Domen Kumer je previden voznik

7. 2. 2019 | Vir: Lady
Deli
Domen Kumer je previden voznik (foto: MIMA)
MIMA

Glasbenik in po novem tudi televizijski voditelj Domen Kumer je že od nekdaj veliko na poti — zaradi nastopov, ki jih je imel po vsej Sloveniji, ali pa zaradi tedenskih vodenj. 

Danes, ko je na cesti, se zaveda, da mu vsak dan grozijo številne nevarnosti. "Spomnim se, ko smo se vozili iz Maribora do Ljubljane še po stari cesti in kako se je pot do Ljubljane vlekla čez Trojane. In kakšno olajšanje je bilo, ko se je odprl še tisti del avtoceste. Za nas, ki smo bili vsak dan na cesti, je bila to prava odrešitev,” obuja spomine Domen.

“Čeprav imamo zdaj avtocesto, pa je vožnja do Ljubljane spet postala svojevrsten izziv. Ne samo da so postale naše avtoceste preobremenjene, nujno bi potrebovali rešitev, da tovor, ki ga zdaj prevažajo tovornjaki in drvijo skozi našo lepo deželico, preusmerimo na železniške tire.

Nekatere druge države to počnejo in so s tem bistveno razbremenile ceste,” pojasni Domen, “tiste, ki nimajo te možnosti, pa so povečale pretočnost na svojih avtocestah in imajo več voznih pasov. Morali si bomo priznati, da bo čedalje težje priti iz Prekmurja do Obale. Odkrito? Raje bi se vsak dan vozil do Zagreba kot do Ljubljane, ker pridem iz Maribora prej čez mejo, preden se prebijem skozi vse izzive na štajerski avtocesti.”

Kazenske točke

Domen, ki ima vozniški izpit že precej let, danes vozi precej bolj preudarno, kot je nekoč. “Ni hujšega kot to, da ostaneš brez izpita. To je tako, kot da bi ti vzeli svobodo gibanja,” se pošali Domen. A zadeva je bila pred leti precej resna, saj je Domen takrat naredil nekaj prekrškov, povezanih s prehitro vožnjo. “Kazenske točke so se mi nabirale kot za stavo. Skoraj vsako pot, ki sem jo imel v Ljubljano, so padle nove položnice in nove točke. Res pa je, da nisem nobene kazni dobil zaradi druge neumnosti tako kot nekateri, ko pijejo in vozijo. Sam sem bil kaznovan izključno za prehitro vožnjo, za katero je včasih dovolj že nekaj kilometrov preveč,” še doda Domen.

Domnu se je v kratkem času nabralo 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšen odvzem vozniškega dovoljenja. “To bi morda lahko preprečil, če bi šel na tečaj varne vožnje, kjer se kazenske točke tudi zbijajo. A tudi za to ni bilo časa,” doda Domen. Če v treh letih presežeš določeno število točk, sledi sklep o prenehanju vozniškega dovoljenja. “Za vnovično pridobitev moraš opravljati vozniški izpit, a to šele čez pol leta. Na srečo je bila pri meni roka pravice milostljiva, saj nisem bil v kategoriji rizičnih kršiteljev in nisem izgubljal točk zaradi vinjenosti ali kakšnih drugih prometnih nesreč. Danes si znam prerazporediti čas in grem raje prej od doma. Ko smo recimo v Ljubljani imeli snemalni dan, sem se zjutraj ob 9. uri usedel v Avstriji v avto in se odpravil proti Ljubljani. Raje uro prej, kot da bi po nepotrebnem izzival usodo s prehitro vožnjo,” še sklene Domen.

Čas za zamenjavo

Domna so pred kratkim iz zagate reševali tudi z vlečno službo. Kot nam je zaupal, mu je v okolici Celja razneslo pnevmatiko, zaradi česar je ostal na cesti. “To se je zgodilo že velikokrat in očitno mi vesolje sporoča, da je skrajni čas za zamenjavo avtomobila,” je še povedal in dodal: “Glede izbire avtomobila nisem obremenjen. Pomembna mi je predvsem varnost, seveda pa mora avto biti primeren za daljše razdalje.”

Besedilo: MIMA // Fotografiji: MIMA, Marko Delbello Ocepek

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem