Dnevnik zadnje plovbe Jureta Šterka

Vir: Govori.se
23. 11. 2011

V četrtek, 24. novembra, bo izšel Dnevnik zadnje plovbe Jureta Šterka.

Jure Šterk je bil prvi Slovenec, ki je sam objadral svet, leta 2007 pa se je odpravil na svojo zadnjo plovbo s ciljem, da bi sam objadral svet brez postanka.

Če bi mu to uspelo, bi postavil dva rekorda - postal bi prvi človek, ki bi sam neprekinjeno objadral svet s tako majhno jadrnico (dolgo 9,27 metra) in hkrati tudi najstarejši človek, ki bi mu tak podvig uspel. Po 382 dneh neprekinjenega jadranja je tragično izginil v Indijskem oceanu.

Na zadnji plovbi, ki jo je začel 19. decembra 2007 v Taurangi na Novi Zelandiji, mu je uspelo prečkati Pacifik, obpluti zloglasni rt Horn na samem koncu Južne Amerike, prejadrati od južnega do severnega Atlantika in nazaj, obpluti Rt dobrega upanja, prepluti večino Indijskega oceana in bil je že blizu želenega cilja.

V 382 dneh neprekinjene plovbe okoli sveta je tako preplul skoraj 25.000 milj.

1200 milj zahodno od Avstralije

Jure Šterk se je nazadnje oglasil po radijski postaji 1. januarja 2009 nedaleč stran od Avstralije. Tri mesece kasneje, 28. aprila 2009, je ameriška raziskovalna ladja Roger Revelle našla zapuščeno jadrnico Lunatic 1200 milj zahodno od Avstralije. Na jadrnici so našli ladijski dnevnik iz leta 2008 in začetka leta 2009 - do zadnjega dne pred njegovim izginotjem.

Dnevnik je izjemen dokument, saj se je ohranil navkljub izginotju edinega člana posadke sredi oceana, kar je prava redkost tudi v svetovnem merilu. Juretovi osebni dnevniški zapisi o neprekinjeni plovbi okoli sveta govorijo o izjemnem navtičnem podvigu ter neverjetni človeški preizkušnji in borbi z morjem iz dneva v dan.

Jure je bil častni član jadralnega kluba OPEN SEA, ki je tudi izdalo knjigo Dnevnik zadnje plovbe. Dnevnik zadnje plovbe bo v prodaji izključno na večjih Petrolovih servisih po Sloveniji.

Intervju v Playboyu

V knjigi so objavljene tudi kratke izjave Jureta Šterka iz velikega Playboyevega intervjuja, ki sta ga Tadej Golob in Tomaž Drozg naredila z legendo slovenskega in svetovnega jadranja za septembrsko številko 2004, in fotografije, ki jih je posnel Bor Dobrin.

Po besedah Juretovega sina Igorja Šterka, ki je knjigo uredil, je »Jure v intervjuju za Playboy izrekel nekaj zelo pomembnih izjav, ki osvetlijo njegov pogled na jadranje, oceane in ki vsekakor sodijo v to knjigo. Fotografije, narejene za intervju, pa lepo prikazujejo njegovo energijo in strast, ki je v njem kar kipela.«

Avtor fotografije na naslovnici knjige je Jaroslav Jankovič.

Video You Tube: Pogovor o Juretu Šterku


Priporočamo