Ekipa oddaje Dobro jutro: Lepšajo nam jutra!

Ekipa oddaje Dobro jutro: Lepšajo nam jutra! (foto: Urša Premik) Urša Premik
Vir: Story
9. 9. 2018

Po poletnem premoru se med gledalce vrača priljubljena oddaja Dobro jutro, ki poskrbi, da vstanemo še malo prej kot običajno in z nasmehom zakorakamo v dan. Ekipa oddaje se je po počitnicah, polna novega elana in energije, zbrala na Prvem zajtrku v skrivnostnem ter zapuščenem dvorcu Gutenbuchel.

Na valovih svežine in navdiha bodo tako zajadrali v novo sezono, v kateri jih bodo vodili verzi slovenskega poeta Ferija Lainščka: "Ti veš, da so jutra kot majhni otroci in čista svežina odprtega okna je polna nemira."

Simpatični voditeljici Ana Tavčar in Špela Močnik, ki nas s svojimi širokimi nasmehi med letom ob jutrih razveseljujeta z zaslonov, med poletnimi počitnicami nista nastopali pred kamerami.

Seveda pa jutranje prebujanje ne bi bilo enako brez obrazov, ki nas z lepimi besedami in zanimivimi tematikami popeljejo v nov dan. Le kdo si predstavlja začetek dneva brez avtomobilskega navdušenca Davida Urankarja in popotnic po duši Mojce Mavec ter Helene Pirc?

Za konec smo pokukali še na Primorsko in na Štajersko. Tam smo ujeli poletno razpoloženo Primorko Karin Sabadin in Štajerca Andreja Geržino, ki se je vrnil s počitnic ob Jadranski obali.

Story: Poletne mesece ste lahko izkoristili za družino, bližnje. Kako so se vaša poletja spremenila, odkar ste postali mama?

Precej. Zdaj je tako, da sem poleti med dopustom zgolj in samo mama. Kar pomeni dobro organizacijo celega dne; vključuje npr. kolesarjenje v vročini, igro s kockami, knjige, karte, družabne igre; vmes premišljene didaktične prijeme, smeh in izgubljene živce, zvečer pa povsem utrujeno mene, ki padem v posteljo in zaspim z otrokoma, še preden zaspita onadva! (smeh) Uf, naporno poletje. Da o morju z vozički, kanglicami, plenicami, kremami, politimi sokovi in stopljenimi sladoledi sploh ne zgubljam besed. Ampak - to je ljubezen. In največja življenjska naložba. Čas. Z njimi, mojimi fanti.

Story: Kako napolnite baterije?

Napolnim baterije, ko izpraznim pisarno. In sebe iz nje ven. Nimam budilke, ne berem mejlov, ne zvoni telefon. So narava, zrak, zemlja, voda, družina, jaz. Da, samo sem.

Story: Pred vrati je nova sezona. Koga bi v prihodnjih mesecih še radi gostili v oddaji Dobro jutro?

O, veselim se te sezone! Vsaka mi prinese kaj, česar ne pričakujem, in tako je tudi z gosti. Poleg nasvetov in jutranjega servisa je vedno prostor za drobne momente z velikimi osebnostmi. Koga bi rada gostila? Čim več 'navadnih' ljudi. Ki pa v bistvu niso niti malo navadni. Nosijo sporočilo, nosijo bistvo, vse obraze življenja, ljubezen.

Story: Kaj vam je po vsem tem času največji izziv pri oblikovanju jutranje oddaje?

To, da je vedno prostor za izboljšanje, izoblikovanje. Osebnostno rast. Izboljšanje sloga, ki ga imam, delo z vsebino, ki jo ustvarjam, holističen pristop k oddaji; od oblike, formata, dinamike, dramaturgije do vsebine, načina podajanja. Toliko vsega se še moram naučiti.

Story: Kako usklajujete zgodnje vstajanje z družinskimi obveznostmi?

Težko, ker po vseh teh letih še vedno težko vstanem sredi noči. (smeh) Sicer pa zelo sistematično. Služba, potem dom in družina, potem večeri zase, za naju, za mir. Takrat tudi največkrat sedem za računalnik - s kozarcem rdečega vina. Raziskujem v znanosti. Za fakulteto. To me napolni. Včasih pa s tem istim vinom sedem h klavirju. In se preizkusim, koliko nežnosti še zmorem pri Chopinu. In koliko tehnike je še ostalo.

