem še sama zbolela, Silvo pa je moral na urgenco zaradi močne aritmije srca, ki je prišla verjetno zaradi neprespanosti in seveda tudi spremembe življenjskega ritma."

Sylvain

Čeprav je nova izkušnja za mlado mamico zelo naporna, je Tamara odločena, da se je izplačalo potrpeti in da so to najlepši trenutki, ki jih ne bi menjala za nobeno prespano noč.

Napisala: MIMA

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk

Nova Story že v prodaji

Story Story 49/2014

Story Story 49/2014, od 27. 11. 2014