Domen Kumer in Nadiya Bychkova: Čustveno snidenje po desetih letih!

Domen Kumer in Nadiya Bychkova: Čustveno snidenje po desetih letih! (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
3. 6. 2018

Pevec Domen Kumer, ki se je pred nekaj leti umaknil z glasbene scene, zapustil Slovenijo in si dom našel pri sosedih, se spet vrača. Razlog – ljubezen do glasbe. Pri tem pa seveda ni sam.

Po desetih letih mu je v objem padla tudi vroča plesalka Nadiya Bychkova, s katero imata skupno zgodovino.

Domen, po petletnem premoru se vračate na glasbene odre. Kaj bi lahko rekli, da se je spremenilo od vašega poskakovanja na Melodijah morja in sonca pa vse do danes?

Ljubezen do glasbe ostaja in raste, spremenilo pa se je to, da sem bil takrat mlajši. Čas je naredil svoje in lažje je bilo, ker je bila glasba nekako bližje poslušalcem. Izvajalci smo precej nastopali in se udeleževali številnih koncertov, potem je prišla kriza, ne samo na gospodarskem področju, ampak tudi na glasbenem. Velik del terena in glasbenih nastopov je zamajal kadilski zakon, potem pa ta vsesplošna kriza. Ljudje so se osredotočili na svoje težave, na življenje in delo. Pozabili pa so na zabave, ki so bile včasih. Velik delež je nato vzel tudi radio, ko se je nehala predvajati slovenska glasba. Na velikih koncertih pa je prevladovala hrvaško-srbska scena, ki je blazno močna. Vse to je pripeljalo do tega, da slovenski glasbeniki niso bili tako v ospredju.

V tistem času ste bili tudi precej prisotni v medijih ...

V obdobju okoli leta 2004 in po tem so rumeni mediji začeli dajati prednost starletam in akterjem različnih šovov, ki niso zagotavljali poudarka na vsebinah. Posledično smo vsi popadali v ta predal in se morali poistovetiti s temi zgodbami. Če nisi bil del tega, nisi bil v medijih, in če nisi bil v medijih, nisi bil blizu ljudem. Tem pa je sčasoma to vse postalo brezzvezno. Naveličani so bili škandalov teh in podobnih, ki so takrat iskali pozornost.

Takrat ste s pesmimi, kot je Še daleč je do Portoroža, osvajali mlajše in starejše. Prepoznavni ste bili na vsakem koraku. Zdaj, po tem premoru, se je to nekoliko umirilo. Kako danes dojemate tisto slavo?

Takrat sem bil star 25 let in vse je bilo na dosegu roke, vse je bilo lažje. Slovenska glasba je bila prisotna v medijskem prostoru in posledično pri ljudeh. Nekako je veljalo, da je tisto, o čemer se piše, tudi popularno. Potem se je začelo vse skupaj spreminjati in posledice so čutili številni izvajalci, ki so začeli veliko bolj gledati na vsebino. Tudi sam danes gledam precej drugače. To obdobje je bilo del moje zgodbe in ničesar ne bi spremenil. Morda le to, da se na kakšno stvar ne bi tako hitro odzval in da bi jo bolj preudarno razmislil, preden bi jo naredil. Danes dajem v ospredje to, da počnem, v kar verjamem, in zdi se mi, da je ta čas veliko bolj zrel.

Kljub tako dolgemu premoru ste imeli že nekaj izbranih nastopov. Kje ste bili v tem času in kaj se vam je vtisnilo v spomin?

Lani sem, predvsem zaradi Jožeta Potrebuješa, znova naredil korak v tej smeri. Takrat me je povabil v televizijsko oddajo, nato sem bil kot gost še na festivalu MMS. Takrat sem sicer nastopil s pesmijo, s katero sem se še iskal. To je bilo obdobje, ko sem poskušal različne stvari, preden sem našel, kar sem iskal. Danes delam vse veliko bolj preudarno in si vzamem čas. Tako je tudi minilo skoraj pol leta od trenutka, ko sem se lotil svoje nove pesmi, ki je te dni prišla na radijske posataje.