Story: Se že veselite prvega šolskega dne? Kako se pripravljate na to?

Vem, da bo zelo čustven dan. Jočem že ob vsaki malo boljši reklami, da o filmih in knjigah sploh ne govorim. In ko bom videla sina s tisto veliko šolsko torbo v tisti veliki učilnici, z njegovimi velikimi sinje modrimi zvedavimi očmi, ki še ne vedo dobro, kaj vse je še pred njimi ... Vem, da me bo odneslo. Čustveno povsem.

Story: Poletja je sicer skoraj konec, pa vendar ... Kje ob Jadranski obali najdete svoj košček miru?

Veliko je kotičkov, ki niso tako obljudeni in so skriti očem oziroma niso tako množično oblegani. Na dopustu imam res rada malo miru. Še najraje sem na majhnem otočku v bližini Kornatov, kjer je elektrika na sončne celice, na voljo je samo deževnica, ni ceste, dostop  je mogoč le s čolnom, skratka, nazaj k naravi.

Story: Ali se med dopustom v celoti odklopite ali ste tudi med počitnicami radi na tekočem?

Večinoma se kar precej odklopim. Ne uporabljam računalnika, ne gledam televizije, poslušam le vremensko napoved na radiu in pa sem ter tja malo preverim novice na telefonu, le toliko, da nisem čisto za luno, ko se vrnem z dopusta.

Story: Kako se spremenite v poletnih mesecih?

Spremenim se le v tem pogledu, da več časa namenjam aktivnostim, za katere mi čez leto kdaj zmanjka časa, veliko berem, ukvarjam se s številnimi športi in ne uporabljam ličil, tudi koži privoščim počitnice.

Story: Če se ne motim, bo vaša hči septembra zakorakala v šolo. Kako se ob tem počutite? Pomislite, kako hitro beži čas?

Če bi lahko, bi kar malo zavrtela čas nazaj in jo še kakšno leto spremljala v vrtec. Vstop v šolo je le velik korak, tako za otroka kot za starše. Morali se bomo navaditi na malo drugačen urnik, na določene počitnice, na nekatere obveznosti, skratka, malo se bojim, da dnevi ne bodo tako sproščeni in brezskrbni, mogoče ne takoj v prvem razredu, pozneje pa verjetno že.

Story: Ste že v tistem času vedeli, da boste nekoč nastopali pred kamerami?

Ah, kje, takrat sem razmišljala o poklicu veterinarja, želje po novinarstvu so prišle pozneje, v gimnaziji.

Story: Kdaj vam je med ustvarjanjem oddaje na televiziji najteže?

Malo nervoze je le, kadar kakšen gost odpove tik pred zdajci, in potem rešuješ pozno popoldne ali zvečer, ko marsikoga ne prikličeš več. Sicer pa je ustvarjanje naše oddaje meni zelo zanimiv in ljub kreativni proces. Tako niti ne razmišljam o tem, da mi je kdaj težko. Če delaš z veseljem in srcem, te tudi kakšne ovire ne spravijo v slabo voljo.

Ana Tavčar

"Otroci so največja življenjska naložba"

Helena Pirc: "Čedalje bolj je dragocen čas, ki ga lahko preživim doma"

Story: Nekoč ste dejali, da se na potovanja najraje podate z nahrbtnikom na ramah. Se je to z materinstvom kako spremenilo?

Nahrbtnik je morda celo ostal, sta se pa spremenila njegova vsebina in število torb ter kovčkov ob nahrbtniku. Moja ljubezen do potovanj in odkrivanja novih dežel in novih kultur se ni spremenila, morda je le energije nekoliko manj. Upam, da bom ljubezen do potovanj in odkrivanja novega privzgojila tudi otrokoma. Zato se tudi kot družina radi odpravimo na pot, je pa res, da stvari ne prepuščam več toliko naključju. Medtem ko sem za potovanje nekoč potrebovala le letalsko vozovnico in potni list, drugo pa je potekalo sproti in spontano, je zdaj treba nekaj več načrtovanja. K sreči pa levji delež tega prevzame moj partner.

Story: Pogrešate potovanja? Že snujete načrte?

