Dokumentarec o Melanii: Američani ne vedo veliko o njej

6. 4. 2017 | Vir: Story
Deli

Maja Sodja, Adriana Gašpar in Miha Žnidaršič so na začetku marca spakirali kovčke in se za teden dni odpravili v New York. Na poti, po kateri je v devetdesetih stopala takrat 26-letna Melanija Knavs, so odkrivali zgodbe njene preteklosti, prisluhnili ljudem, katerih poti so se križale z njenimi, in zbirali mnenja med Američani, ki so si vsaj pri eni stvari edini: "Imamo prelepo prvo damo!"

Z Majo Sodja smo se sestali, ko je petdelna dokumentarna serija o življenju Melanie Trump za oddajo 24UR Fokus ravno pristala v montaži. A vse se je začelo že veliko prej, z zbiranjem podatkov, člankov, intervjujev iz domačih in tujih medijev ter zapisov, ki se jih je v nekaj tednih nabralo za pošten trikilogramski fascikel.

"Odločili smo se, da je del te zgodbe treba posneti v Sevnici. Najprej smo se s sogovorniki, ki Melanio poznajo iz otroštva ali mladosti, dobili na štiri oči, jim pojasnili koncept in vsi so bili pripravljeni sodelovati. Drugi del pa je bil obisk New Yorka, kamor je Melania prispela leta 1996," je zgodbo začela pripovedovati Maja, ki je v mestu, ki nikoli ne spi, o poti prve dame ZDA govorila s številnimi sogovorniki, med drugim z modnim agentom Paolom Zampaollijem, ki je Melanio pripeljal v New York. "Prav on jo je dve leti pozneje na visoko opevani zabavi v klubu KitKat spoznal z Donaldom Trumpom. Pripovedoval mi je o tem usodnem srečanju, kako ga je on videl takrat, kako je med njima preskočila iskrica. Pripovedoval je tudi o njeni razkošni poroki v letovišču Mar-a-Lago na Floridi, ker je bil eden od povabljencev. Drugi pomemben sogovornik v seriji je uveljavljen francoski modni fotograf Antoine Veglas, ki je posnel zloglasne fotografije Melanie za britanski GQ, na katerih igra Bondovo dekle, pomankljivo oblečena na Trumpovem letalu. Govorila sem tudi z Melanijinim odvetnikom Michaelom Wildesomm, ki jo je zastopal v postopku pridobitve državljanstva, ki je zanimiv tudi zaradi svoje družinske zgodovine, saj je njegov oče, ki je ustanovitelj te odvetniške pisarne, v sedemdesetih letih v migracijskem postopku zastopal Johna Lennona in Yoko Ono, da ju Nixonova administracija ni izgnala iz Amerike. V javnosti se je pojavil v tistem delu, ko je AP objavil dokumente, da je Melania v New Yorku dve leti delala brez delovnega vizuma in da je denar služila nezakonito. Je tudi zastopnik njene sestre in njenih staršev, ki živijo v Trumpovi stolpnici v New Yorku, za katere pa ni imel dovoljenja govoriti," nam je o sogovornikih povedala Maja.

"Zelo zanimivi so Američani na ulici, ko jih sprašuješ, kaj v resnici vedo o Melanii. Kakšna se jim zdi kot prva dama, kaj od nje pričakujejo. Mnenje, da v Ameriki kar vsi govorijo o vsem, ne drži, ljudje ne skačejo kar pred mikrofon v želji, da bi bili na televiziji. Anketo sem snemala na Sedmi aveniji, kjer je tudi Trump Tower, ter v Centralnem parku in ugotovila, da se na anketo odzovejo ljudje, ki imajo neko mnenje. Američani o Melanii Trump v resnici ne vedo veliko, saj je Melania do Trumpove najave, da bo kandidiral za predsednika, živela precej umaknjeno življenje. O njej torej ne vedo veliko, si pa želijo, da bi vedeli več. Imajo sicer visoka pričakovanja od nje kot od prve dame, saj se moramo le zavedati, da je na tem položaju nasledila Michelle Obama, ki v Ameriki velja za zelo iskreno, odprto in komunikativno prvo damo, ki je v pogovornih oddajah plesala in kazala človeško plast ter sproščenost. Zdaj pa imajo prvo damo, ki je njeno nasprotje. Njihova mnenja so zelo zanimiva, ne morem pa vam povedati vsega, (smeh)" nam je namignila Maja.

"Vsi me najprej vprašajo, če smo govorili z Melanio. Za intervju z obema smo zaprosili po uradni poti, prek njene slovenske odvetnice Nataše Pirc Musar, ki obenem nastopa v dokumentarni zgodbi. Melania Trump v tem trenutku ni zainteresirana, da bi nastopala za naš ali katerikoli drugi slovenski medij. Zakaj ne, ne vem. Ali se mi zdi to škoda? Absolutno! Ampak to je njena odločitev," nam je pojasnila Maja, ki je New York sicer obiskala prvič, bi se pa tja z veseljem vrnila. "Z veseljem bi se vrnila v prostem času z nakupovalnim seznamom. Morda ne ravno na Manhattan, bi pa rada obiskala druge dele mesta, za katere je žal zmanjkalo časa," je še dodala.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Osebni arhiv, Profimedia

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan

Sensa

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Sensa14/2017

Naročite se na revijo Sensa:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 14/2017

Story 14/2017, od 30. 03. 2017