Čustveno snidenje po desetih letih

Vračate se na glasbene odre. Vmes pa ste poskušali tudi v tujini, predvsem na nemškem trgu. Kakšen je ta v primerjavi z našim? Kakšne pesmi so tam iskane?

Tam je t. i. 'šlager scena', ki je nenormalno razvita, ima pa tudi svoje zakonitosti, kar sem sam ugotovil. Producenti mnogo bolj ščitijo svoj trg kot ga pri nas in zelo težko je priti zraven. Preprosto si ne morem privoščiti, da bi se kot izvajalec leta in leta poskušal prebiti na nemško govoreči trg, zanemaril pa bi domačega. To bi bilo nesmiselno. Poskušal bom, pozornost pa bom še vedno usmerjal k nam. Škoda se mi zdi, glede na to, koliko in kaj sem vse že ustvaril doma. Potem so tam še televizijski šovi, kamor tudi zelo težko prideš. Če si v oddajah, pa si že skoraj zmagal. Ampak brez založbe spet ne moreš ničesar. Ne moreš si privoščiti, da osvajaš tako velik trg brez podpore založbe. Velike razdalje te stanejo, velika produkcija ... V tujini je res pomembna sreča.

Zelo priljubljeni so šovi, ki izstrelijo nove zvezde. Bi se kdaj poskusili v šovu na nemško govorečem trgu, glede na to, da tudi odlično govorite ta jezik?

Ne, nikoli. Zelo daleč se je v šovu DSDS uvrstila Slovenka Mia Guček, s katero sem tudi sodeloval. A Mia živi in dela v Nemčiji, kar je drugače. Je pa moja soseda v Avstriji Jannine Rossi, ki je bila leta 2015 v šovu DSDS in se uvrstila med top deset. Danes z vsem tem ne more narediti prav nič. Glavnega sodnika šova Dieterja Bohlena kot četrta v finalu ni zanimala. Neki producent pa ji je ponudil pogoje, po katerih bi delala tako rekoč zastonj. Tako je ostala regijska izvajalka. Nekako se mora vse poklopiti, da se zgodi preboj na tem trgu. Pri nas pa je pomembna kontinuiteta. Spomnim se, da so se pred 15 leti Tanji Žagar vsi smejali, ko se je odpravila na samostojno pot. Pa jo poglejte danes. Kaj naredi vztrajnost! Vse se da.

Pred kratkim ste posneli videospot za novo pesem z naslovom Midva. S tem se vračate med svoje poslušalce. Zaupajte nam kaj več o pesmi.

Pesem kaže mojo novo smer, čeprav ne bom zanemarjal narodno-zabavnega segmenta. Rad jo izvajam in uživam v njej, poleg tega je dober tudi odziv poslušalcev. Pri tej novi pesmi pa sem našel nekaj novega zase, neko smer, ki je za širšo populacijo in se prepleta z latino ritmi. Je komercialna glasba, primerna za različne segmente. Cel projekt mi je posnela brazilska ekipa na daljavo. Fantje iz Salvadorja so posneli instrumentalno spremljavo. Plošča je posneta v živo in čuti se brazilska duša.

Čustveno snidenje po desetih letih

Ob vas je bila tudi lepotica Nadiya Bychkova. Kako to, da sta se združila?

Z Nadiyo sva se res seznanila pred desetimi leti, ko je bila moja soplesalka v televizijskem šovu Zvezde plešejo na RTV Slovenija. Če sem iskren, sva hitro izpadla, ker sem pač nekoliko bolj okoren soplesalec. (smeh) Nadiya me s svojimi gibi naravnost očara, da o njeni lepoti ne govorim. Ko jo spoznaš, vidiš tudi, da ima zelo lepo energijo. Je povsem normalna punca in čudovita mamica. Z njo je super preživljati čas.

Besedilo: MIMA // Foto: Tibor Golob

Priporočamo