V resnici ne. Morda me pot ne pelje ravno na drugo stran zemeljski oble, še vedno pa potujem oziroma potujemo. Tudi potovanje z otroki je lahko dogodivščina, čeprav nekoliko drugačna. Hkrati pa opažam, da mi je ob številnih obveznostih čedalje bolj dragocen čas, ki ga lahko preživim doma, saj so trenutki, ko je dom več kot le spalnica, pravzaprav precej redki.

David Urankar: "Tudi glasno pogovarjanje spada v recept za dolgotrajen zakon"

Story: Kakšne so bile vaše družinske počitnice? Umirjene ali polne razburljivih doživetij?

Poletje je bilo kar razburljivo: malo delovno in malo počitniško. Po tem, ko sta šli oddaji Dobro jutro in Avtomobilnost na poletni oddih, se je začel čas za Poletno sceno in reklame, katerih glavna sezona je ravno poleti. Bologna, Dunaj in Zagreb so samo izbor poletnih snemalnih destinacij. Sva pa z Ajdo letos v Milanu obiskala koncert Beyonce in Jay Z-ja, kar je bil zagotovo eden od vrhuncev tega leta.

Story: Čestitke za peto obletnico poroke. Kaj je po vašem mnenju ključnega pomena za dober zakon?

Hvala! (smeh) Verjamem, da se marsikatera bralka ali bralec z 20, 30 ali več leti zakonskega življenja zdaj vsaj malo smeje. Ampak nama peta obletnica pomeni veliko - vsako leto tudi praznujemo z družino in prijatelji. Ne znam povedati, kaj je recept - se mi zdi, kot da bi se poročila pred nekaj meseci, in ne petimi leti. Sva pa zaljubljena že skoraj 13 let, tako da imava kar nekaj podlage. Po mojem je poleg ljubezni in privlačnosti pomembno to, da se partnerja spoštujeta in cenita. In pogovarjata - kdaj tudi malo bolj glasno, če je treba. To vse paše v recept. (smeh)

Story: Kaj pa iskrica? Verjamete, da nikoli ne sme ugasniti?

Če najdeš nekoga, ki je tako idealen partner, in če je za iskrico obema vsaj malo mar, ne verjamem, da kar tako ugasne.

Story: Česa se ob načrtovanju jesenskih tematik najbolj veselite?

Veselim se novih in starih gostov, snovanja oddaj z ekipo in burgerjev po snemanju. (smeh) Predvsem se veselim tempa, ki čez poletje na TV, roko na srce, rahlo pade. Ritem in adrenalin sta nekaj, od česar postaneš odvisen. In preden me vprašate: ne, budilke ob 4.30 človek ne pogreša. (smeh) 

Andrej Geržina: "Jeseni je dolgčas le dolgočasnim"

Story: Ste med poletnimi počitnicami ostali na Štajerskem ali ste se preselili kam bolj južno?

Tako kot velika večina Slovencev sem  tudi jaz z družino dopustoval pri naših južnih sosedih. Pogosto smo gostovali na uradnih in organiziranih plažah, kjer sta pri roki sladoled in hladna pijača. Med najlepše spomine pa spada dan, ko smo s čolnom odveslali na osamljen otok. Ga raziskovali, prehodili, 'obveslali' in v morje zmetali kakšno tono in pol kamenja. Vrnitev na obalo pa je bila zaradi poslabšanja vremena, bližajoče se noči in dveh majhnih otrok na krovu adrenalinska. Zadnje dni dopusta smo preživeli z družinskimi prijatelji na divjih (res divjih) plažah enega izmed hrvaških otokov.

Story: Česa se v jesenskih mesecih najbolj veselite?

Kostanjev. (smeh) Šala. Službeno je to začetek nove sezone oddaje Dobro jutro. Mariborčani jo bomo sooblikovali ob sredah. Tako kot že polnih 16 let se bomo še vedno trudili pokazati in predstaviti naš konec Slovenije. Njegove prednosti, lepote in seveda vedno objektivno opozorili na pomanjkljivosti. Želim si lepih in pozitivnih zgodb. Menim, da to ljudje v teh časih, ko jih je zelo preprosto prestrašiti,  nujno potrebujemo.  Zasebno pa se veselim vseh izzivov, ki mi jih bo prinesla jesen. Veliko jih bo. Sicer pa je ta letni čas že sam po sebi tako zelo zanimiv, da je dolgčas le dolgočasnim.

