Domači celovečerec Anina Provizija ima pestro igralsko zasedbo

Domači celovečerec Anina Provizija ima pestro igralsko zasedbo (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
3. 3. 2017

Minuli teden smo se novinarji v ljubljanskem Koloseju družili z ustvarjalci in nekaterimi igralci novega slovenskega celovečernega filma Anina provizija. Gre za film, ki obravnava aktualno tematiko tajkunov in z njimi povezanih prigod, v ospredje pa se postavlja skrhan družinski odnos, ki ga povzroči tajkunsko dejanje moža.

V glavni vlogi, v vlogi tajkunove žene Ane, je nastopila Vesna Milek, za katero je bila to pravzaprav prva glavna ženska vloga v celovečernem filmu, kot pravi, pa za priprave ni bilo kakšnega posebnega časa. "Na to sem se pripravljala vse življenje, čeprav se to tako romantično sliši. V resnici sem se pripravljala s tem, kar sem. V takšnih primerih vedno rada citiram gospoda, ki je rekel, da je v svojih 85 letih poskusil vse možne metode igre in se ukvarjal samo s tem in na koncu zaključil, da si v vsaki vlogi ti sam, z drugim pedigrejem, z drugačnim kostumom, v drugem časovnem obdobju, v drugih okoliščinah ... to sem si zapomnila in temu sem nekako sledila," je o vlogi povedala Vesna in dodala, da za kakšno drugo metodo ni bilo časa. "Za to so potrebne resne študije, ljudje za to delajo tudi 30 let ali pa vse svoje življenje," pojasnjuje Vesna, ki jo je k sodelovanju povabil režiser Igor Šmid.

"V nekem trenutku me je zadela misel, da bi v glavni vlogi lahko nastopila Vesna. Poklical sem Borisa Cavazzo, dal mi je njeno telefonsko, ki je nisem imel, in me vprašal, zakaj jo potrebujem. Rekel sem mu, da razmišljam o tem, da bi napisala mojo biografijo. (smeh) Hecam se. No, povedal sem mu, da razmišljam o tem, da bi igrala glavno vlogo v filmu, ki ga pripravljam, in rekel je, da bo absolutno najboljša," je o svoji odločitvi povedal Igor.

Znana igralska zasedba

Sicer pa je poleg Vesne Milek v filmu nastopila še vrsta poznanih imen, med njimi tudi Lado Bizovičar, ki je bil izredno prepričljiv v vlogi družinskega odvetnika, Jana Morelj je stopila v čevlje državne tožilke Katarine, Janez Škof je v filmu zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve, Denis Avdić pa je v filmu zaigral v vlogi receptorja v bosanskem hotelu ob koncu filma. O tem, da sta v filmu kar dva obraza Radia 1, smo povprašali članico zasedbe, radijko in vremenarko Jano Morelj, ki nam je povedala, da se je filmu prva pridružila ona. "Scenarist Marcel Buh me je po vlogi v Tomažu Kajzerju poklical, ali bi bila zraven. Ko sem svojo vlogo že dobila, pa so me vprašali, ali mislim, da bi Denis tudi želel zraven. Dala sem jim številko in od tam so se o stvareh dogovarjali sami. Je pa res, da bi Denis moral najprej zaigrati v vlogi kriminalista Korena, kar bi pomenilo, da bi imela skupen prizor. Mislim, da bi šlo pri tem verjetno vsem močno na smeh. Na koncu je Denis zaigral v vlogi natakarja, ampak menim, da je v tej vlogi lahko resnično izrazil sebe," nam je pojasnila temnolaska.

Film posvetil očetu

Režiser filma Igor Šmid je film Anina provizija posvetil svojemu očetu. V njegovi 30-letni karieri je to namreč njegov drugi celovečerni film, in ker je prvega posvetil mami, je tega namenil očetu. "Človek ima dva starša, na žalost sta moja že oba pokojna," je povedal ustvarjalec, ki je z izbrano filmsko zasedbo izredno užival. "Z zasedbo sem izredno zadovoljen, ker gre za kombinacijo uveljavljenih igralskih imen in obrazov in manj znanih filmskih igralskih obrazov. To je bil 'vlak smrti', delno tudi zato, ker smo poskusili vdahniti strukturi čim več mesa in krvi," je pojasnil.