DJ Umek uspešnico 19119 posvetil svoji ženi Senki; gre za datum, ko ji je obljubil večno zvestobo

uros umek senka halebic (foto: Žiga Intihar) Žiga Intihar
Vir: Story
1. 12. 2019

Lani je DJ Umek z razprodanim, kar deseturnim tehno maratonom zaznamoval 25-letnico svojega glasbenega ustvarjanja. Fotr, kot se ga je prijel vzdevek med slovenskimi oboževalci, se decembra z naborom sodelujočih eminentnih imen vrača na kraj zločina.

Fotr, pionir elektronske glasbe v Sloveniji, se je prvih trikov za mešalko naučil že pri 15 letih in le nekaj let kasneje je pri lastnih založbah Consumer Recreation in Recycled Loops, ki jo vodi skupaj z Valentinom Kanzyanijem, že izdal svoje prve mikse. Leta 2006 je s singlom Posing As Me postal nepogrešljiv del vsakega partyja, saj so ga odprtih rok sprejeli tudi zunaj meja elektronske glasbe, od leta 2007 pa material ustvarja tudi pod svojo lastno tehno glasbeno založbo 1605. Njegova pot do neomajnega statusa stebra na svetovni tehno sceni je bila polna izzivov, ki jih je v svoji 26- letni karieri uspešno premagoval in si s podvigi prislužil marsikatero priznanje. Nastopil je na več kot 2500 festivalih, partyjih, v klubih in na praznovanjih elektronske glasbe, nazadnje je navdušil sredi ameriške puščave Black Rock v Nevadi, kjer je zatresel oder kultnega festivala Burning Man. V najpopularnejši glasbeni trgovini na spletu za elektronsko glasbo Beatport je v zadnjem letu s kar tremi komadi (Vibrancy, Brethren in Specific Flavour) zasedel prvo mesto na tehno lestvici, drugi pa se redno gibljejo med najboljšimi desetimi. Ta sveži szvok, s katerim kraljuje, bo pri nas konec decembra predstavil na Kurzschlussu. Svoje ideje, sveže izdaje in prepoznaven zvok širi po vsem svetu s priljubljeno oddajo Behind the Iron Curtain (Za železno zaveso), ki jo predvaja več kot 150 radijskih postaj. Svoje mikse ustvarja v glasbenih studiih po vsem svetu, a njegova ustvarjalno plat se še vedno najbolj prebudi med dolgimi potovanji z letalom. Tako skoraj 80 odstotkov njegove glasbe nastane visoko nad tlemi. Letenja namreč ne mara letenja in tako se zamoti do končne destinacije. Končna destinacija za prvi decembrski tehno party v Kurzschlussu je že začrtana, zato bodite z nami na Gospodarskem razstavišču 20. decembra, kjer bo Umek postavil temelje za nadaljnjih 25 let glasbenih presežkov.

Posel cveti v Silicijevi dolini

Leta 2016 je Umek svojo strast do glasbe in posla združil v start up podjetju Viberate, v okviru katerega omogoča analizo didžejev in razvrstitev po njihovi priljubljenosti. Ta je v navideznem svetu doživel velik uspeh, zato se je hitro razširil po vsem svetu, sedež pa ima v samem epicentru tehnoloških presežkov – Silicijevi dolini. Istega leta je pod okriljem Toolroom Records izdal svoj prvi virtualni tečaj Techno Masterclass with Umek, v katerem je v več kot petih urah nanizal kakovostno glasbo v kombinaciji s koristnimi napotki in triki glasbene produkcije. Prav producentsko delo je tisto, ki se mu poleg nastopov v živo najbolj predano posveča, svoje znanje pa rad deli tudi s še neuveljavljenimi producenti.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story