Špela Močnik

"Če delaš s srcem, te nič ne spravi v slabo voljo"

Mojca Mavec: Tehnične težave so ji 'ukradle' počitnice

Story: Ste brez dvoma prvi obraz, ki ga povezujemo s tujimi deželami daleč stran od nam tako ljubih Alp. Kako se vaše poletne počitnice razlikujejo od potovanj, ki so vam posebej pri srcu?

Težko preklopim na počitniški način, priznam. Spet brskam po tržnicah, gledam v lonce in na pol leže pijem čaj z beduini. Morda le z malo manj akcije – komodoškemu varanu zagotovo ne bi več zrla v oči z zgolj nekaj centimetrov razdalje in tisto jadranje po kopnem s 120 kilometrov na uro brez zavore v Flandriji bom drugič zagotovo izpustila. A saj to je najlepše pri potovanjih, da premikaš svoj horizont. Spoznaš, kako se zares vrti ta svet stran od naravne katastrofe ali parlamentarnih volitev, o katerih večinoma poročajo mediji.

Story: Kje ste preživeli letošnji poletni oddih?

Iskreno? Nisem bila na dopustu. Tehnične težave na serverju na RTV, zaradi česar sem morala še enkrat zmontirati oddajo o Bahrajnu. Bom vesela, če jo ujamete. Narejena z dvojnim odmerkom potrpežljivosti in ljubezni. (smeh)

Story: Kakšni so vaši najlepši spomini na poletne počitnice, ko ste bili še otrok?

Z amijem po stari cesti. Piknik pri Ravbarju pred Postojno in nato tekmovanje, kdo bo prvi zagledal morje na Črnem Kalu.

Story: Nam zaupate, kako vam uspe ohranjati to otroško iskrico v očeh? Nagajivost?

Dobri geni in veliko ljudi v bližini, ki jim gre na smeh.

Karin Sabadin: "Delo v živo je vsakič znova izziv"

Story: Kako doživljate poletje na obali, glede na to, da vse leto preživite ob morju?

Poletje imam neskončno rada, ker je to čas, ko se primorska mesta razživijo, utrip je bistveno drugačen, najlepša pa so jutra in večeri, ki jih najraje preživim v morju. Sicer pa bližina morja deluje blagodejno, zato ves čas živim v stiku z morjem, kar se kaže v življenjskem slogu, prehranjevanju, preživljanju prostega časa. Obalni pas v resnici ne pozna meja, kdor želi, je hitro v Trstu, kjer je vzdušje povsem drugačno. Na drugi strani, v Istri, pa ta večkulturnost utripa po svoje. Vsako jutro nas vse poboža modrina, če smo le dovzetni zanjo, pa četudi na poti k obveznostim.

Story: Prebrala sem, da radi delate v živo, z ljudmi. Kateri prispevek pa vas je nazadnje spravil iz tira? Ali pa se je zgodilo kaj nepričakovanega?

Delo v živo je vsakič znova izziv, tako v oddaji Dobro jutro, pri posebnih projektih kot tudi v informativnem programu. Gre za povsem nepredvidljivo ustvarjalno delo, presenečenja nas čakajo na vsakem koraku, ob vsakem stiku. Včasih na osebni ravni, saj se srečujemo z najrazličnejšimi poklici, spet drugič pa za to poskrbijo okoliščine. Novinarji in vsi, od katerih se pričakuje, da bomo informativni in obenem ustvarjalni, smo v svojih miselnih procesih. V večnem iskanju navdiha, pravih besed in tu je še organizacijsko kolesje ..., tako da ne preseneča, da tik pred vklopom v živo za televizijski dnevnik ugotoviš, da pa je torbica ostala nekaj kilometrov nazaj v baru, kjer smo z ekipo usklajevali še zadnje podrobnosti in potek dela. In potem se na skuterju pripelje Pirančan, ki se prijazno zapelje na lokacijo, medtem ko urednik, ekipa in vsi čakamo na vklop v živo in prihod visokih gostov v Piran, kot da se nič ne bi zgodilo. Konec dober, vse dobro. Pred in za kamero.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Urša Premik, Adrijana Pregelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2018

Story 19/2018, od 30. 08. 2018